Fox News-skandalen:

Smørblide etter forliket

Administrerende direktør John Poulos og advokat-trioen Davida Brook, Justin Nelson og Stephen Shackleford smiler fra øre til øre etter forliket, på 8,2 milliarder norske kroner, med TV-kanalen Fox News.

FORNØYD: Davida Brook, sammen med Dominion-sjef John Poulos, Justin Nelson og Stephen Shackleford etter forliket, som ble en rettshistorisk. Foto: Reuters/Eduardo Munoz
FORNØYD: Davida Brook, sammen med Dominion-sjef John Poulos, Justin Nelson og Stephen Shackleford etter forliket, som ble en rettshistorisk. Foto: Reuters/Eduardo Munoz Vis mer
Publisert

Det var smil fra øre til øre da de tre advokatene Davida Brook, Justin Nelson og Stephen Shackleford gikk ut av rettsbygget tirsdag.

Minuttene før hadde advokat-trioen skrevet amerikansk rettshistorie, og sikret klienten deres, stemmemaskinprodusenten Dominion Voting Systems, 787,5 millioner dollar. Det tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner.

- Sannheten er viktig. Løgn har konsekvenser, uttalte Nelson i etterkant av forliket.

Gigantsummen er den største erstatningen som er blitt tildelt når det gjelder ærekrenkelsesoppgjør i USA, skriver danske BT.

Erkjente rettens vurdering

Tirsdag inngikk partene forlik etter at høyreorienterte Fox News ble saksøkt av Dominion. Bakgrunn for søksmålet var TV-kanalens dekning av påstander om at selskapets stemmemaskiner var manipulert. Altså feilaktige beskyldninger om valgfusk.

Fox News uttalte seg fornøyd med resultatet.

- Vi erkjenner rettens vurdering av at enkelte påstander om Dominion er usanne, uttalte de.

- Må ha vært livredd

Rettssaken startet tidligere tirsdag, men to timer etter at partene skulle holde sine innledende innlegg, hadde ikke juryen og dommeren ennå dukket opp. Bare advokater, pressefolk og publikum var til stede i salen.

Så dukket dommeren opp og kunngjorde at partene hadde løst saken seg imellom.

- Fox News må ha vært livredd for å møte en jury med bevisene som var tilgjengelig, uttalte advokat Charles Harder, som spesialiserer seg på ærekrenkelsessaker, til The Washington Post.

Slipper å vitne

Flere Fox News-programledere som Tucker Carlson, Sean Hannity og Laura Ingraham slipper dermed å møte i retten og vitne, som resultatet av forliket.

Blant dem var det flere avslørende tekstmeldinger hvor det framgikk at de var klar over at det ikke hadde vært valgfusk under presidentvalget i 2020.

Heller ikke TV-mogul og eier av Fox News, Rupert Murdoch, eller sønnen hans Lachlan Murdoch behøver da å forklare seg i retten.

TV-kanalen trenger ikke å komme med en stor unnskyldning på TV eller komme med en retting av de mange feilaktige utsagnene, ifølge BT.

Grunnløse påstander

Fox skriver at forliket viser at de er forpliktet til høye journalistiske standarder.

- Vi håper at vår beslutning om å løse denne tvisten med Dominion i minnelighet, i stedet for en splittende rettssak, gjør at landet kan gå videre fra disse problemene, skriver de.

Påstandene om valgfusk ble fremmet etter at Joe Biden vant over Donald Trump i presidentvalget.

Bevis for disse beskyldningene ble aldri lagt fram. Likevel ble de gjentatte ganger framsatt på Fox News av Trumps medarbeidere.

Dominion mener journalistene og kommentatorene i Fox News var fullt klar over at påstandene om valgfusk var grunnløse. Forklaringer og dokumenter som er kommet fram i forkant av rettssaken, ser ut til å bekrefte dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer