SMK sladdet innsideliste

Dokumenter fra SMK viser at Erna Solberg sto på innsideliste med informasjon om selskaper ektemannen handlet i 14 ganger mens hun var statsminister, men går ikke ut med hvilke selskaper det er.

STO PÅ INNSIDELISTE: Erna Solberg sto på innsideliste med informasjon om selskaper ektemannen handlet i 14 ganger mens hun var statsminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STO PÅ INNSIDELISTE: Erna Solberg sto på innsideliste med informasjon om selskaper ektemannen handlet i 14 ganger mens hun var statsminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Som statsminister sto Erna Solberg (H) 14 ganger på innsideliste med informasjon om selskaper ektemannen Sindre Finnes handlet i, skriver E24.

Nettstedet har fått innsyn i dokumenter fra Statsministerens kontor.

Det de ikke har fått er navnene på selskapene og når innsidelistene ble ført.

- Har juleferie

Pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, skriver til E24 at dokumentene ikke reiser nye problemstillinger.

- Vi får ikke forelagt denne henvendelsen for Erna Solberg i kveld. Hun har svart på et tresifret antall spørsmål fra E24 og resten av pressen om denne saken over de tre siste månedene, og vi ber om forståelse for at hun akkurat nå har noen få dager juleferie sammen med familien, skrev Fossen onsdag kveld.

Han påpeker også at Solberg ved flere anledninger har sagt at hun er «helt sikker på at hun aldri har delt innsideinformasjon med Sindre».

I sommer, da skandalen knyttet til ektemannens omfattende aksjehandler ikke var kjent, sa Solberg følgende om tematikken:

- Har jeg formelle konsultasjoner i saker, eller bedrifter ringer meg om ting, føres jeg automatisk på en innsideliste, uttalte Solberg til E24.

Skandalen sprakk etter valget

Det var like etter valget i høst at det ble kjent at Sindre Finnes hadde gjennomført over 3600 verdipapirhandler mens Solberg var statsminister.

Solberg fortalte på en pressekonferanse 15. september at ektemannen hadde lurt henne og at aksjehandelen hadde gjort henne inhabil i flere saker som statsminister.

Hun har hele veien hevdet at hun ikke kjente til det store omfanget av aksjehandelen da det skjedde.

På bakgrunn av avsløringene i pressen gjennomførte Økokrim en undersøkelse for å finne ut av om de skulle åpne etterforskning mot Finnes.

Det springende spørsmålet var om de kunne finne holdepunkter for at det var begått straffbare handlinger, som for eksempel innsidehandel.

Økokrim-undersøkelse

I starten av november offentliggjorde Økokrim, etter en sju uker lang undersøkelse, at de ikke ville åpne etterforskning mot Finnes.

- Vi har i dag offentliggjort at det ikke åpnes etterforskning mot Solberg og Finnes for de forhold som er omtalt i media siden slutten av august. Etter en grundig gjennomgang har vi ikke funnet at det foreligger holdepunkter for at straffbare handlinger er begått, sa Økokrimsjef Pål Lønseth.

Finnes advokat Thomas Skjelbred konkluderte med at Økokrims avgjørelse om å ikke etterforske ham «er et endelig punktum».

- Sindre Finnes har ikke gjort noe ulovlig. Han har drevet helt lovlig aksjehandel, sa Skjelbred.