Smell for familier: - Helt vilt

I slutten av april anslo Vedum at en «gjennomsnittsfamilie» ville få 14 700 kroner i overskudd i år. Nå kan det heller ligge an til et «helt vilt» underskudd.

FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) anslo et overskudd på 14 700 kroner for en snittfamilie i april. Nå ligger det an til noe helt annet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) anslo et overskudd på 14 700 kroner for en snittfamilie i april. Nå ligger det an til noe helt annet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er i en periode hvor folk vil kunne kjenne det på økonomien. Og jeg snakker ikke bare om husholdninger med lav inntekt, det er mange som vil kjenne det, sier forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, til Børsen.

En cocktail av mat-, drivstoff- og strømpriser, og ikke minst rentehevinger, anslås å påføre «snittfamilier» en solid smell i 2022.

Varslet overskudd

Det står i skarp kontrast til det finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte i slutten av april. Da la han fram et budsjett for «gjennomsnittsfamilien», som fikk hard medfart.

Han kunne komme med gladnyheten om at snittfamilien ville gå 14 700 kroner i overskudd i 2022. Eksperter rev regnestykket ifra hverandre og ga stryk.

Blant annet fikk Finansdepartementet og Vedum krass kritikk for altfor høy gjennomsnittslønn, og at budsjettet ikke hadde tatt med prisvekst for hele forbruket. Det var også bare tatt hensyn til lavest mulig renteøkning og inflasjon.

Om Vedum og Finansdepartementets regnestykke, sier Incedursun:

- Jeg synes det er fint å ha godvilje, men vi må tenke litt mer realistisk. Det er så klart mange i Norge som vil klare seg kjempefint gjennom denne perioden, men vi må sette oss inn i andres sko, og tenke på at det er mange husholdninger som vil slite. Da er det viktig at man tar dette på alvor, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer