Slyngstad med innrømmelse etter USA-turen: - Uheldig

Norges Bank tar nå regningen for opphold, mat og flyreise.

UHELDIG: Yngve Slyngstad tar ifølge en melding fra Norges Bank selvkritikk etter å ha tatt imot opphold, mat og reise fra Nicolai Tangen i forbindelse med et USA-seminar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UHELDIG: Yngve Slyngstad tar ifølge en melding fra Norges Bank selvkritikk etter å ha tatt imot opphold, mat og reise fra Nicolai Tangen i forbindelse med et USA-seminar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank velger nå å betale for opphold, mat og flyreise i forbindelse med Yngve Slyngstads deltakelse på Nicolai Tangens eliteseminar i USA i november i fjor.

Det kommer fram i en redegjørelse fra Norges Bank.

I redegjørelsen skriver Norges Bank at Slyngstad deltok på et internt akademisk seminar hos Norges Bank Investment Management i New York 14 November 2019.

- Uheldig

Slyngstad tok deretter toget til Pennsylvania for å delta på «Back to University». Norges Bank dekket kostnaden for Yngve Slyngstads fly til New York, samt togbilletten til Pennsylvania, ifølge meldingen.

- Opphold på konferansehotellet og middag ble betalt av arrangør. Yngve Slyngstad valgte å reise med øvrige konferansedeltagere med det chartrede flyet fra Pennsylvania til Oslo. Det er første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke har reist med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig, skriver Norges Bank i meldingen.

Samtidig forteller Norges Bank at de nå ønsker å betale tilbake og dekke Slyngstads kostnader.

- Vanligvis dekker fondet kostnader forbundet med jobbrelaterte reiser, men det kan gjøres unntak fra dette, for eksempel når en ansatt i fondet er foredragsholder på et seminar.

- I dette tilfellet har Norges Bank i ettertid valgt å ville betale Yngve Slyngstads opphold, mat og flyreise på seminaret «Back to University», skriver Norges Bank.

Olsen kjente til turen

Det har fått stor oppmerksomhet at påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen inviterte en rekke samfunnstopper til eliteseminar i USA i november, slik VG meldte i helgen.

Spesielt er det blitt stilt spørsmål ved ansettelsesprosessen og om Tanges bindinger.

I meldingen fra Norges Bank kommer det fram at sentralbanksjef Øystein Olsen visste om Tangens deltakelse allerede etter at han mottok invitasjonen i mai 2018.

Årsaken var at Slyngstad var invitert til å sitte i panelsamtale med daværende sentralbanksjef i Storbritannia, Mark Carney. På grunn av daværende sentralbanksjef Carneys deltakelse ble invitasjonen til dette seminaret diskutert med sentralbanksjef Øystein Olsen, ifølge meldingen fra Norges Bank.

- Overraskende naivt

Tidligere i dag rykket SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, ut i Børsen og kritiserte håndteringen av ansettelsen.

- Jeg er bekymret. Det burde vært åpenbart for Norges Bank at dette er saker de burde ha gått mye mer grundig inn i. Å være sjef for Oljefondet er en helt unik jobb, og det krever en spesielt stor grad av tillit. Man bør være sikker på at personen er helt uhildet, og det mener jeg det er grunn til å stille spørsmål ved her, sier Kaski til Børsen.

Hun reagerte spesielt kraftig på at Norges Bank, ifølge NRK, ikke har etterspurt fullt innsyn om klienter, investeringer eller innbetalt skatt.

- Jeg synes det er overraskende naivt fra Sentralbanken, at de utelukkende baserer seg på en generell følelse av tillit. De burde krevd full åpenhet rundt hans formuesplasseringer.

Skatteparadis

I slutten av mars meldte Dagens Næringsliv og NRK at Tangen både har hatt egne penger i og forvaltet fond registrert på Caymanøyene - som er kjent som et skatteparadis. Nicolai Tangen har selv varslet at alle forbindelser til sitt tidligere forvalterselskap Ako Capital brytes når han flytter til Norge og blir oljefondets nye sjef.

Norges Bank skriver i ettermiddag følgende om Nicolai Tangen og investeringsfondet hans.

Om AKO Capital:
«Tangen startet opp AKO Capital i 2005. Investeringsfondet har 17 milliarder amerikanske dollar under forvaltning og rundt 70 ansatte. I 2013 etablerte han AKO Foundation som støtter initiativer innen utdannelse, kunst og klima.»

Om AKO Trust:
«Tangen opprettet i 2002 AKO Trust. Denne trusten vil nå bli oppløst, og midlene vil bli tilført den veldedige stiftelsen AKO Foundation. I tillegg vil inntjeningen fra Tangens andel i AKO Capital i ansettelsesperioden tilføres AKO Foundation. Tangen vil tre ut av alle verv han har knyttet til AKO Capital og AKO Foundation, slik at selskapet og stiftelsens investeringer gjøres helt uavhengig av Tangen.»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer