Slutter å virke i dag

WTOs medlemsstater klarte ikke å unngå at organisasjonens panel for å løse handelskonflikter slutter å fungere fra onsdag.

I STÅ: Verdens handelsorganisasjon slutter å fungere i dag. To av tre dommere går av med pensjon, og Donald Trumps administrasjon blokkerer for utnevnelsen av nye dommere. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
I STÅ: Verdens handelsorganisasjon slutter å fungere i dag. To av tre dommere går av med pensjon, og Donald Trumps administrasjon blokkerer for utnevnelsen av nye dommere. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krisemøtet startet mandag. Målet var å hindre at panelet som behandler anker fra Verdens handelsorganisasjons (WTO) interne domstol for handelskonflikter, skulle slutte å fungere.

- Dessverre var det ikke vellykket, sa WTO-leder Roberto Azevedo på en pressekonferanse i Genève tirsdag kveld etter at det som skulle være et tre dager langt krisemøte, ble avsluttet før tiden.

Panelet består av tre dommere. To av dem gikk av med pensjon tirsdag, noe som var bakteppe for krisemøtet.

Trump-administrasjonen i USA har blokkert utnevnelse av nye dommere, noe som betyr at tvisteløsningsmekanismen ikke lenger er beslutningsdyktig.

Ankepanelet fungerer i praksis som «verdenshandelens høyesterett» og er viktig for å sørge for at global handel foregår innenfor gjeldende lover og regler.

USAs president Donald Trump har i løpet av de siste årene gått til handelskrig mot Kina og ofte kritisert både WTO og flere eksisterende handelsavtaler. Han har truet med å trekke USA ut av WTO.

Ute av funksjon

Siden krisemøtet ikke resulterte i en løsning, vil WTO nå slutte å fungere som øverste dommer i internasjonale handelstvister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer