Erna Solberg og Sindre Finnes:

SMK fortsetter hemmelighold: - Ikke mulig

Statsministerens kontor har utarbeidet en orientering om opplysninger som kunne være relevante for vurderingen av tidligere statsminister Erna Solbergs habilitet i perioden hun var statsminister 2013-2021.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsministerens kontor (SMK) har holdt flere dokumenter om aksjene til Sindre Finnes hemmelig. Nå åpner SMK mer opp rundt saker og vurderinger som har blitt gjort rundt Solbergs habilitet.

19. september ba Børsen, og flere andre medier, om innsyn i alle habilitetsvurderinger av Erna Solberg, samt en oversikt over habilitetsvurderinger knyttet til Sindre Finnes' kjøp og salg av aksjer i tida hun var statsminister fra 2013 til 2021.

Fortsetter hemmelighold

SMK opplyser tirsdag om både relasjoner og saksforhold som kunne ha betydning for Solbergs habilitet.

«Vedlagt følger alle saksdokumenter som er gjenstand for offentlighet som omhandler Erna Solbergs habilitet, samt alle saksdokumenter som er gjenstand for offentlighet som omhandler Sindre Finnes og hans aksjehandler fra 2013-2021», skriver SMK.

Vedlagt i e-posten er korrespondanse mellom Sindre Finnes og Statsministerens kontor som SMK har funnet etter søk i sine systemer.

Likevel opprettholder de hemmelighold og begrunner det i at «øvrige saksdokumenter er unntatt offentlighet i medhold av offentleglova § 14 første ledd.»

« Ut over denne korrespondansen har Statsministerens kontor organinterne dokumenter som omfattes av innsynskravene. Statsministerens kontor har besluttet, etter en konkret vurdering, at de organinterne dokumentene unntas offentlighet med hjemmel i offentleglova § 14 første ledd. Merinnsyn er vurdert, men hensynet til en sfære for frie råd og innspill internt – både på lang og kort sikt – anses å veie tyngre enn hensynet til offentlighet. Det er helt avgjørende å legge til rette for en åpen og fri dialog internt om tema som kan være relevant for den enkeltes habilitet. Det kan bl.a. være personlige eller andre taushetsbelagte forhold som påvirker en persons habilitet i en sak og som ikke skal deles med offentligheten.»

I samme e-post skriver SMK:

«Det er ikke mulig å ha en fullstendig oversikt over alle forhold som til enhver tid kan påvirke en persons habilitet i saker vedkommende kan komme i befatning med i tjenesten. Relasjoner og andre forhold av betydning for habilitet kan endre seg over tid. Et arbeidsforhold innebærer for eksempel ikke nødvendigvis at en er inhabil overfor en kollega, men det kan over tid utvikle seg til et nært vennskap som gjør en at en blir inhabil overfor kollegaen.»

Advart i 2013: - Vil skape utfordringer

Blant dokumentene som SMK legger fram tirsdag, er en e-post sendt fra Heidi Heggenes, ekspedisjonssjef ved SMK, til Sindre Finnes i 2013. Julie Brodtkorp (H) var på kopi.

I e-posten, som tidligere er omtalt av DN, ble Finnes advart om «noen utfordringer som må håndteres».

Det dreide seg om «problemstillinger knyttet til påtroppende statsministers habilitet - forhold knyttet til ektefelle og nære venner».

  • Sindre Finnes har opplyst at han handler aksjer en til to ganger i måneden, og at det inkluderer kortsiktige investeringer. Videre har han aksjer registrert i andre land og utenlandsk valuta, som delvis håndteres av en forvalter i Sveits.
  • Ektefellens handel med aksjer vil etter vårt syn skape utfordringer for påtroppende statsminister. Det vil herunder oppstå vanskeligheter med å holde seg løpende orientert om bevegelsen i porteføljen, og det vil da være vanskelig å ha oversikt over porteføljens betydning for hennes habilitet i behandlingen av saker i regjeringen.
  • Dersom det er ønskelig å fortsette med en slik handel er det etter vår oppfatning nødvendig at de rettslige problemstillingene dette medfører, forelegges Finansdepartementet og eventuelt også Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling. En uttalelse fra Lovavdelingen vil være offentlig.
  • Vi tilrår at det uansett ikke handles med aksjer/finansielle instrumenter i tiden fram til ny regjering har lagt fram endringer i statsbudsjettet for 2014.
  • Sindre Finnes bør dessuten gi SMK en nærmere redegjørelse for sin nåværende portefølje, slik at påtroppende statsministers habilitet kan vurderes.
  • Det bør være avklart hvordan dette skal håndteres før Solberg tiltrer som statsminster.

Som Børsen omtalte tidligere i dag, kan det i arkivene på SMK ligge korrespondanse og dokumenter som feller eller renvasker Erna Solberg. Det har ikke embetsverket på SMK villet levere ut. Statsministeren sier Solberg selv har bærer ansvaret for å dele med offentligheten.

Korrespondansen hun som statsminister hadde med administrasjonen på SMK om mannens aksjekjøp kan vise om Erna Solberg snakker sant når hun hevder at hun ikke visste hva Sindre Finnes drev på med i åtte år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer