Småselskapene stuper: - Coronafrykt

Virusfrykt har sendt børsene nedover den siste måneden. Verst har det gått ut over småselskapene.

BØRSFALL: Det er de små selskapene som har fått mest juling på børsen den siste tida. Foto: Rreuters / Brendan McDermid / NTB
BØRSFALL: Det er de små selskapene som har fått mest juling på børsen den siste tida. Foto: Rreuters / Brendan McDermid / NTB Vis mer
Publisert

Små amerikanske selskaper har opplevd en voldsom nedgang på børsen den siste tida, skriver CNN.

Russel 2000-indeksen, som har selskaper som er verdt rundt 3 milliarder dollar, hadde på det verste i forrige uke et fall på 10 prosent fra årsbeste det siste året. Det betyr i praksis at indeksen er inne i en såkalt korreksjon.

Den siste uka har kursen pekt litt oppover igjen, men fremdeles har det vært en nedgang på 7 prosent siste måneden.

Stuper

Enda verre er det for de enda mindre selskapene, som omtales som «small cap»-selskaper. Dette er selskaper med en markedsverdi mellom 300 millioner dollar og 2 milliarder dollar.

Et børshandlende fond fra ishare, sammensatt av aksjer fra disse småselskapene, har opplevd en nedgang på nesten 15 prosent fra bestenoteringen det siste året.

Dette er alarmerende ettersom de fleste små, amerikanske selskapene er mer avhengig av den amerikanske økonomien for sine egne inntekter og overskudd enn de store gigantselskapene på Dow Jones-indeksen eller S&P 500.

Nedgang på alle børser

Ifølge CNN kan disse selskapenes utvikling på børsen være et mer presist barometer for det amerikanske finansielle landskapet enn det som skjer i de store teknologiselskapene Apple, Microsoft og Googles eierselskap Alphabet, som har klart seg betydelig bedre den siste tida.

Men det har vært nedgang på børsene over hele linja. Den siste måneden har den innflytelsesrike Dow Jones-indeksen falt i overkant av 1,56 prosent, riktignok fra et historisk høyt nivå.

Også der så det langt verre ut i forrige uka, da fallet var på over 5 prosent, men den siste uka har gitt en opptur.

S&P 500 opplevde også en nedgang fra det historiske høye nivået tidligere i år, og kunne i forrige uke notere 3,47 prosent fra bestenotering det siste året.

Men ved børsslutt onsdag snuste S&P 500 på ny bestenotering igjen. Den siste uka har det vært en oppgang på 4,36 prosent.

Den siste måneden har også hovedindeksen på Oslo Børs sunket 3,9 prosent.

- Ikke urovekkende

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, mener likevel ikke det er noen grunn til bekymring akkurat nå.

- Relativt sett har de små selskapene gjort det svakt den siste måneden. Jeg tror nok at særlig den siste uroen med virusvarianten vil ramme små selskaper mer enn store, sier Bruce.

Han peker på at mange av de store IT-gigantene har gjort det veldig bra under pandemien.

- Jeg vil tippe at det som skjer nå er refleks av en coronafrykt, men vi skal også huske at i USA slet man med en stor coronabølge i tredje kvartal, delta-varianten, som kan ha påvirket småselskaper i den perioden, sier Bruce, og fortsetter:

- Jeg vil ikke ta det som noe urovekkende tegn framover. Vi vet at hvis det blir coronaproblemer så vil det slå skjevt ut for ulike næringer.

Da er det de mindre selskapene som ligger mest utsatt til.

Uro

Den siste tiden har det vært uro i markedene, og det har blant annet den nye virusmutasjonen omikron fått mye av skylden for. For det er fremdeles sånn at virusnyheter, enten de er positive eller negative, preger børsene verden over.

- Det vil være det som preger markedene nå. Så handler det om hvor utsatt selskapene er for pandemien og ikke, sier Bruce.

I et litt lengre perspektiv kan det kanskje også bli større problemer for de store vekstselskapene.

- Akkurat nå er de lange rentene kommet litt ned, men dersom den amerikanske sentralbanken får litt dårligere tid med å sette opp rentene, så er det ikke småselskapene som vil tape, men de store vekstselskapene, sier Bruce og forklarer:

- De store vekstselskapene ser fram mot framtidige inntekter, så det kan bli verre for disse selskapene. De små selskapene er ofte selskaper som tjener penger her og nå.

«Vilt overpriset»

Samtidig er det finansfolk som slår alarm, og mener at det bare er et tidsspørsmål før man får en korreksjon, som er definert som en nedgang på over 10 prosent.

Den kjente investoren Charlie Munger (97), som sitter som nummer to i den superrike kjendisinvestoren Warren Buffetts investeringsselskaper, mener markedet er «vilt overpriset».

- Jeg anser denne perioden som enda villere enn dotcom-bobla, er hans vurdering av aksjemarkedet akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer