- Smålig av Bjørn Dæhlie

Sponsorsjef: - Han bør skatte hjemme til de som har hjulpet ham fram.

PÅ TRIBUNEN: Bjørn Dæhlie og Jacob Lund på tribunen i VM i skiskyting i Oberhof i 2004 - seks år etter at Dæhlie la opp med gull på 50 kilometer i OL i Nagano. I bakgrunnen Lunds sponsorkollega Øyvind Nicolaysen, alle tre i Bjørn Dæhlies sportsklær. Foto: Privat.
PÅ TRIBUNEN: Bjørn Dæhlie og Jacob Lund på tribunen i VM i skiskyting i Oberhof i 2004 - seks år etter at Dæhlie la opp med gull på 50 kilometer i OL i Nagano. I bakgrunnen Lunds sponsorkollega Øyvind Nicolaysen, alle tre i Bjørn Dæhlies sportsklær. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Min medfølelse går til de som er for rike til å bli i Norge, sier Jacob Lund (69) med en viss undertone av sarkasme og ironi.

En av de mest markante aktørene siden norsk idretts moderne gullalder startet tidlig på 1990-tallet, har alltid vært tydelig og frittalende i sin rolle som sponsorkongen i norsk idrett i 20 år.

Ironien slår raskt over i alvorlige toner når temaet er Bjørn Dæhlies flyttemelding til skattegunstige Sveits.

LUKSUSLEILIGHET: Dagbladet fant Bjørn Dæhlies nye hjem i det idylliske skatteparadiset Zug i Sveits. Video: Matias Ytterstad. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

- Dette er smålig av Bjørn Dæhlie. Han burde skattet her hjemme som folk flest, og dermed takket det norske samfunnet som har hjulpet ham opp og fram.

- Veldig mange andre

- Det har noe med holdningen til samfunnet å gjøre. Absolutt alt av løyper og all annen infrastruktur i langrenn er det veldig mange andre enn Bjørn selv som har betalt og jobbet med. De utallige frivillige gjennom åra, Olympiatoppen, staten med penger til idretten via Norsk Tipping. Og sponsorer for den saks skyld, uten at jeg har min tidligere jobb og arbeidsgiver DNB spesielt i tankene i denne vurderingen, sier Jacob Lund til Dagbladet.

  • Dæhlie har ikke svart på Dagbladets henvendelse om kommentarer til oppmerksomheten rundt hans flytting og om vurderingene til Jacob Lund her.

Lund gleder seg stort over lørdagens norske OL-gull i Kina til stafettlaget i skiskyting, en av idrettene han har vært tettest på i mange år.

FIKK KNEKKEN: Bjørn Dæhlie måtte grave særdeles dypt i gullkampen mot Niklas Jonsson på 50 kilometeren i OL i Nagano i 1998. Video: Bilder hentet fra: Discovery+/TVNorge Alt fra OL strømmes på Discovery +: https://www.discoveryplus.com/no Vis mer

Som sponsorsjef i DNB-konsernet fra 1992 til 2012, har hans arbeidsgiver med avdelingene Postbanken, Vital, Gjensidige NOR, Nordlandsbanken og Cresco bidratt med rundt to milliarder kroner.

Det viser gamle regnestykker for den perioden om økonomisk støtte til skiskyting, friidrett, fotballandslaget, Snowboardforbundet og langrenn.

Cresco kom inn som sponsor for Bjørn Dæhlies norske nasjonalidrett før Nagano-OL i 1998 der skikongen rundet av idrettskarrieren med gullet på femmila.

MEDALJEGROSSISTER: Jacob Lund på plass i VM i friidrett i Daegu i Sør-Korea i 2011 for å hylle spydkaster Andreas Thorkildsen med VM-sølvet - her rundt halsen på Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB.
MEDALJEGROSSISTER: Jacob Lund på plass i VM i friidrett i Daegu i Sør-Korea i 2011 for å hylle spydkaster Andreas Thorkildsen med VM-sølvet - her rundt halsen på Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB. Vis mer

Og utenfor landets grenser var Lund aktiv i DNB-konsernet sponsing av Sveriges ishockeylandslag Tre Kronor, som vant OL i Torino i 2006.

Nå driver Lund med rådgivning for mange idretter gjennom eget selskap Sportconsulting.

- Grei og real

Han understreker at han ikke har negative opplevelser personlig fra samarbeidet med Bjørn verken i forbindelse med Nagano-OL, før eller etter.

- En kjempekar å omgås, grei og real. Det er samfunnsansvaret og bevisstheten rundt hvor mange faktorer som ligger bak egen suksess, også etter idrettskarrieren, jeg er sterkt kritisk til. De vurderingene kom allerede han meldte flytting til Bø kommune med lavere formuesskatt.

- Dæhlies eneste forklaring om utflaggingen til Sveits så langt, er at han og kona nå ser mulighetene for å reise og oppleve mer. Har du fått vite noe mer om Sveits-flyttingen?

- Nei. Men avstanden fra Nannestad, Jessheim eller Eidsvoll til Gardermoen er like kort som fra Zug til flyplassen i Zürich. Jeg har kjørt de løypene noen ganger, sier Jacob Lund.

- Glad i penger

Og legger raskt til:

- Ut fra min erfaring gir utenlandsflyttingen inntrykk av mål om å spare og tjene mer penger. Han har vært businessmann fra dag en etter idrettskarrieren. Tre egenskaper har alltid preget Bjørn Dæhlie: Bevisst, målrettet og glad i penger. Ikke noe av dette er ulovlig. Men han bør være mer bevisst på å skatte tilbake til samfunnet han har nytt godt av.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer