Byggebransjen:

- Snart tomt for håndverkere

Entreprenør: - Nesten ingen norske. Og polakkene drar til Ukraina og gjenoppbyggingen der.

BOLIGFELT: Entreprenør Steinar Lausund og stadig sjeldnere håndverkere er nå i gang med å fullføre boliger på Krohnstunet rett utenfor Ålesund sentrum - et prosjekt som ble satt i gang før det ble dørgende stille i byggebransjen. I bakgrunnen Sunnmørsalpene, på den andre siden av Hjørundfjorden. Foto: Aida Urkedal.
BOLIGFELT: Entreprenør Steinar Lausund og stadig sjeldnere håndverkere er nå i gang med å fullføre boliger på Krohnstunet rett utenfor Ålesund sentrum - et prosjekt som ble satt i gang før det ble dørgende stille i byggebransjen. I bakgrunnen Sunnmørsalpene, på den andre siden av Hjørundfjorden. Foto: Aida Urkedal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den varslede nedgangen i bygge- og anleggsbransjen er illevarslende nok for mange som henter sitt daglige brød derfra.

Men det store problemet kommer først når bransjen skal opp igjen etter dødperioden med kraftig nedgang i jobboppdrag.

- Det kan bli tomt for kvalifiserte og sertifiserte håndverkere til å gjøre jobbene. Våre flinke, utenlandske fagfolk, mange fra Polen, er allerede i gang med å flytte tilbake til sine hjemland etter hvert som jobbmarkedet tørker inn her, sier daglig leder og hovedeier i Mostein Gruppen i Ålesund, Steinar Lausund (60), til Dagbladet Børsen.

Og legger til:

- De kommer neppe tilbake med det første. De er mye nærere fysisk det store behovet for fagfolk til å gjenoppbygge Ukraina.

Og det er nettopp her det store problemet blinker rundt første sving for entreprenøren og utbyggeren med 30 års erfaring i å bygge og handle med boligprosjekter og næringsbygg.

Ikke norske fagfolk å oppdrive

- Det er ikke norske fagfolk tilbake å oppdrive i mange bransjer. I en lang periode har en forsvinnende liten andel av norske ungdommer tatt utdanning innen byggefag. De har blitt jurister, selgere, IT-folk. Svært få er blitt håndverkere, forklarer Lausund, og nevner i rask rekkefølge norske bransjefolk han tror det blir veldig vanskelig å tak i allerede i 2024:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer