Ocean Space Centre

Snur etter massiv kritikk - refses

SV rister på hodet over Arbeiderpartiets snuoperasjon.

TVERSNUDDE: Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran fant likevel penger til å gå videre med havforskningsprosjektet Ocean Space Senter. Foto: Torstein Bøe / NTB
TVERSNUDDE: Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran fant likevel penger til å gå videre med havforskningsprosjektet Ocean Space Senter. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det utløste massiv kritikk fra egne rekker da regjeringen gikk inn for å sette milliardprosjektet Ocean Space Centre på vent.

Men nå kan Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran fortelle at regjeringen snur. Det skjedde på en hastig innkalt pressekonferanse på Tyholt i Trondheim mandag ettermiddag.

- Vi har gått gjennom kostnadene. Kostnadsanslaget øker med 837 millioner, sammenliknet med da vi la fram budsjettet for 2022 i fjor høst. Vi innfører mange grep for å sikre oss best mulig styring med kostnadene i prosjektet, sier han.

- Helt uholdbart

Med på pressetreffet var også fylkesordføreren i Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Han var en av de krasseste kritikerne da regjeringen la fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett 12. mai - med forslag om å utsette milliardprosjektet Ocean Space Centre i Trondheim.

- Helt uholdbart. Dette må rettes opp. Prosjektet kan ikke utsettes, for det er allerede i gang, sa Sandvik blant annet den gang.

- Norge har ikke råd til dette, konkluderte Sandvik.

Mandag er tonen en annen:

- Jeg er veldig lettet. Dette ligger i Trøndelag, men der et nasjonalt prosjekt. Det har tjent Norge veldig godt, og blant annet løftet oss inn i oljealderen. Nå skal framtida skapes og Norge må være en verdensledende havnasjon, sier Sandvik nå i dag.

- Svært forundret

Men fra regjeringens budsjettpartner blir pinsehelgas politiske nyhet møtt med hoderisting og stor undring.

- Vi er svært forundret over at regjeringen foretar en snuoperasjon uten at det er avklart med SV i forhandlingene om budsjettet som pågår nå, sier partiets nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Børsen.

SV opplever at det er dårlig framdrift i forhandlingene om revidert budsjett, der mantraet hele tiden har vært at alle budsjettendringer skal og må ha inndekning.

- Derfor er vi er svært overrasket over at regjeringen nå foreslår å finansiere Ocean Space Centre ved å øke ramma for revidert budsjett. I praksis betyr det økt oljepengebruk. Så langt har regjeringen nektet å åpne for å redde norsk bistand gjennom oljepengebruk, som i motsetning til dette ikke har noen betydning for inflasjon, sier Fylkesnes i en uttalelse.

- Uforståelig beslutning

Ocean Space Centre har hatt en kostnadsramme på 8,2 milliarder kroner, og er ment å bli et banebrytende forskningssenter for havromsteknologi.

Men 12. mai gikk regjeringen altså inn for å utsette gigantprosjektet på grunn av usikkerhet om kostnadene, blant annet på grunn av økte materialkostnader.

I tillegg til kritikk fra lokale og regionale Ap-topper, var også LO og NHO svært kritiske til utsettelsesforslaget.

- Uforståelig beslutning, lød det fra lederen av NHO-foreningen Abelia, Øystein Eriksen Søreide.

Søreide følger opp etter dagens avgjørelse:

- Vi er glade for at Ap og statsråden snur om Ocean Space Center! Dette er ikke det Senterpartiet nok ville kalt «et dekadent byggeprosjekt». Det skal drive helt avgjørende havforskning som sikrer Norges posisjon som supermakt til havs, skaper nye arbeidsplasser og bidrar til å løse klimautfordringen.

Også ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, var opprørt. Til Adresseavisen omtalte hun forslaget fra egne partifeller som «fryktelig dårlig».

- Jeg har allerede bedt om møte med partiledelsen, for dette er alvorlig, sa Ottervik til avisa.

Signaliserte kraftig

Få timer seinere kom Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre med tydelige signaler om at kritikken var mottatt:

- Jeg «hører mange i miljøet rundt OSC si at det ikke er noe problem, og at vi er på rett kurs», sa Støre til Børsen i en pause under NHOs årskonferanse, som fant sted samme dag som forslaget til revidert ble lagt fram.

- Da kan vi se på de tallene, og se hvordan det ligger an. Men det er aldri populært å si det, at man må vente litt før vi går videre. Men det er altså et ansvar for å sørge for at vi bruker offentlige penger på en riktig måte. Men la det ikke være tvil: jeg er for prosjektet.

Mandag 2. pinsedag, mens forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett drar seg mot innspurten i Stortinget, fortalte Skjæran altså at regjeringen snur og øker kostnadsrammen kombinert med stram kostnadskontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer