Angriper Støres næringspolitikk

- Snever og aktivistisk

Statsminister Erna Solberg går til frontalangrep på Jonas Gahr Støres plan for å skape flere arbeidsplasser i Norge. Hun kaller Aps næringspolitikk aktivistisk.

ANGRIPER STØRE: Statsminister Erna Solberg frykter Jonas Gahr Støres industripolitikk. Her fra Freyr Battery i Mo i Rana der det skal komme 1 500 nye arbeidsplasser. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
ANGRIPER STØRE: Statsminister Erna Solberg frykter Jonas Gahr Støres industripolitikk. Her fra Freyr Battery i Mo i Rana der det skal komme 1 500 nye arbeidsplasser. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BODØ (Dagbladet): Det er en nådeløs dom statsminister Erna Solberg feller over en av rivalen Jonas Gahr Støres viktigste valgkampsaker.

- Jeg oppfatter at det er en veldig snever næringspolitikk de driver og at den er veldig aktivistisk.

Solberg sier hun ønsker at staten skal bidra på store satsinger som det grønne skiftet, men mener Aps tilnærming er for ensporet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Milliarder til ny satsing

- Vi har også en rolle i hjelpe små og mellomstore bedrifter og bedrifter på mange områder vi i dag ikke tenker over at kan være store framtidsbedrifter. Vi har jo hatt bedrifter vi har mistet fordi det ikke har vært kapital som har vært villig til å investere i dem, sier Solberg.

Hun peker på helse som et område som kan bli svært lønnsomt for Norge i framtida, og trekker blant annet fram helseteknologi.

Statsministeren driver for tida reisende valgkamp i Nord-Norge. På veien har hun besøkt en bråte bedrifter som viser veksten i landsdelen.

Torsdag i forrige uke besøkte hun blant annet Freyr Battery i Mo i Rana som skal bidra med 1 500 nye arbeidsplasser i byen de neste åra. Hun lanserte også et valgløfte om opptil fire milliarder kroner til fullskala produksjonsanlegg for hydrogen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for at staten må gå inn og bidra mer i utviklingen av norsk industri. Han har også kritisert Høyre og regjeringen for å drive passiv industripolitikk.

- Velger vinnere

Solberg sender skytset i retur.

- Vi må ha en næringspolitikk for gründerskap, vi må ha en næringspolitikk for små og mellomstore bedrifter, for familieeide bedrifter - samtidig som vi snakker om de store lokomotivene og det store grønne skiftet. Det kommer ikke til å bli nok arbeidsplasser i Norge bare med den industrisatsingen som Ap ønsker.

- Oppfatter du at Ap vil velge vinnere?

- Ja, det oppleves jo som at han sier det. Også er det jo sånn at han finansierer det med å skattlegge sterkere de som er små og mellomstore distriktsbaserte næringer som driver utvikling.

HØYT OG LAVT: Erna Solberg besøker denne uken Nord-Norge. Her er hun ute og tester kranen på en brannbil ved den felles operasjonssentralen for nødetatene i Bodø. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
HØYT OG LAVT: Erna Solberg besøker denne uken Nord-Norge. Her er hun ute og tester kranen på en brannbil ved den felles operasjonssentralen for nødetatene i Bodø. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Erna Solberg sier hun frykter konsekvensene hvis Ap snur norsk industripolitikk:

- Hvis den tendensen vi har sett der du aktivistisk skal gå inn å styre hvordan selskaper gjør det, og sette premisser for det, så vil det bidra til at interessen fra andre for å være med som eiere blir mindre.

Støre: Høyres politikk er snever

Ap-leder Jonas Gahr Støre besvarer angrepet fra Erna Solberg slik:

- Ordet snever beskriver bedre Høyre og Frps klokkertro på skatteletter som viktigst i næringspolitikken. Arbeiderpartiet vil bruke statlig kapital, fornye regelverk, forenkle støtteordningene for bedriftene, bruke offentlige anbud mer strategisk, utvikle industritomter, og mye mer. Det er verken snevert eller aktivistisk, men moderne. At Solberg avviser det, forklarer hvorfor vi taper i konkurransen mot land der staten i mye større grad tar på seg rollen som en aktiv partner for næringslivet.

Støre mener det er galt at de ikke vil satse på mindre bedrifter, og mener deres politikk handler om å ta hele verktøykassa i bruk.

- Det er en politikk som vil treffe mange flere bedrifter, små og mellomstore private, enn den tilnærmingen Høyre har valgt de siste åtte åra, og ikke bare industribedrifter som Solberg antyder. Vi ser at flere små bedrifter kan vokse om vi forenkler og tilgjengeliggjør støtteordningene, og mange eksportbedrifter etterlyser mer kraftfulle virkemidler for å fremme norsk eksport. Slike tiltak har Høyre totalt neglisjert gjennom åtte år ved makten, avslutter Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer