Slutt for ikonisk utested: - Trist

Etter 86 år er det over for utestedet som ligger på toppen av Arbeiderpartiet-bygget.

UTELIVSGIGANT: Tross høy popularitet lot det seg ikke gjøre med videre drift for Stratos, som ligger på «toppen av Youngstorget». Foto: Thomas Karlsen

UTELIVSGIGANT: Tross høy popularitet lot det seg ikke gjøre med videre drift for Stratos, som ligger på «toppen av Youngstorget». Foto: Thomas Karlsen

Vis mer
Publisert

Det ikoniske utestedet Stratos har ruvet på toppen av Youngstorget i Oslo sentrum siden 1930-tallet.

Den 260 kvadratmeters takterrassen har de siste åra vært et yndet samlingspunkt i Oslos uteliv på sommerstid. Denne måneden er det imidlertid slutt.

Helt siden bygget sto klart i 1935, har de to øverste etasjene fungert som serveringssted av en eller annen art, heter det på stedets nettsider.

I starten lå det en restaurant på «byens tak», og gjennom åra har det vært både kafé og restaurant i regi av flere avholdsforeninger.

Økt konkurranse fra barer med alkoholservering førte etter hvert til dårlig økonomi, skriver Avisa Oslo, som først omtale saken.

STUDENTENE KOMMER: Bareier Tom Greni ruster opp før fadderperioden begynner, i et Bergen med økende smitte. Video: Magnus Paus. Vis mer

- Trist

Jama Awaleh har sammen med partner Kim Søyland i byOSLO Group drevet det ikoniske stedet i litt over ti år.

For fem år siden fikk duoen beskjed av gårdeier at det ville være slutt i år, og lokalene skulle brukes til noe annet. Han legger ikke skjul på at det er synd å stenge dørene.

- Det er trist, helt klart, og veldig synd for osloborgerne, sier Awaleh til Børsen.

- Det at vi har visst det i fem år, har gjort at jeg har kunnet bearbeidet det: Sjokk, sorg og følelser over hele registret. Når man vet sluttdatoen, så blir det ekstra følsomt, legger han til.

- VEMODIG: Kim Søyland (t.v) og Jama Awaleh (t.h) har drevet Stratos de siste ti åra. FOTO: Lars Petter Pettersen
- VEMODIG: Kim Søyland (t.v) og Jama Awaleh (t.h) har drevet Stratos de siste ti åra. FOTO: Lars Petter Pettersen Vis mer

Daglig leder Roar Thun i Youngstorget eiendom sier han er svært fornøyd med dagens leietakere, men at videre drift ikke lot seg gjøre.

- Vi kom fram til at bygget rett og slett ikke har en infrastruktur som er i tråd med dagens drift, og det meddelte vi dem for fem år siden, for å skape forutsigbarhet, sier Thun til Børsen.

Thun trekker fram frakt av varer og inntil 300 personer opp til øverste etasje, som en tung driftsform og at dette skaper slitasje på bygget.

- I 1935 hadde man litt andre forutsetninger, og litt andre branntekniske løsninger. Vi har gjort utallige forsøk på å få på plass en løsning med rømningsveier, det har vi bare delvis lyktes med.

Han legger til at de har hatt et konstruktivt og godt samarbeid med byOSLO.

- Ingenting å utsette på dem, det har vært hyggelig å ha dem i hus. Det er ei tid for alt, og det er selvfølgelig trist når dagen er her.

Vil gjenskape magien

Siden oppstarten har det vært mange forskjellige aktører som har drevet stedet på taket av Arbeiderpartiet-bygget. Awaleh bedyrer at byOSLO har hatt en solid drift.

- Vi har sørget for en godt drevet skute og forretningsmodell, med cirka 220 arrangementer i året, i tillegg til sommeråpent for mannen i gata. Det har vært opp mot 27-28 millioner i omsetning i året, og et overskudd på mellom 10-12 prosent årlig, sier Awaleh.

Eventmarkedet har sørget for 80 prosent av omsetninga, opplyser han.

Duoen blir ikke arbeidsledige med det første, da de driver en rekke utesteder i Oslo sentrum: Justisen, F6, Nedre Løkka Cocktailbar og BA3 for å nevne noen - og kanskje er ikke en Stratos-etterfølger langt unna, røper Awaleh til Børsen.

- Nå vil vi videreføre de elementene Stratos har sørget for. Vi er derfor i dialog med noen aktører. Det er ikke landet noe ennå, men vi har håp om å gjenskape magien på et annet tak i vårt kjære Oslo.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer