Snur etter byggebråk: - Bare tull

Asker kommune fikk kraftig refs for behandlingen i Bettans byggesak. Nå har kommunedirektøren bestemt å oppheve kommunens eget vedtak.

- VELDIG GLAD: I 1992 sikret Elisabeth «Bettan» Andreassen (63) seg sitt eget ferieparadis på Brønnøya i Asker. På nyåret sendte sangeren en søknad til kommunen om tillatelse til å rive et uthus på fritidseiendommen. Det har ikke vært en enkel prosess. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- VELDIG GLAD: I 1992 sikret Elisabeth «Bettan» Andreassen (63) seg sitt eget ferieparadis på Brønnøya i Asker. På nyåret sendte sangeren en søknad til kommunen om tillatelse til å rive et uthus på fritidseiendommen. Det har ikke vært en enkel prosess. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- De har vel innsett at dette gikk altfor langt, og at man ikke hadde lovhjemmel til å avvise søknaden. Etter mitt syn var dette eneste utvei, framfor å bli satt på plass av Statsforvalteren, sier sivilarkitekt Nils-Jacob Lugg til Børsen.

Etter en lang og trøblete prosess med byggesaksmyndighetene i Asker kommune, kan det gå mot en løsning for Elisabeth «Bettan» Andreassen (63).

Tidligere i år ble det kjent at den profilerte sangeren ønsket å renovere ved hytteparadiset sitt i Asker.

- Dårlig service

Hun ba derfor om godkjenning til å rive et uthus på 22 kvadratmeter ved fritidseiendommen, for så å føre opp et nytt.

I utgangspunktet besluttet kommunen å avvise søknaden, noe som møtte kraftfulle reaksjoner fra artistens ansvarlige søker Boxs Arkitektstudio AS og ansvarlig for klagen, Sivilarkitekt Nils-Jacob Lugg AS.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Lugg gikk samtidig til knallhardt angrep mot byggesaksavdelingen i Asker. Sivilarkitekten ba kommunen vurdere å «beklage sine handlinger overfor tiltakshaver og ansvarlig søker», og mente han neppe hadde «opplevd så dårlig service fra en kommune noen gang».

Nå har saken tatt en uvanlig vending.

- Ingen formelle feil

I et brev til Lugg og Boxs Arkitektstudio kommer det fram at Asker kommune har gått til det sjeldne steget å oppheve sitt opprinnelige vedtak om avvisning.

Kommunedirektøren har besluttet at Andreassen dermed vil få behandlet søknaden sin på ny.

«Etter en fornyet vurdering er kommunedirektøren kommet til at søknaden likevel kan tas til behandling. Selv om det er gitt mangelfulle opplysninger i søknaden er kommunen like fullt kjent med de faktiske forhold. Det er dermed ingen vesentlige formelle feil som tilsier at søknaden ikke kan tas til behandling.», heter det i brevet fra kommunen.

Jubler ikke

Kommunen argumenterer for at søknaden om dispensasjon i første runde ble avvist fordi den «inneholdt formelle feil».

«Etter kommunens syn var det lagt til grunn feil beregningsmetode for utnyttelse og i begrunnelsen var det henvist til bare ett uthus. Etter en ny vurdering av søknaden er kommunedirektøren kommet til at det ikke er grunnlag for å opprettholde vedtaket.», heter det videre.

Lugg mener utviklingen er et steg i riktig retning, men slipper ikke jubelen løs helt ennå.

- Bare tull

- At feil beregningsmetode var lagt til grunn, er bare tull. Eneste begrensning er 15 kvadratmeter som korrekt omsøkt, men nå skal søknaden i hvert fall behandles. Skulle det ende med et avslag, vil det si at kommunen foretrekker et gammelt uthus framfor et nytt på samme sted med samme størrelse og bedre tilpasset omgivelsene, sier Lugg og fortsetter:

- Det bør kommunen være glade for - i stedet for å lage unødvendig bråk. Et avslag vil jo bare medføre nye klagerunder som til slutt vil måtte avgjøres av Statsforvalteren.

- Hva tenker Andreassen om beslutningen fra kommunedirektøren?

- Hun er selvsagt begeistret, så nå håper vi alle at kommunen godtar dette nye uthuset og forbedringen det representere for både Brønnøya og Bettan.

I en SMS til Børsen skriver Elisabeth Andreassen at hun er lettet.

- Er veldig glad og fornøyd at jeg er blitt hørt, og at klagen ble tatt til følge. Så håper jeg prosessen som har tatt altfor lang tid, kommer videre.

Kommunen svarer

Asker kommune er blitt forelagt kritikken i denne artikkelen. I en e-post til Børsen skriver kommunens juridiske avdeling følgende:

- Ved en ny gjennomgang av saken er kommunens juridiske avdeling kommet til at feilene i søknaden ikke er av en slik karakter at de helt stenger for at søknaden kan behandles. Juridisk avdeling legger blant annet vekt på tiltakshavers interesse i å få søknaden behandlet, samt at kommunen er kjent med de faktiske feilene og hva som er rett plangrunnlag. Kommunens byggesaksavdeling tar dette til etterretning og vil nå prioritere behandlingen av søknaden, heter det i tilsvaret.

Videre skriver kommunen:

- Lugg sine påstander i denne saken ser vi ingen grunn til å vurdere eller kommentere. Det får være hans personlige oppfatninger. Asker kommune forholder seg til ansvarlig søker og det er et annet foretak.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer