Den varslede nedgangen i bygge- og anleggsbransjen er illevarslende nok for mange som henter sitt daglige brød derfra.
Men det store problemet kommer først når bransjen skal opp igjen etter dødperioden med kraftig nedgang i jobboppdrag.
- Det kan bli tomt for kvalifiserte og sertifiserte håndverkere til å gjøre jobbene. Våre flinke, utenlandske fagfolk, mange fra Polen, er allerede i gang med å flytte tilbake til sine hjemland etter hvert som jobbmarkedet tørker inn her, sier daglig leder og hovedeier i Mostein Gruppen i Ålesund, Steinar Lausund (60), til Dagbladet Børsen.
Og legger til:
- De kommer neppe tilbake med det første. De er mye nærere fysisk det store behovet for fagfolk til å gjenoppbygge Ukraina.
Og det er nettopp her det store problemet blinker rundt første sving for entreprenøren og utbyggeren med 30 års erfaring i å bygge og handle med boligprosjekter og næringsbygg.
Ikke norske fagfolk å oppdrive
- Det er ikke norske fagfolk tilbake å oppdrive i mange bransjer. I en lang periode har en forsvinnende liten andel av norske ungdommer tatt utdanning innen byggefag. De har blitt jurister, selgere, IT-folk. Svært få er blitt håndverkere, forklarer Lausund, og nevner i rask rekkefølge norske bransjefolk han tror det blir veldig vanskelig å tak i allerede i 2024:
- murere
- malere
- taktekkere
- tømrere/snekkere
- sveisere
- stålmontører
- sjåfører
- rørleggere
- elektrikere
Ikke en sveiser
Lyspunktet i det mørke hullet etter hjemlig arbeidskraft:
- Transport har vært et reint mannsyrke. De siste årene har det blitt mange flere kvinner som kjører buss og store biler med varer og last. Hadde ikke de kommet til, ville det også vært vanskeligere her.
Bygningsentreprenøren nevner et ferskt eksempel fra egen virksomhet.
- Vi spurte et av våre faste samarbeidsfirmaer om et oppdrag. De manglet fem sveisekyndige. Jeg kontaktet en skole med yrkesfag. De har et 20-talls elever som satser på yrkesfagutdanning. Bare et par av dem er skikkelig kvalifisert for å bli sveisere. Og de hadde flyttet.

Salget styrtet: - Kan bli stygt
Blåst for blikkenslagere
Et annet eksempel fra Østfold denne uka:
Oppdragene står i kø for byggefirmaet Blikkenslager Fählström og Magnussen på Rolvsøy i Fredrikstad.
Men det er ikke fagfolk å finne.
- Det er komplett umulig å oppdrive blikkenslagere. Vi er i gang med fire store oppdrag lokalt. Det er helt fortvilet hvordan vi sliter med å rekke alt fordi vi ikke får tak i folkene vi trenger, sier bedriftsleder Peter Fahlström til Fredriksstad Blad.
- Vi har søkt over hele Norge, i Norden og utenfor Norden. Men markedet er støvsugd for folk. Det er åpenbart ikke bare i Norge at dette håndverket er etterspurt.
I Rogaland er nettopp byggefirmaet Kvia Byggtjenester med 45 ansatte slått konkurs. I oktober gikk samme eiergruppes Kvia Entreprenør med 32 ansatte konkurs.
Flere av de konkursrammede ansatte har allerede fått seg ny jobb eller starter opp for seg selv, skriver Stavanger Aftenblad.
I Ålesund merket Steinar Lausund ganske eksakt når den store stillheten senket seg.

- Veldig stille siden august
- Siden august/september har det vært veldig stille om ny byggevirksomhet og kjøp/salg. I fjor sto ikke telefonen stille etter sommerferien. I 2021 omsatte firmaene våre for rundt 250 millioner kroner.
Nå er det ca. 30 mann tilbake. Rundt 20 av dem er norske håndverkere som har vært med hele veien.
I et normalår ville det vært rundt 50 håndverkere og medhjelpere nå.
I 2020 og 2021 var det rundt 120 kvinner og menn i Mostein Gruppens byggevirksomhet på grunn av ekstraordinært store byggeprosjekter.
40 - 50 av dem var fagfolk fra Polen.
- Hvor er polakkene nå?
- Mange har reist til hjemlandet, og jeg er redd for at flere drar om det blir langvarig stopp.
Strømtak og stabil rente
- Hva kan og bør regjeringen og myndighetene gjøre i den vanskelige situasjonen for bygge- og anleggsbransjen?
- Sette på bremsene istedenfor å blokkere hjulene, slik jeg oppfatter at situasjonen er nå. To konkrete tiltak bør komme raskt for å dempe den ødeleggende usikkerheten som nå er skapt. Det ene er et snarlig tilsagn/løfte om hva som blir taket på renteøkningen og når renten blir stabil.
- Det andre er å innføre et tak på strømprisene på 50 ør pr. kilowattime. Vi har vært godt vant på Sunnmøre med priser mell0m 30 og 50 øre pr. kWh. Med plutselig økning til 4-7 kroner og stor usikkerhet rundt strømstøtteordningene, trenger jeg ikke forklare at det er et problem for folk.