Snudde trill rundt om herreklubb

Nikolai Astrup så ingen grunn til å avvikle medlemskapet i den eksklusive herreklubben da han fikk plass rundt kongens bord. Nå har han endret mening.

SLOTTET: Som statsråd er Nikolai Astrup på Slottet nesten hver uke. Nå innrømmer han at han også har vært i den lukkede herreklubben Norske Selskab. Foto: Bjørn Langsem
SLOTTET: Som statsråd er Nikolai Astrup på Slottet nesten hver uke. Nå innrømmer han at han også har vært i den lukkede herreklubben Norske Selskab. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han var Stortingets rikeste med en bokført formue på 342 millioner kroner da han i 2015 ble inntatt som nytt medlem i den eksklusive herreklubben Norske Selskab.

Super-rike som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes er medlemmer av den 250 år gamle klubben sammen med en rekke investorer, forretningsadvokater, folk fra kultureliten, akademia, politikk og Forsvaret.

Tolv Astrup-er var allerede medlem da Høyre-politikeren Nikolai ble funnet verdig.

Lunsj for statsråden

Nikolai Astrup valgte å beholde medlemskapet da han fikk plass rundt kongens bord tre år seinere. Den styrtrike 41-åringen har også besøkt de eksklusive stuer og salonger i tida etter at han ble statsråd.

I klubben der kvinner kun har adgang ved spesielle anledninger og bare ved personlig invitasjon, har statsråd Astrup spist lunsj med en bekjent en gang. Dette bekrefter han i en uttalelse via kommunikasjonsavdelingen i departementet.

Astrup har avslått å besvare Børsens spørsmål om omstendighetene rundt denne lunsjen, som når den fant sted og hvilke andre som var til stede.

Børsen har heller ikke fått svar på om Astrup informerte sin sjef, statsminister Erna Solberg (H), om herreklubbmedlemsskapet da han i 2018 fikk plass rundt kongens bord.

Kvinnekrangel og protest

Norske Selskab ble rystet i grunnvollene av et forslag fra klubbens styre på tampen av fjoråret. Styret, internt omtalt som Direksjonen, hadde nedsatt et utvalg som skulle utrede å åpne klubben for kvinnelige medlemmer.

En storm av protester førte til at utvalget ble lagt ned før arbeidet i det hele tatt var kommet i gang.

- Jeg har problemer med å forstå at noen kan være mot at dette viktige spørsmålet blir utredet, uttalte høyesterettsadvokat Cato Schiøtz til Børsen.

Han skulle utrede kvinnesaken sammen med eiendomsinvestor og kunstsamler Christian Ringnes og sorenskriver og tidligere riksantikvar Jørn Holme.

Boikott og utmeldelser

Børsens avsløringer i begynnelsen av januar førte til at Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås gikk til livslag boikott, forlagstopp Mads Nygaard meldte seg ut i protest og en rekke sentrale politikere rettet skarp kritikk.

Åmås viste til den raske nedleggelsen av kvinneutvalget da han trakk seg fra et planlagt foredrag med beskjed om at han aldri kom til å holde fordrag i klubben igjen.

I begrunnelsen skrev Åmås at nedleggelsen av kvinneutvalget var «ikke forenlig med de verdier som er viktige for meg som menneske og i min stilling som direktør i Stiftelsen Fritt Ord».

Protestene mot kvinneutvalget var dessuten så kraftige at Direksjonens leder, Erik Heidenreich, meldte seg ut etter 37 års medlemskap. I en e-post til medlemmene skrev Heidenreich at han var overrasket over den skarpe tonen, som han beskrev som til tider svært kraftfulle kommentarer med ufint språk av til dels personlig karakter.

Sak til sak

Da Børsen i forrige uke tok kontakt med kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup om hans tid som medlem i den lukkede herreklubben, bekreftet han både sitt medlemskap og at han har fortsatt å besøke de lukkede salonger.

I en e-post sendt via kommunikasjonsenheten i departementet avviste Astrup Børsens spørsmål om det kunne være problematisk å opprettholde medlemskapet i den lukkede herreklubben med en lang rekke superrike, advokater og investorer på medlemslista.

- Jeg vurderer min habilitet på vanlig måte fra sak til sak uansett hvor jeg befinner meg, uttalte Astrup.

- Hvilke tanker gjør du deg om debatten som har rast i Norske Selskab om kvinneutvalget som ble lagt ned før det var kommet i gang?

- Det er uheldig at utvalget som ble nedsatt for å vurdere kvinnelig medlemskap ble nedlagt før det kom i gang. For min egen del mener jeg det bør åpnes for kvinnelige medlemmer, skrev Astrup - mens han ennå var medlem.

Så tok saken en ny vending.

Solberg-spørsmål

Børsen stilte før helgen spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om hennes vurdering av at en av hennes statsråder er medlem i den lukkede herreklubben der et forslag om å utrede kvinnelig medlemskap utløste opprør og raseri.

Svaret fra Solberg kom mandag ettermiddag. Da hadde Astrup varslet sin kuvending søndag kveld:

I en e-post skriver Astrup at han «viser til Børsens tidligere spørsmål».

- Etter en samlet vurdering har jeg besluttet å melde meg ut av Norske Selskab. Det skyldes blant annet prosessen rundt spørsmålet om kvinnelige medlemmer, skriver Astrup.

- Jeg tar utmeldelsen til etterretning. Jeg kommenterer ikke innholdet i fortrolige samtaler med mine statsråder. Dette er en beslutning han har tatt på egen hånd, sier Solberg i en e-post til Børsen.

Hun legger til:

- Jeg har tidligere takket nei til å holde foredrag i Norske Selskab på grunn av at de ikke har åpnet for kvinnelige medlemmer.

Astrup har avslått å svare på oppfølgingsspørsmål - som hva han legger i «samlet vurdering», og hvorfor utmeldingen skjer nå - og for eksempel ikke rett etter Børsens avsløringer tidlig i januar.

Politisk spørsmål

Jusprofessor og ekspert på habilitet, Hans Petter Graver, sier at medlemskap i lukkede klubber og nettverk i utgangspunktet ikke er problematisk i lys av habilitetsreglene.

- Jeg kjenner ikke til om man har sett på dette tidligere når det gjelder Norske Selskab, men problemstillingen er belyst opp mot medlemskap i Frimurerlosjen. Her er utgangspunktet at man ikke er inhabil om man er medlem og en av partene i en sak også er medlem. Hvis man derimot har et ledende verv i klubbens styrende organ, vil man kunne være inhabil, sier Graver.

Generelt inntreffer inhabilitet ved familiebånd, nære vennskap, eierskap og altså ved sentrale verv.

- Men om det ellers er problematisk at en statsråd er medlem i en slik klubb? Vel, det blir et politisk spørsmål, som jeg ikke skal mene noe om, sier Graver.

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer