Corona:

«Smitteskipet» er i Norge

Cruiseskipet har vært hardt rammet av corona. Nå er det i Norge.

HARDT RAMMET: Cruiseskipet «Artania» har tidligere registrert flere coronatilfeller og dødsfall relatert til pandemien. Nå befinner skipet seg i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
HARDT RAMMET: Cruiseskipet «Artania» har tidligere registrert flere coronatilfeller og dødsfall relatert til pandemien. Nå befinner skipet seg i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

89 smittetilfeller og fire dødsfall. Det er coronastatestikken om bord på cruiseskipet «Artania» som torsdag morgen ankom Tromsø havn.

Det skriver lokalavisa Nordlys.

Smitten startet allerede å spre seg i mars i fjor. Ved slutten av måneden var det registrert 41 tilfeller om bord og i løpet av april døde to passasjerer, samt et medlem av mannskapet. Sistnevnte kun 42 år gammel.

Seinere døde også en fjerde passasjer som har vært om bord på et sykehus i Perth.

Nektet å reise

Mens smitten spredde seg, lå skipet til havn i den australske byen Fremantle.

Frykten spredde seg i byen, men da den norske kapteinen Morten Hansen publiserte en beklagelse på Twitter, snudde innbyggerne. De fikk heller brev som viste sympati.

- Det var til å få tårer i øynene av. Når vi forlot havna sto alle som kunne gå til havna og vinket oss farvel. Det var et sterkt øyeblikk. Et symbol på at nestekjærlighet eksisterer. Vi er bare mennesker og må nå stå sammen i denne situasjonen, sa Hansen til NRK etter at de forlot havna.

- Helt uproblematisk

Over ett år etter den harde smittebølgen er skipet nå i drift igjen. Ifølge smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø, skal det være 1036 personer, 567 passasjerer og 469 personer i mannskapet, som nå har ankommet Nordens Paris.

- Alle er fullvaksinert. Reiseaktiviteten har økt og det kommer stadig flere folk til Tromsø, så dette er i liten grad en ekstra utfordring sier Brattland til Dagbladet.

Heller ikke varaordfører Marlene Berntsen Bråthen (Sp) er spesielt bekymret for besøket til cruiseskipet.

- Det er helt uproblematisk. Skipet reiser med begrenset kapasitet og kommer fra en norsk havn, før det skal videre til en annen norsk havn, sier hun.

Ifølge varaordføreren er det en god dialog mellom skipet og kommunen.

- Vi har en god dialog med cruiseskipet. De følger et eget smittevernsregime, og det virker som at de har god kontroll.

- Nyt Tromsø

Den siste tida har det vært en stabil smittesituasjon i Tromsø. I skrivende stund er 61 av byens innbyggere isolert på grunn av corona, samt at rett i underkant 200 personer sitter i karantene.

- Det er ganske rolig nå. Vi har noen små smitteklynger, men opplever at vi har kontroll, sier Bråthen.

- Får passasjerene om bord på skipet lov til å gå i land?

- Det må de gjerne gjøre. Jeg håper at de følger smittevernreglene og nyter Tromsø.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer