Konspirasjonsnettstedet InfoWars:

Søker om konkurs - igjen

For å skåne seg mot det pågående skolemassakre-søksmålet forsøker konspirasjonsnettstedet nok en gang konkurs.

ØKONOMISK SKVIS: Alex Jones og selskapene hans angripes av søksmål. Nå gjør han nytt forsøk på å unnslippe. Foto: Matt York/ AP / NTB
ØKONOMISK SKVIS: Alex Jones og selskapene hans angripes av søksmål. Nå gjør han nytt forsøk på å unnslippe. Foto: Matt York/ AP / NTB Vis mer
Publisert

I april søkte InfoWars, drevet av den svært kontroversielle figuren Alex Jones, om konkurs. Det kom i kjølvannet av en rekke søksmål knyttet til ville påstander om Sandy Hook-skolemassakren i 2012.

Jones ble funnet skyldig i ærekrenkelse i fjor etter å ha hevdet at skoleskytingen var en orkestrert forestilling fra amerikanske myndigheter for å stramme inn landets våpenlover. Han ble saksøkt av pårørende av de drepte barna.

Konspirasjonsnettstedet, i likhet med to andre selskaper eid av Jones, søkte om såkalt kapittel 11-beskyttelse i Sør-Texas. Det gjør virksomhetene i stand til å fortsette driften mens de jobber med en behandlingsplan, samt utsettelse av kommende sivile rettssaker.

På folkemunne kalles loven «konkursbeskyttelse».

Ny konkursbegjæring

Konkursbegjæringene ble imidlertid droppet da det ble klart at Jones ikke ville komme unna søksmålene og erstatningskrav.

I disse dager foregår en to uker lang rettssak i Texas om ærekrenkelsesanklagene. En separat rettssak finner sted i Connecticut i september.

Morselskapet til InfoWars, Free Speech Systems LLC, søkte fredag om «konkursbeskyttelse», skriver finansnettstedet Bloomberg. Denne gangen begrunnes konkursbegjæringen med dårlig økonomi.

AVSLØRINGER: Gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under massakren på barneskolen Sandy Hook i USA. Video: Department of Emergency Services, NTB Vis mer

Sandy Hook-massakren er betegnet som USAs nest verste skolemassakre. 20 førsteklassinger og seks voksne ble drept på barneskolen i den lille byen Newtown i Connecticut.

Gjerningsmannen, Adam Lanza (20), drepte først sin egen mor før massakren.

Han tok sitt eget liv etter det grufulle angrepet på barneskolen tilbake i 2012.

Spredte «Pizzagate»

InfoWars er kjent for å spre konspirasjonsteorier, blant annet «Pizzagate», som hevder at det fins et nettverk av pedofile i Det demokratiske partiet i USA. Ifølge teorien samlet politikerne seg på pizzeriaen Comet Ping Pong, hvor de også utførte sataniske ritualer. Teorien oppsto opprinnelig i en Reddit-tråd i 2016.

Påstanden la grunnlaget for den høyreradikale internettgruppa QAnon, som var sterkt representert under stormingen av Kongressen i fjor. Den ville konspirasjonsteorien har også høy oppslutning i USA, hele 15 prosent svarte i 2021 at de trodde at landet var styrt av djeveldyrkende pedofile.

Jones finansierte også arrangementet som endte med stormingen, men InfoWars hevdet i kjølvannet at det var Antifa (antifascistisk, venstreradikal bevegelse) som sto bak. Han er også kjent for å være Trump-støttespiller, og har også blitt berømmet av den tidligere amerikanske presidenten.

InfoWars og Alex Jones ble i 2018 permanent utestengt fra Twitter etter en rekke brudd på retningslinjene, blant annet å oppfordre tilhengerne til å gripe til våpen i kampen mot mediene. InfoWars har også blitt utestengt fra flere podkast-apper, samt fått stengt ned flere Facebook-sider. Også YouTube har tatt grep for å bekjempe konspirasjonsteoriene.

Jones er også blant dem som mener terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer