- Enten det er rugmel, eller fugleinfluensa som påvirker egg - når det kommer nasjonale nyheter, så er det en mulighet for de som driver en bedrift til å øke prisene uten å få en hel haug med klager fra kundene, sier Ken Jarosch, eier av Jarosch Bakery, til Bloomberg.
Bakerieieren er forbausende åpen om en trend som stadig flere analytikere og forskere ser spre seg.
«Snikflasjon»
På engelsk omtaler Bloomberg fenomenet som «excuseflation». På norsk kan vi omtale det som «snikflasjon», for det dreier seg rett og slett om at bedrifter sniker inn en prisøkning på varene sine når det kommer økonomiske sjokk, enten kostnadene deres har økt eller ikke.
De har altså en unnskyldning for å øke prisene.
Tanken om en «snikflasjon» er det ikke bare Jarosch som sitter med. Også forskere og økonomer i USA ser at det har utviklet seg et nytt mønster.
Selskaper over hele USA bruker de uventede økonomiske sjokkene som en unnskyldning for å heve prisene, noe som sikrer dem høyere marginer.
Det store spørsmålet er hvorvidt «snikflasjonen» biter seg fast, og hvor høyt den amerikanske sentralbanken må sette rentene for å få bedrifter til å sette ned prisene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger