Putins smutthull

Snikes inn: - Ser på saken

Russiske myndigheter går nye veier for å sikre forbrukerne tilgang på vestlig sminke, moteklær og en sofa fra Ikea.

UTE, MEN: Ikea har trukket seg ut av Russland, men forbrukerne får tilgang på varene takket være et smutthull i sanksjonene som landets myndigheter sterkt oppfordrer til blir brukt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
UTE, MEN: Ikea har trukket seg ut av Russland, men forbrukerne får tilgang på varene takket være et smutthull i sanksjonene som landets myndigheter sterkt oppfordrer til blir brukt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har konstruert et smutthull som sørger for at vestlig luksus - og forbrukerkonsept som Ikea - slipper forbi både sanksjoner og vestlige bedrifters uttrekk av virksomheter.

Det skjer ved at myndighetene godkjenner og sterkt oppfordrer til parallellimport av en rekke varer og produkter. Lista blir stadig utvidet.

Parallellimport kan enkelt forklares som en import som skjer via en tredjepart - uten at produsenten eller eieren av merkevaren er involvert.

Nå er det en rekke kjente varemerker som får grønt lys fra russiske myndigheter, og som dermed kan dukke opp ganske snart på det ellers strengt sanksjonsrammede markedet.

Sminke og dresser

Russlands industri- og handelsdepartement har presset på for å øke omfanget av parallellimport, skriver Reuters. Formålet er åpenbart et ønske om å svekke effektene av vestlige sanksjoner.

Det eneste kravet som stilles, er at varene er produsert på lovlig vis. Hvem og hvor de kjøpes fra, er derimot ikke avgjørende for at importen blir godkjent.

SLETTER SPOR: Ikea-logoen ble overmalt på denne butikken i Sankt Petersburg i fjor høst, som følge av at Ikea pauset all virksomhet i Russland i mars 2022 etter landets invasjon av Ukraina. Foto: Dmitri Lovetsky /AP / NTB
SLETTER SPOR: Ikea-logoen ble overmalt på denne butikken i Sankt Petersburg i fjor høst, som følge av at Ikea pauset all virksomhet i Russland i mars 2022 etter landets invasjon av Ukraina. Foto: Dmitri Lovetsky /AP / NTB Vis mer

Dermed skal møbler fra Ikea, hudpleieprodukter fra Lancôme, sminke fra Yves Saint Laurent og dresser fra Giorgio Armani om kort tid være å finne på det russiske markedet igjen.

Elektronikk fra Nintendo, flere vestlige typer motorolje og et bredt utvalg landbruksutstyr står også på lista.

Øverst på ønskelista

Den russiske avisa Izvestia melder at Tommy Hilfiger-klær ligger først i løypa til å ble hengt opp igjen på hyllestativene. Varer fra Ikea vil finne veien tilbake i månedsskiftet mai - juni.

- Ikea står øverst på russernes ønskeliste, sier Mikhail Burmistrov, administrerende direktør i Infoline-Analyst.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Han forteller om et sug i markedet etter som varelagrene er i ferd med å bli tømt for de populære Ikea-produktene. Dette er et salg som har foregått i regi av tredjeparter, etter at Ikea trakk seg ut av Russland i fjor.

- Ser på saken

Den svenske møbelgiganten Ikea trakk seg ut av Russland i to etapper i fjor. I første omgang da varemerke-eieren Inter Ikea satte all virksomhet på pause i mars 2022, og dernest stanset all import og eksport av produkter til og fra Russland i juni i fjor.

Alle Ikea varehus og butikkene ble fysisk stengt i mars.

Ikea er i selskap med de fleste større vestlige foretak som avviklet driften i Russland som følge av sanksjonene etter landets invasjon i Ukraina for over et år siden.

Pressevakt Stine Odland i Ikea Norge presiserer at all varehandel i regi av Ikea nå er avviklet i Russland, etter at Ingka-konsernet (som eier butikkene) har satt all virksomhet i landet på pause.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

- Restlageret ble da solgt til en tredjepartsleverandør. Produktene selges ikke av eller på vegne av Ikea, sier Odland.

Børsen har blant annet spurt om Ikea frykter at merkevaren svekkes som følge av det russiske smutthullet som uthuler sanksjonene.

- Inter Ikea, som eier Ikeas immaterielle rettigheter, ser på saken og har ikke ytterligere kommentarer for øyeblikket, sier Odland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer