Snudde: - Gikk i felle

Russland gikk lørdag ut av kornavtalen med Ukraina. - Kreml gikk selv i en felle de ikke visste hvordan de skulle komme seg ut av, sier ekspert etter at de onsdag returnerte til avtalen.

SNUDDE: Vladimir Putin og Russland returnerte til kornavtalen onsdag. Foto: AP/NTB
SNUDDE: Vladimir Putin og Russland returnerte til kornavtalen onsdag. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Geopolitisk sett er det som har skjedd de siste dagene begynnelsen på slutten av Russlands årelange bruk av utpressing i diplomati, sier Andrij Jermak, Volodymyr Zelenskyjs stabssjef, ifølge The Telegraph.

Jermak sikter til Russlands helomvending om kornavtalen med Ukraina.

For lørdag hadde Russland og Vladimir Putin bestemt seg. De trakk seg fra den mye omtalte kornavtalen. Avtalen, som ble undertegnet i juli, har gjort det mulig å eksportere over ni millioner tonn ukrainske korn ut i verden.

Avtalen var ikke tidsnok til å hindre en global matkrise, men gjorde sitt for å dempe den. Derfor var lørdagens nyhet fra Kreml en nedslående en, og Nato og EU kom med kraftige oppfordringer til Russland om at de måtte snu.

Snudde

Men både mandag og tirsdag denne uka trosset Ukraina og Tyrkia Russlands beslutning ved å sende flere skip med korn over havet.

Og onsdag snudde Putin og tok det The Guardian kaller en «ydmykende U-sving». Russland opplyste at de hadde fått de nødvendige garantiene og gjenopptok kornavtalen.

Rådgiver til president Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, sier i en uttalelse til Reuters at Putins helomvending viser at russisk utpressing og trusler mislykkes når de møtes med et resolutt svar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer