- Slutt på laksebaronene

Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen innfører lakseskatt på oppdrettsnæringen, og flere av opposisjonspartiene jubler over regjeringens forslag. - Alle skjønner at sånne overskudd betyr at fellesskapet får for lite av kaka, sier Rasmus Hansson (MDG).

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ÅMOT/ OSLO (Dagbladet): - Det er på høy tid. Kjempeformuene i oppdrett viser tydelig at for lite av profitten fra bruk av fellesskapets natur går tilbake til fellesskapet, sier stortingsrepresentant i MDG, Rasmus Hansson, om økt grunnrente til havbruksnæringen.

Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen innfører lakseskatt på oppdrettsnæringen, og flere andre skatteøkninger rettet mot dem som tjener penger på landets naturressurser.

- Dette er Norges nest mest lønnsomme næring. Alle skjønner at sånne overskudd betyr at fellesskapet får for lite av kaka, og private lommer for mye, fortsetter Hansson om skatten på havbruksnæringen.

Han er slett ikke alene om å juble over regjeringens grep.

- Nye takter

Hansson mener lakseskatten burde stimulert til mer miljøvennlig produksjon.

- Oppdrettsnæringa er hovedårsaken til at villaksen er på rødlista. Forurensning, rømming og lakselus ødelegger fjordene. MDG har flere ganger foreslått en grunnrenteskatt på åpne anlegg som tilfaller staten, avslutter Hansson.

LAKSEARVING: Gustav Magnar Witzøe er norsk bedriftseier i sjømatnæringen. Han er arving av fiskeoppdrettsselskapet Salmar, som er en av bedriftene som rammes av lakseskatten. Foto: Gitte Paulsbo / NTB
LAKSEARVING: Gustav Magnar Witzøe er norsk bedriftseier i sjømatnæringen. Han er arving av fiskeoppdrettsselskapet Salmar, som er en av bedriftene som rammes av lakseskatten. Foto: Gitte Paulsbo / NTB Vis mer

Nestleder i SV og næringspolitisk talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes, sier til Dagbladet at dette er «positivt og nye takter» fra regjeringen.

- SV har lenge kjempet for at verdier skapt av fellesskapets ressurser skal komme folket til gode. Å skattlegge bruken av naturressurser mer, gir mer til utdanning og helse, mer til folk og lokalsamfunn i krisetid. Det er rett og rimelig, sier Fylkesnes, men tar forbehold:

- Vi kommer selvsagt ikke til å gi støtte til dette over bordet. Vi skal se på det, og komme med vår linje til forhandlingene om statsbudsjettet.

- Endelig slutt

Rødt feller heller ingen tårer for lakseprodusentene.

- Endelig er det slutt på at laksebaronene får alt de peker på. Det er på høy tid at oppdrettsmilliardærene må betale mer for å utnytte norsk natur, sier Marie Sneve Martinussen, stortingsrepresentant og nestleder i Rødt.

- Dessverre har John Fredriksen, Gustav Witzøe og andre oppdrettsrikinger allerede tjent seg søkk rike på bekostning av naturmangfoldet i norske fjorder. Rødt vil være på å vedta en ny oppdrettskatt i Stortinget dersom man hindrer ytterligere plyndring av det norske felleskapet.

Rødt er også fornøyde med regjeringens forslag til grunnrenteskatt på landbasert vindkraft.

- Vindkraft fører til store naturinngrep og er til stor ulempe for lokalbefolkningen. Det er positivt at det nå kommer forslag som vil sikre at mer av profitten tilfaller felleskapet, sier Martinussen.

Frykter enorme tap

FrP kommer ikke til å støtte en ekstraskatt på oppdrettsnæringen.

Det sier Frp-leder Sylvi Listhaug med begrunnelse i at denne kommer til å ramme en av våre viktigste næringer hardt.

Hun påpeker at dette er en særnorsk skatt som særlig vil gå utover distriktskommuner langs kysten, og som hun mener også vil ha negative ringvirkninger for andre næringer i distriktene.

- Havbruksnæringen deltar ikke i et NM, men et VM. De er i sterk konkurranse med aktører i land med lavere kostnader enn Norge på en rekke områder, og da må vi tilby de driftige folkene i havbruksnæringen konkurransedyktige rammevilkår. Denne ekstraskatten kommer i tillegg til den største skatteøkningen på 20 år for næringslivet, som regjeringen innførte i år, sier Listhaug.

- Det regjeringen gjør nå er å innføre en særnorsk skatt som kan medføre tap av tusenvis av arbeidsplasser i lokalsamfunn langs kysten, avslutter hun.

Hun mener heller ikke det er noen grunn til å trekke inn enda mer penger til statskassen på bekostning av kommunene, når staten ligger an til å få et rekordoverskudd på grunn av salg av særlig gass og olje.

- FrP forutsetter at kraftpengene som kommer inn fra ekstraskatten på vann- og vindkraft skal tilbake til befolkningen.

Hun frykter i tillegg at det vil ramme primæroppgavene som helse og skole, særlig i de deler av landet som har høyest strømpris, men tar samtidig forbehold om at det er behov for å gå grundigere inn i forslagene fra regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer