Diplom-Is:

Snudde i 2020: Brukes fortsatt

Iskremgiganten lovet å sparke maskoten for tre år siden: - Vi jobber jevnt og trutt med omlegging til ny logo, sier selskapet.

UTE I KULDEN: I 2020 varslet Diplom-Is at bruken av maskoten «Eskimonika», som avbildet her, skulle fases ut og til slutt erstattes helt. Selskapets nye maskot har fått kallenavn Diplom-Is-jenta, og heter Iselin. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
UTE I KULDEN: I 2020 varslet Diplom-Is at bruken av maskoten «Eskimonika», som avbildet her, skulle fases ut og til slutt erstattes helt. Selskapets nye maskot har fått kallenavn Diplom-Is-jenta, og heter Iselin. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

I desember 2020 varslet Diplom-Is at selskapet ville endre sin berømte logo «for å gjøre merkevaren klar for framtida». Figuren var tidligere ikledd en selskinnsdress, som nå skulle erstattes med lue og vinterjakke - uten assosiasjoner til urfolk.

Videre varslet Diplom-Is at maskoten «Eskimonika» ville gå av med pensjon.

Den nye utgaven av Diplom-Is-logoen lar imidlertid vente på seg. Mandag skriver NRK, som har gjort stikkprøver, at «Eskimonika» fortsatt yter bred service - hele tre år etter at oppsigelsen hennes ble varslet.

Få endringer

Hun finnes blant annet på ispakker i butikken, på isbil-appen for forbrukere, i reklamefilm på nettsida og YouTube, og på biler på veiene i Norge, skriver NRK.

Av de 200 bilene som Diplom-Is har på veiene, er det bare 20 prosent har fått ny logo.

HAR TATT TID: Det erkjenner administrerende direktør i isgiganten, Martin Kjekshus. Foto: Diplom-Is
HAR TATT TID: Det erkjenner administrerende direktør i isgiganten, Martin Kjekshus. Foto: Diplom-Is Vis mer

Administrerende direktør Martin Kjekshus forklarer overfor Børsen at da de endret logo i 2020, var planen å gjøre en gradvis omlegging for å bruke opp eksisterende materiell og emballasje før de bestilte nytt.

- Det har både et bærekraftig og et økonomisk aspekt ved seg. Når det er sagt, erkjenner vi at dette har tatt lengre tid enn planlagt. De siste åra har vært utfordrende økonomisk for Diplom-Is, og vi har derfor måttet prioritere hardere enn tiltenkt, skriver han i en e-post til Børsen.

- Når vil den gamle merkevaren være borte fra selskapet?

- Vi jobber jevnt og trutt med omlegging til ny logo, og arbeidet fortsetter til vi er i mål.

Han ønsker ikke å oppgi hvor mye denne omleggingen koster i kroner og øre.

- Men det er av en slik størrelse at vi har behov for å gjøre omleggingen over flere år, slik det også har vært gjort tidligere, skriver Kjekshus.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Flere endringer

Debatten om mulig støtende merkevarer, var en het potet for tre år siden. Diplom-Is var ikke alene om å gjøre drastiske endringer.

DinSide har tidligere skrevet at det ble full baluba da Nortura bestemte seg for å endre både navn, emballasje og logo etter 70 år med den karakteristiske Joika-boksen.

Endringene av kjøttkakenes navn til VILTi, skyldes at Samerådet og flere framtredende samiske talspersoner mente at boksene var diskriminerende og et kulturhistorisk gufs fra fortida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer