Aksjeskandalen:

SMK-toppens aksjer vekker oppsikt

Krever grep etter avsløringen om at toppsjef på Statsministerens kontor er aksjemillionær.

OPPSIKT: SVs Kari Elisabeth Kaski mener SMK-toppens aksjehandler er oppsiktsvekkende og at saken bidrar til å svekke tilliten til politikerne og staten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPSIKT: SVs Kari Elisabeth Kaski mener SMK-toppens aksjehandler er oppsiktsvekkende og at saken bidrar til å svekke tilliten til politikerne og staten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Therese Steen er en av Norges mektigste og mest innflytelsesrike kvinner. Som ekspedisjonssjef ved administrativ og konstitusjonell avdeling ved Statsministerens kontor (SMK), har hun en sentral rolle i ulike saker som ligger på regjeringens bord.

I tillegg innebærer stillingen at Steen har ansvar for å lære opp nye statsråder i regelverket rundt aksjehandel og habilitet.

Steen er selv tungt inne i aksjemarkedet, kunne Børsen og DN melde fredag. Saken ble først ble omtalt av Stat & Styring.

- Ikke til hinder

Hennes investeringsselskap Investeen satt på investeringer til en verdier av 17,5 millioner kroner ved utgangen av 2022.

Denne kombinasjonen er helt uproblematisk, mener kommunikasjonssjefen på SMK, Anne Kristin Hjukse.

SMK-TOPP: Therese Steen er toppsjef på SMK og investerer samtidig tungt i aksjer. Foto: Bård Gudim
SMK-TOPP: Therese Steen er toppsjef på SMK og investerer samtidig tungt i aksjer. Foto: Bård Gudim Vis mer

- Ansatte ved SMK har rett til å eie aksjer. Det at man selv eier aksjer eller har erfaring fra næringsvirksomhet er ikke til hinder for at man kan delta i opplæringen av politisk ledelse i regler knyttet til aksjer og investeringer, skriver Hjukse i en e-post til Børsen.

Uttalelsen får flere partier til å reagere skarpt.

- Alltid uheldig

- Jeg kan ikke skjønne at dette kan være helt uproblematisk, sier Seher Aydar til Børsen. Hun sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for Rødt.

Aydar utdyper:

- Toppbyråkrater i departementene er veldig tett på politiske beslutninger. Da synes jeg det mildt sagt alltid vil være uheldig at de driver med aksjespekulasjon. Det ser jo ikke bra ut.

Fremskrittspartiets nestleder Hans Andreas Limi mener saken bør få konsekvenser:

- Frp har tatt til orde for at det er behov for et nytt regelverk for habilitet og aksjehandel. Det er ingen tvil om at dette regelverket må omfatte både politikere og embetsverket, sier Limi til Børsen.

Redd svekket tillit

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener saken bidrar til å svekke tilliten til politikerne og staten.

- Dette er veldig spesielt. De mange sakene om inhabilitet og mulig inhabilitet virker som en mer og mer rotete prosess og styring. Jeg er redd for at det bidrar til å svekke tilliten til både politikere og selve staten enda mer, i ei tid da den må styrkes, sier hun til Børsen.

Også Kaski peker på regelverket:

- Dette viser hvor viktig det er hele regjeringsapparatet har oversikt over hva slags investeringer også de ansatte gjør. Uavhengig av hvilke regelverk Steen har forholdt seg til, vekker jo dette oppmerksomhet, framholder Kaski.

- Ikke inhabil

Børsen har spurt Therese Steen om hennes aksjeinvesteringer har gitt noen utfordringer i hennes jobb med å lære opp nye statsråder om mulige konsekvenser av aksjehandel.

Vi har også spurt om hun har vært inhabil eller har vurdert sin habilitet på grunn av eierskapet i Investeen eller tilknyttede selskaper.

Steen har svart følgende i en e-post til Børsen:

- Investeen AS har en negativ egenkapital på 140 258 kroner. Selskapet har, per 21. desember 2022, eiendeler verdsatt til 17 519 795 kroner, samt en samlet gjeld på 17 660 017 kroner. Det er for øvrig vanskelig å anslå den reelle verdien av oppstartsselskaper.

For øvrig er det kommunikasjonssjef Hjukse ved SMK som svarer. Om inhabilitet, skriver hun i en e-post til Børsen:

- SMK har ikke behandlet saker om noen av disse selskapene. Det har heller ikke vært saker hvor ekspedisjonssjef Therese Steen har vært inhabil som følge av sine investeringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer