Snur etter blytung mandag

Oslo Børs steg svakt etter en røff start på uka.

TUNGE DAGER: Mandag åpnet rødt for Børsen. Tirsdagen har neppe noen lyspunkter. Foto: Erik Johansen / NTB
TUNGE DAGER: Mandag åpnet rødt for Børsen. Tirsdagen har neppe noen lyspunkter. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble en blytung dag for investorene på Oslo Børs da hovedindeksen endte ned hele 3,15 prosent. Tirsdag startet Børsen opp forsiktige 0,4 prosent, og er i løpet av minutter over 1,5 prosent.

En kombinasjon av rekordhøye inflasjonstall og en voksende frykt for resesjon i økonomien var årsaken til fallet, som er så kraftig at hovedindeksen nå er i minus for året.

Det er ikke bare i Norge Børsen stuper. Før helgen florerte det med nyheter om stigende inflasjon og økte rentenivåer. Blant annet ble det før helga kjent at inflasjonen i USA er langt høyere enn ventet. Mandag åpnet børsuka i New York med kraftige fall.

Ikke bekymret

Børsene i Asia hadde en tøff start på uka, og fortsetter i samme retning tirsdag. Både i Australia, Kina, Hongkong og Sør-Korea starter børsene i minus.

- Hva bør folk gjøre dersom også den norske børsen faller ytterligere i dag?

- Det er jo det rådet som alltid gjelder som er gjeldende også nå: Ikke gjør noe, sier investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, til Dagbladet.

Investeringsdirektøren er ikke umiddelbart bekymret for minustallene han nå ser på Oslo Børs.

- Investerer du i aksjer investerer du langsiktig og ser ikke på tallene uke etter uke, sier Næss.

Han forklarer videre at markedet normalt faller fordi selskapene har dårlige inntektstall, men at inntektstallene nå øker mer enn noensinne og at det generelt går bra med selskapene.

- Det markedet er redd for nå er at sentralbankene setter opp rentene for mye, slik at lenger fram i tid vil ikke folk ha mer penger, noe som fører til at inntektstallet vil synke. De ser rett og slett et par steg fram i tid, forklarer Næss.

- Så investorer bør ikke bekymre seg foreløpig?

- Egentlig ikke. Har du spart i aksjer har du hatt noen gode år, også kommer det kanskje en dårlig periode. Hvis man river ned og selger når markedet faller så taper man.

Usikkerhet i USA

Han får støtte av sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.

- Gjennomsnittsinvestoren har det bedre med å sitte stille og vente, det er en del av det å kjøpe aksjer. Har man investert i enkeltaksjer med høy risiko, og man trenger penger i løpet av seks til tolv måneder, så er det lurt å tenke nøye gjennom det. Det er mye som har endret seg, sier han til Børsen.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Han mente markedet i USA var et tegn på at Børsen også åpnet negativt i Norge.

- Asia er også nede på morgenen i dag. Med mindre det skjer noe positivt, som jeg ikke har sett, så er sjansen stor for at det begynner negativt i Norge i dag, sier han.

Den spådommen ble imidlertid ikke innfridd, og investorene kan puste noe lettet ut etter mandagens hodepine.

Han forklarer at de store svingningene på børsen primært skyldes at investorer kaster kortene frivillig, da en del hadde ventet at inflasjonen i USA skulle ned. Forrige fredag var det imidlertid klart at den hadde nådd sitt høyeste nivå på 40 år.

- Det er en del som har investert med lånte penger som blir tvunget til å selge. Andelen som kjøpte med lånte penger i USA var for noen måneder siden rekordhøy. Når markedene faller blir de tvunget til å selge aksjer, eller komme opp med mer penger som sikkerhet. Det er typisk når det er så store bevegelser, at det kommer inn mye tvungent salg, sier Johansen.

Han forteller imidlertid at det etter tunge dager ofte kommer veldig positive dager. Tirsdag sitter den amerikanske sentralbanken (Fed) i et nytt rentemøte som skal gå over to dager. Det er ventet at de setter opp renta, men hvor mye skaper stor usikkerhet i markedet.

- Markedet frykter et trippelhopp, altså at den settes opp med 75 basispunkter. Hvis det kommer vil det nok være negativt. Hvis det ikke kommer er nok en del lettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer