Smitteeksplosjon i eksklusiv rikingklubb

Minst 60 medlemmer av Rio de Janeiro Country Club smittet av coronaviruset.

SMITTE: Et steinkast unna Ipaneme-stranda i Rio de Janeiro ligger den fasjonale klubben, Rio de Janeiro Country Club, der minst 60 av 850 medlemmer skal ha fått påvist cornasmitte. Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP / NTB scanpix
SMITTE: Et steinkast unna Ipaneme-stranda i Rio de Janeiro ligger den fasjonale klubben, Rio de Janeiro Country Club, der minst 60 av 850 medlemmer skal ha fått påvist cornasmitte. Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset har kommet til Brasil. Landets president, Jair Bolsonaro, har fått krass kritikk for å ta lett på de utfordringene landet nå står overfor.

Det fryktes også at det Brasil skjuler «et fjell av døde», og at det pågår en kraftig underrapportering av dødsfall.

Det fryktes at de fattige i landet, som har en voldsom sosial ulikhet, etter hvert kommer til å bli veldig sterkt rammet av viruset, men inntil videre er det den rike eliten som i stor grad har blitt smittet.

CORONAVIRUS: Sao Paulo, den mest befolka byen i Brasil med sine 12 millioner innbyggere, har flest registrerte smittetilfeller og dødsfall som følge av Covid-19 i landet. Video: AP via NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Smitte på forlovelseslunsj

Det har også blitt en del av den nasjonale debatten, spesielt det som har foregått på den svært eksklusive klubben Rio de Janeiro Country Club, der bare 850 personer har tilgang.

Der skal coronaviruset ha meldt sin uvelkomne ankomst 7. mars. Akkurat hvordan og hvem som dro med seg viruset inn på klubben er en del av en bitter krangel, som blant annet inkluderer etterkommerne av Brasils tidligere kongefamilie, skriver The Guardian.

For den dagen samlet nemlig de kongelige etterkommerne seg på en herregård i nærheten for å markere forlovelsen til 31 år gamle Pedro Alberto de Orleans e Branganca - tipptippoldebarnet til Brails siste keiser Pedro II - og hans 26 år gamle kommende kone, Alessandra Fragoso Pires.

Til lunsjen kom det folk flygende inn fra flere deler av verden, som Belgia, Italia, England og USA.

I ettertid har over halvparten av de rundt 70 personene som var til stede under lunsjen testet positivt for coronaviruset. Blant dem er den kommende brudens far og bestefar og den kommende brudgommens tante.

- Det er bare forferdelig. Ingen kunne ha sett for seg at viruset ville slå til med så knusende styrke, sier en av familiemedlemmene som var til stede til The Guardian.

Hva så med smitten på den fasjonable klubben et lite steinkast unna? Jo, etter lunsjen tilbrakte flere av lunsjgjestene ettermiddagen på klubben.

Smitteboom

I ettertid har minst 60 av de 850 medlemmene av rikingklubben fått påvist coronaviruset, noe som har gjort at flere har spekulert i at det var nettopp medlemmer av den tidligere kongefamilien som spredde viruset på klubben.

Uavhengig av om det stemmer eller ikke så var det to dager seinere et møte på klubben, der viruset kunne spre seg blant de 270 frammøtte, som deltok på møtet som skulle ordne opp i en disputt mellom nye og gamle medlemmer.

Også under dette møtet var det flere personer som hadde deltatt under forlovelseslunsjen et par dager i forveien, noe som førte til ytterligere spekulasjoner om det var dem som spredde smitte på klubben.

- Det var anspent stemning under møtet. Store navn i forretningsverdenen var der. Flere personer forlot møtet smittet, sier en kilde til den britiske avisa.

Ingen vet altså helt hvem som har spredd smitten, men det har i alle fall ført til en diskusjon i Brasil. Mange frykter at selv om den første bølgen med coronasmitte har gått ut over den stort sett hvite, politiske og økonomiske eliten, så er det de fattige, i stor grad svarte, som vil lide mest - rett og slett fordi de ikke har mulighet til å isolere seg hjemme eller å benytte seg av dyre privatsykehus.

Retter pekefingeren mot de rike

En av de første registrerte dødsfallene i Brasil var den 63 år ganske hushjelpen Cleonice Goncalves. Hun skal ha blitt smittet av sin rike arbeidsgiver, etter at vedkommende returnerte fra en tur til Italia.

«Det sier seg selv at de mest sårbare alltid vil bli hardest rammet, uavhengig av om det er en pandemi eller ikke. Dette er strukturelle spørsmål», skrev den svarte feministen Djamila Ribeiro i avisa Folha de São Paulo nylig.

Men selv om mange i Brasil, spesielt på venstresiden, nå har rettet pekefingeren mot den politiske og økonomiske eliten, og anklager dem for å ha tatt med seg smitten inn i landet, så sier en av deltakerne under den skjebnesvangre kongelige lunsjen at det ikke er rettferdig å gjøre de rike til syndebukker.

- Både fattige og rike dør av dette rundt omkring i verden. Folk som reiser mer kan ha fått viruset først, men viruset velger ikke sine ofre. Det kan angripe hvem som helst, sier gjesten.

MØTTE HVERANDRE: For en kort stund siden traff Donald Trump Brasils president Jair Bolsonaro for å diskutere coronaviruset. Nå spekuleres det i at Bolsonaro selv er smitta. Det melder brasilianske medier. Video: AP Vis mer

Frykter underrapportering

Lørdag ettermiddag var det registrert 10 278 bekreftede smittetilfeller og 431 dødsfall i Brasil, men mange mener at dette kan være kraftig underrapportering.

- Det som skjer her er en enorm underrapportering, skriver akutt- og intensivlegen Isabella Rêllo i et mye delt Facebook-innlegg.

- Det er MANGE flere.

At landet ikke har kontroll på smittetilfellene, støttes også av Rios helsesekretær, Edmar Santos, skriver The Guardian.

Denne uka uttalte han at det er rimelig å anta at det bak hvert av byens 1074 bekreftede smittetilfeller, skjuler seg et mørketall på mellom så mange som 50 til 100 personer.

Samtidig viser en rapport fra landets helsedepartement at Brasil i dag bare kan utføre 6700 tester for coronaviruset per dag, men at det vil trengs mellom 30 000 og 50 000 tester daglig når epidemitoppen nås i juni.

Rapporten sår også alvorlig tvil om landet har kapasitet til å håndtere en epidemi.

Det blir også bedt om at de hardest rammede delstatene beholder karantenen som er innført, i strid med president Jair Bolsonaros avslappede holdning til viruset, skriver NTB.

Han har sagt at viruset er en mild influensa, og har refset guvernører som har innført virustiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer