Snakker ut om bråket

Nicolai Tangen forteller til Vårt Land at han føler at enkelte eksperter tillegger han motiver som han ikke har. Samtidig erkjenner han at USA-seminaret ble litt vel dyrt.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld snakker påtroppende oljefondsjef, Nicolai Tangen, ut i et større intervju med avisa Vårt Land. Dette etter at det har stormet rundt ham som følge av VGs avsløring om «drømmeseminaret» i USA.

I intervjuet forteller Tangen at han føler at enkelte eksperter tillegger ham motiver som han ikke har.

- Det er ingen i Norge som tror at man bare gjør noe for å være grei. Det er ingen som tror at jeg bare ville lage et «jækla» bra seminar. Jeg har ingen planer om å få noe tilbake hverken for kunstsilogaven eller seminaret i Amerika, sier Tangen til avisa.

Prislapp

Det mye omtalte seminaret kostet minst 27 millioner kroner, viser en oversikt som Tangen friga i forrige uke. Da opplyste han at Sting-konserten kostet rundt 9 200 000 kroner. Gregory Porter-konserten kostet 2 300 000 kroner, mens Sara Bareilles-konserten havnet på 1 380 000 kroner.

Samlet pris per deltaker for mat og drikke for det tre dager lange seminaret er 959,18 dollar, tilsvarende cirka 8.824 kroner. Enkelte av måltidene hadde en prislapp på mer enn 300 000 kroner hver.

Tangen erkjenner at det ble dyrt.

- Når jeg ser tilbake, var ­arrangementet i Amerika litt vel påkostet. Det var fryktelig mye penger. Ellers angrer jeg ingenting av det jeg selv har gjort.

I mars kunngjorde Norges Bank at Tangen overtar som oljefondsjef etter Yngve Slyngstad. I intervjuet sier Tangen at han ikke har gjort noen formelle feil, og at han fortsatt tenker å ta plass i olefjondssjefsstolen i september.

Redegjørelse

Det var omkring ei uke siden at VG avslørte at påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen i november 2019 avholdt et seminar med en rekke profilerte gjester. Blant dem var oljefondsjef Yngve Slyngstad, tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringsadvokat Frederik Sejersted.

Etter at seminaret ble offentlig kjent, har Norges Bank redegjort for hele prosessen rundt ansettelse av ny oljefondsjef.

Selv har Tangen forklart at ingen av seminardeltakerne var delaktig i ansettelsesprosessen, og at han inviterte til seminaret lenge før han visste at Slyngstad ville gå av som oljefondsjef.

Kritiske spørsmål

Norges Banks representantskap har stilt en rekke kritiske spørsmål til sentralbanksjef Øystein Olsen, som Olsen skal besvare denne uka. Spørsmålene dreier seg blant annet om hva de vet om Tangens midler.

- Representantskapet har varslet at de etter møtet vil oversende noen spørsmål som de ønsker skriftlige svar på. Vi ser fram til å svare på de forholdene som representantskapet ønsker utdypet, sier sentralbanksjef og leder for hovedstyret Øystein Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer