Smitte kan påvirke Postens pakkelevering før jul

Posten opplever rekordstor pågang, og har satt inn 600 ekstra personer for å håndtere presset fram mot jul. Bryter det ut smitte på distribusjonssentre, kan det få konsekvenser for leveringen.

SETTER REKORDER: - Veksten i pakkevolum har vært formidabel i år og vi håndterer nå rekordstore pakkevolum, sier pressesjef Kenneth Pettersen. Bildet er fra i 2017, og viser Hanne Skauger, leder for ubesørgelighetsavdeling på Lørenskog. Foto: Cornelius Poppe / NTB
SETTER REKORDER: - Veksten i pakkevolum har vært formidabel i år og vi håndterer nå rekordstore pakkevolum, sier pressesjef Kenneth Pettersen. Bildet er fra i 2017, og viser Hanne Skauger, leder for ubesørgelighetsavdeling på Lørenskog. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har så langt svært få bekreftede smittede i konsernet. Det er registrert under 100 tilfeller siden utbruddet i februar og mars. Av dem kan cirka fem spores tilbake til arbeidsplassen. Gode rutiner og tiltak som ledd i smittevern har også ført til at få har blitt satt i karantene, sier pressesjef i Posten, Kenneth Pettersen, til Børsen.

- Vi opplever at ansatte har vært flinke til å følge de rutinene som har blitt innført, og at dette har gitt gode resultater. Vi har opprettholdt normal drift gjennom hele pandemien og sikret at viktig infrastruktur i samfunnet har vært velfungerende, fortsetter han.

I uke 46 sendte Posten over én million pakker. Det tilsvarte ny rekord - og det før årets største salgsuke som herjer, «black week». På grunn av pandemien handler rekordmange nordmenn på nett, og Posten har satt inn 600 ekstra personer for å håndtere presset fram mot jul.

Kan få konsekvenser

- Kan det få konsekvenser hvis det bryter ut smitte på ett eller flere av deres distribusjonssentre i denne hektiske førjulstida?

- Enhver virksomhet vil bli negativt påvirket ved et eventuelt smitteutbrudd, med påfølgende karantene for ansatte. Nettopp derfor legger vi stor vekt på forebyggende tiltak ved å legge til rette for å opprettholde avstandskravene, sikre god hygiene og generelt høy bevissthet hos alle ansatte hver dag og ved hver oppgave vi utfører. Skulle smitte oppstå lokalt, har vi naturligvis også planer for det, men med rundt 12 000 ansatte tror jeg de fleste forstår at vi ikke kan ha dobbel bemanning på alle steder, svarer Pettersen og fortsetter:

- I en periode med svært høyt volum er vi sårbare ved et større smitteutbrudd som fører til at mange må i karantene. Påminnelser og oppfriskning av rutiner og tiltak har hatt fokus den siste tida, også med tanke på at vi henter inn ekstra bemanning.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

- Kan det få konsekvenser for produksjonen og leveringen før jul?

- Konsekvensene av et utbrudd er avhengig av hvor i virksomheten det treffer og hvor kraftig det er. I verste fall kan det påvirke produksjonen og leveringen.

Pettersen forteller at det er viktig for Posten å ivareta både de ansattes helse og evnen til å opprettholde fullt trykk i produksjonen i denne tiden.

Les smitteverntiltakene som gjelder på postkontorene lenger ned i saken.

- Enkelte er bekymret

Fagforeningsleder i Fagforbundet Post og finans i Oslo og omegn, Tom Sørensen, forteller til Børsen at konsernet forholder seg til de råd og anbefalinger gitt fra nasjonale helsemyndigheter, men legger ikke skjul på at enkelte har tatt kontakt og uttrykt bekymring når det kommer til situasjonen og potensiell smitteoverføring på jobb.

- Ja, vi har blitt kontaktet. Enkelte er bekymret, og det skjønner man. Man vil jo ikke bli smittet selv, og de det gjelder, er nervøse og engstelige, sier han.

Det er i Oslo og Lørenskog at postpresset ventes å bli aller størst fram mot jul.

Sørensen forteller at de ekstra 600 personene som er satt inn, hovedsakelig er hyret inn på budsiden. Få av disse vil fungere som postbud, og de fleste er fordelt på de store terminalene Pakkesentralen på Alnabru (LSO) og Østlandsterminalen på Lørenskog (ØT).

RASKT SVAR: Om få uker vil hurtigtester være tilgjengelig for de aller fleste i landet, sa Espen Rostrup Nakstad på en pressekonferanse 2. november ved Aker sykehus i Oslo. Video: Madeleine Liereng / Emilie Rydning Vis mer

De har fått god innføring i Postens smitteverntiltak, ifølge fagforeningslederen.

- Når det kommer til Postens håndtering, ble dette forelagt dem allerede i intervjurunden, og de skal alle være kjent med hva som gjelder, sier Sørensen.

Ifølge NTB foreslår FHI i et brev til Oslo systematisk frivillig testing som tiltak for enkelte yrkesgrupper med mye smitte, på skoler og på store arbeidsplasser i hovedstaden som ikke har hjemmekontor. Eksempler på slike arbeidsplasser er Ringnes, Ikea, Posten og Oslo Sporveier, står det i brevet.

Sørensen understreker at Postens smitteverntiltak ser ut til å ha har lyktes så langt, og at konsernet er godt rustet for desember måned.

- Folk viser en stå-på-vilje for at vi skal få produsert og levert ut pakker og post til jul, sier han.

Har innført flere tiltak

Leder i samme fagforbund, Gerd Øiahals, forteller til Børsen at tillitsvalgte på sentralt nivå ikke har mottatt noen henvendelser fra engstelige medlemmer vedrørende coronasituasjonen. Deres oppfattelse er at bedriften tar utfordringene knyttet til pandemien alvorlig, og følger opp oppfordringene fra myndighetene.

- Alle er bekymret for smitteutbrudd på en eller flere arbeidsplasser, men skulle så skje er det også gode rutiner for å møte de utfordringene dette skaper, sier han.

Øiahals lister opp tiltakene som på nåværende tidspunkt er gjeldende for postkontorene:

  • Securitas settes inn for å holde orden på kø hvis nødvendig
  • Maks fem kunder få være i lokalene samtidig
  • Innenfor røde soner i landet, må kunder ha på munnbind
  • Alle ansatte har tilgang til munnbind i møte med kunder
  • Pleksiglass er satt opp for å beskytte ansatte
  • Informasjonsskjermer i kundelokaler minner om å holde avstand til andre og ansatte
  • Avstandsteip på plassert på golvet
  • Det er også innført ekstra renhold

Det er foretatt en smitterisikovurdering med lokale tiltak på hvert postkontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer