Småbarnsmor seiret mot H&M

Siren Eliassen får beholde fulltidsstillingen. Nå varsler H&M om interne endringer etter bråket.

SØRGET FOR ENDRINGER: Etter at Siren Eliassen fortalte sin historie offentlig, har arbeidsgiveren snudd. Som en direkte konsekvens av Eliassens sak, gjør klesimperiet nå endringer internt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØRGET FOR ENDRINGER: Etter at Siren Eliassen fortalte sin historie offentlig, har arbeidsgiveren snudd. Som en direkte konsekvens av Eliassens sak, gjør klesimperiet nå endringer internt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

For en drøy måned siden fortalte Siren Eliassen (24) om sjokkbeskjeden hun fikk fra H&M da hun returnerte til jobb etter fødsel.

Mens 24-åringen var ute i permisjon, og tok seg av dattera Sofie, ble turnusen hennes brått endret. Dermed lot ikke jobben seg lenger kombinere med henting og levering i barnehage. Tross iherdige forsøk på tilrettelegging, sa arbeidsgiver nei.

Overfor Børsen erkjente kommunikasjonsrådgiver i H&M, Kristin Fjeld, at selskapet hadde sviktet på flere punkter.

- Her må vi bare beklage og be om unnskyldning. Slik situasjonen er beskrevet er dette ikke i henhold til våre verdier og retningslinjer, og vi tar dette veldig seriøst.

- Skulle vært unngått

Kleskjeden opplyste at de ønsket et møte med Eliassen for å sikre en løsning som fungerte for begge parter. Nå er det klart at 24-åringen får fortsette i en fulltidsstilling - med tilrettelegging slik at hun får hentet og levert i barnehagen.

- H&M har beklaget på det sterkeste. Først og fremst er jeg bare utrolig lettet. Det er som at en enorm byrde er løftet fra skuldrene mine, sier Siren Eliassen til Børsen.

BLACK FRIDAY: Influencer Ingrid Bergtun mener alle tilbudene som hører med til Black Friday er ødeleggende. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver i H&M, Kristin Fjeld, understreker at saken burde ha vært løst langt tidligere.

- Vi beklager den påkjenningen som dette har vært for Siren, det skulle ha vært unngått. Det som er viktig for oss er at Siren føler seg lettet, og at hun gleder seg til å gå på jobb. Det er vi selvsagt veldig glade for å høre.

Fjeld er selv fornøyd med utfallet og mener de har fått på plass en løsning som fungerer for begge parter.

- Det måtte noen endringer til for å få kabalen til å gå opp. De nye timelistene vil gjelde fra 1. mars, da det må varsles om endring av arbeidstid for andre ansatte. Vi har samarbeidet godt med Siren, og er glade for at saken nå er løst.

Varsler endringer

Konsekvensen av Eliassens kamp, er ikke bare at hun selv går seirende ut. Nå varsler klesgiganten om endringer internt, der samtlige butikksjefer i H&M presenteres for nye retningslinjer denne uka.

- Saken til Siren viser at det har vært uklarheter rundt hvordan våre retningslinjer skal forstås på dette området. Vi har nå tydelig formulert og presisert retningslinjene våre, hvor det beskrives i detalj hvorfor og hvordan slike forespørsler skal løses.

- Hva gjør dere for å unngå liknende tilfeller i framtida?

- Det viktigste er åpen dialog, og retningslinjene våre er alltid å sette oss ned med den det gjelder for å diskutere ulike løsninger. Vi skal strekke oss så langt som mulig for å tilrettelegge ved individuelle behov.

- For å unngå at liknende tilfeller skal skje i framtida, må vi sikre at alle butikksjefer er innforstått med hvordan slike saker skal løses. Arbeidsgiveres krav til tilrettelegging for ansatte, er også en del av «HMS-kurs for ledere» som alle nye butikksjefer og verneombud må gjennomføre.

- Gjør opprør

Det er ingen hemmelighet at de store kleskjedene i Norge opplever nedgangstider. De siste to åra har vært preget av en konkursbølge, svake marginer og knallhard konkurranse fra nettaktører.

Handel og Kontor i Norge hjalp Eliassen gjennom den tøffe prosessen. Overfor HK Nytt, som først omtalte 24-åringens historie, kommer fagforeningsleder, John Thomas Suhr, med en klar oppfordring til andre i samme situasjon.

- Ingen ansatte skal måtte finne seg i å bli presset på denne måten. I så fall må dere gjøre som Siren og slåss, sier Suhr, og kommer samtidig med en sterk anbefaling til butikksjefer i det ganske land:

- Butikksjefer blir skviset på marginer og personalkostnader. Alle butikksjefer og mellomledere med personalansvar har et ansvar for ikke å finne seg i alt som kommer ovenfra i disse kjedene. Gjør opprør mot menneskefiendtlige regimer.

  • Har du opplevd noe liknende? Da vil Børsen gjerne høre din historie. Ta kontakt her.

Siren Eliassen forklarer at hun har opplevd overveldende støtte fra ulike hold etter at hun sto fram med sin historie offentlig.

- Jeg har fått utrolig mye støtte, noe som er veldig rørende. Jeg er så utrolig glad for at jeg tok det videre, og kjempet min egen sak. Nå ser jeg fram til en vanlig hverdag igjen, med faste rutiner. Nå kan jeg fokusere på framtida igjen, sier hun til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer