Putins smutthull

Snikes inn: - Ser på saken

Russiske myndigheter går nye veier for å sikre forbrukerne tilgang på vestlig sminke, moteklær og en sofa fra Ikea.

UTE, MEN: Ikea har trukket seg ut av Russland, men forbrukerne får tilgang på varene takket være et smutthull i sanksjonene som landets myndigheter sterkt oppfordrer til blir brukt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
UTE, MEN: Ikea har trukket seg ut av Russland, men forbrukerne får tilgang på varene takket være et smutthull i sanksjonene som landets myndigheter sterkt oppfordrer til blir brukt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har konstruert et smutthull som sørger for at vestlig luksus - og forbrukerkonsept som Ikea - slipper forbi både sanksjoner og vestlige bedrifters uttrekk av virksomheter.

Det skjer ved at myndighetene godkjenner og sterkt oppfordrer til parallellimport av en rekke varer og produkter. Lista blir stadig utvidet.

Parallellimport kan enkelt forklares som en import som skjer via en tredjepart - uten at produsenten eller eieren av merkevaren er involvert.

Nå er det en rekke kjente varemerker som får grønt lys fra russiske myndigheter, og som dermed kan dukke opp ganske snart på det ellers strengt sanksjonsrammede markedet.

Sminke og dresser

Russlands industri- og handelsdepartement har presset på for å øke omfanget av parallellimport, skriver Reuters. Formålet er åpenbart et ønske om å svekke effektene av vestlige sanksjoner.

Det eneste kravet som stilles, er at varene er produsert på lovlig vis. Hvem og hvor de kjøpes fra, er derimot ikke avgjørende for at importen blir godkjent.

Dermed skal møbler fra Ikea, hudpleieprodukter fra Lancôme, sminke fra Yves Saint Laurent og dresser fra Giorgio Armani om kort tid være å finne på det russiske markedet igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer