Forbrukertillitsindeksen:

Snudd på hodet: - En tydelig knekk

Etter mange måneder med historisk høye nivåer, stuper nå forbrukertilliten i Norge.

STUPER: Flere vaksinerte og signaler om lysere utsikter for coronasituasjonen i 2021 førte med seg økende tro på norsk økonomi. Men et kraftig hopp i smittetall og nye nedstengninger fører til at forbrukertilliten stuper rett før jul. Foto: Heiko Junge / NTB
STUPER: Flere vaksinerte og signaler om lysere utsikter for coronasituasjonen i 2021 førte med seg økende tro på norsk økonomi. Men et kraftig hopp i smittetall og nye nedstengninger fører til at forbrukertilliten stuper rett før jul. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Da coronakrisa slo inn over Norge falt nordmenns tro på egen og landets økonomi som en stein.

Den verdensomspennende krisa rammet umiddelbart globale finansmarkeder og sendte også Opinions forbrukertillitsindeks (CCI) til historiske bunnivåer gjennom store deler av fjoråret.

Det ble derfor trukket fram som en skikkelig gladnyhet da CCI for desember i fjor viste grønne tall for første gang i 2020. Det tydet på en voldsom snuoperasjon, etter det som hadde vært et historisk dystert år.

- Markant tilbake

Den gode trenden fortsatte inn i det nye året, og i store deler av 2021 har indeksen ligget på et historisk høyt nivå.

Fram til nå.

For ferske tall som ble lagt fram av Opinion fredag viser nemlig at CCI-målingen for november er den svakeste som er sett på ett år.

- Alle de fire indikatorene som ligger til grunn for hovedindeksen CCI går markant tilbake i november, og sterkest er tilbakegangen for indikatoren knyttet til landets økonomi om tolv måneder, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Nordmenns vurdering av egen økonomi nå, sammenliknet med for ett år siden, og troen på egen økonomi om tolv måneder, sammenliknet med i dag, får seg også en tydelig knekk i denne målingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer