«Snikmord av hele bransjen»

Serveringsstedene slår alarm etter nye innstramminger. Roper etter støttetiltak.

ROCK IN: Daglig leder ved rock- og metalpuben Rock In, Erman Atabay, er frustert etter Oslo kommunes nye innstramminger. - Vi holder humøret opp med galgenhumor, sier Atabay. Foto: Privat
ROCK IN: Daglig leder ved rock- og metalpuben Rock In, Erman Atabay, er frustert etter Oslo kommunes nye innstramminger. - Vi holder humøret opp med galgenhumor, sier Atabay. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Det Oslo kommune gjør nå er snikmord av hele serveringsbransjen».

Erman Atabay er daglig leder for rock- og metalpuben Rock In som holder til på Grønland i Oslo, og har i et innlegg på sin egen Facebook-side luftet sine frustrasjoner.

Må velge fakturaer

I sommer kunne utestedet han driver feire 20 årsjubileum, men nå strever Atabay for å holde puben i live. 12 av pubens 15 ansatte er helt permittert, to er delvis permittert, omsetningen er godt over halvert, de har tapt millioner og nå strammer Oslo kommune ytterligere inn på coronatiltakene.

- Jeg må hele tiden balansere hvilke fakturaer jeg skal betale. Hvilke leverandører det er som gidder å vente. Å kutte ned på sortimentet har vi gjort for lenge siden, det blir kjedeligere og kjedeligere varer. Jeg har selv tatt ut feriepenger og lønn én gang siden februar, sier Atabay til Børsen.

Han opplever at restriksjonene gjør det stadig vanskeligere å holde åpent.

- De sier at når folk sosialiserer med alkohol så er det vanskeligere å holde avstand, og det er jeg delvis enig i. Men vi har blitt eksperter på å holde avstand mellom mennesker og sørge for at de holder avstand, sier Atabay, og fortsetter:

- Jeg mener det virker mot sin hensikt å ta mer av åpningstidene. Det er den verste tiden også, den tiden vi tjener mest penger på. Derfor kaller jeg det et snikdrap.

- Yrkesforbud

Han får støtte fra Paal Mangerud, som er en sentral aktør i Oslos uteliv. Han er medeier og sitter i styret i konsertstedet Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber.

Han mener de siste restriksjonene nærmest er kroken på døra.

- Jeg mener dette er et yrkesforbud. Som politiker burde man heller si det som det er og heller stenge oss helt ned, for dette er å blø sakte i hjel, sier Mangerud til Børsen.

Foreløpig er han usikker på hva som blir den direkte konsekvensen av de nye innstrammingene for de stedene i Oslo han har interesser i. I løpet av uka er det flere hastestyremøter, som skal ta for seg tida framover.

Det han uansett er helt klokkeklar på er at utelivsbransjen står i en svært alvorlig situasjon, og at tiltakspakkene så langt ikke har truffet.

- Vi har driftet med dårligere omsetning lenge, og så strammes det ytterligere inn. Vi har fått utsatt moms, skatter og avgifter som midlertidig hjelp og de skal betales i de dårligste månedene. Når man da ikke får siste sesongen, så går ikke regnskapet opp, sier Mangerud.

- Skremmer folk

Han mener at utestedene, med den innskrenkingen i åpningstid de nå opplever, i realiteten er stengt.

I tillegg kommer signaleffekten ved at man strammer inn, også i utelivet.

- I stedet for å si at de strammer inn kunne politikerne ha sagt at «med disse tiltakene er utelivet trygt». Men de skremmer folk fra utelivet. De må se at disse arbeidsplassene er viktige. Da kan de heller stenge det helt ned, men kompensere for det. Det er bedre for bransjen, sier Mangerud, og legger til:

- Vi blør sakte i hjel. Vi er ikke bare på kanten av stupet, vi har falt utfor og må ha luftambulanse opp igjen.

Atabay på Rock In savner at det kommer balanserende tiltak fra regjeringen.

- Det kommer ingen forslag om støtte. Det er hånda som tar og ingenting gis, sier han.

Også han ser at en total nedstengning kunne vært et alternativ.

- Men da måtte de kompensert 100 prosent for våre faste utgifter, og ikke drive med en skjønnsberegning. Våre utgifter er tilgjengelige hos regnskapsfører, sier Atabay.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Frykter konkurs

Blant de nye restriksjonene som ble ilagt utelivsbransjen mandag var at de ikke kan slippe inn nye gjester etter klokka 22. Atabay synes man kunne balansert det ved å gi en bransje som nå har gode rutiner på smittevern anledning til å holde utestedene oppe lenger.

- Man kunne kanskje stengt for innslipp klokka 22, men latt de gjestene som er inne være der til klokka tre. Da hadde man hatt et system der de som ikke var skikket til å være der inne, hadde blitt ført ut, og dermed kunne de ikke sluppet inn andre steder heller. Da kunne de som ble igjen nyte det sosiale samværet i fred og ro, sier Atabay.

- Er du redd for konkurs?

- Jeg skal stå her til skuta går ned, men selvfølgelig er frykten der. Men jeg har mer kampånd enn noensinne.

- Tar livet av oss

Og der Atabay kjenner frykten for sitt eget sted, frykter Paal Mangerud konkursras i tida som kommer.

Han mener det er en rekke tiltak regjeringen kan se på for å bedre situasjonen for en bransje i krise.

Han peker på at de kan se på alkoholavgiftene og moms for barer og restauranter, og de kan vurdere om momsen som er utsatt i det hele tatt skal betales.

Han føler at det er utelivet som nok en gang må ta regningen, på tross av at det er vist til svært lite smitte der.

- De tar livet av oss, de tør bare ikke si det. Dette mener jeg handler om vilje. Jeg håper inderlig at de ikke har forstått situasjonen i bransjen og at de hiver seg rundt og gjør noe med det. De har pengene og de har muligheten, og da står det på vilje, fastslår Manegrud.

- Oppleves som en spiker i kista

Virke er også bekymret for tingenes tilstand. Leder for Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards, er fortvilet, og mener knekkpunktet nærmer seg.

- Hver nye innstramming oppleves som nok en spiker i kista, sier Edwards.

Hun sier at bransjen er i en fortvilet situasjon «helt uten forutsigbarhet og snart helt uten hjelpetiltak».

- Kompensasjonsordningen for faste uunngåelige kostnader må videreføres og helst bør kompensasjonsgraden økes, fastslår Edwards.

Etterlyser hjelp

Raymond Johansen (Ap) uttalte på byrådets coronapressekonferanse mandag ettermiddag at myndighetene nå må få på plass en bedre kompensasjonsordning for bransjen.

Statsminister Erna Solberg er klar over at utelivsnæringen i Norge har hatt store utfordringer under pandemien.

- Derfor er utelivsnæringen inkludert i ordningen vi har for kompensasjon til reiselivsnæring. Der restauranter og annet også er en del av det, sa Solberg under gårsdagens pressekonferanse, og fortsatte:

- For dem som har tap på mer enn 40 prosent kan komme inn og få en viss kompensasjon knyttet til det. Men det er en tøff runde for norsk reiselivsnæring og norsk utelivsnæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer