Konspirasjonsnettstedet InfoWars:

Søker om konkurs

Ytre høyre-profilen Alex Jones er teppelagt med søksmål etter ville konspirasjonsteorier. Nå søker han konkurs.

KONTROVERSIELL: Radioprofil Alex Jones har kommet med en rekke konspiratoriske påstander. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
KONTROVERSIELL: Radioprofil Alex Jones har kommet med en rekke konspiratoriske påstander. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kontroversielle nettstedet InfoWars, med ytre høyre-profilen Alex Jones som eier, har søkt om konkurs etter å ha mottatt en rekke søksmål.

Bloomberg skriver at tre av Jones' selskaper, inkludert InfoWars, har søkt om såkalt kapittel 11-beskyttelse i Sør-Texas, som gjør virksomhetene i stand til å fortsette mens de jobber med en behandlingsplan, samt utsettelse av kommende sivile rettssaker.

Loven kalles også «konkurs-beskyttelse».

Bloomberg skriver at de tre selskapene hver har forpliktelser på opp til 10 millioner dollar.

Mente skolemassakre var bløff

Jones og selskapene ble i fjor funnet skyldig i en ærekrenkelsessak etter å ha hevdet at Sandy Hook-skolemassakren i 2012 var en bløff.

Konspirasjonsteoretikerne hevdet at amerikanske myndigheter hadde orkestrert en forestilling for å stramme inn landets våpenlover.

- Sandy Hook er syntetisk. Fullstendig falskt med bruk av skuespillere. Jeg kunne ikke tro det med en gang. Jeg visste at de brukte skuespillere, men jeg trodde de drepte noen ekte barn, var blant det Jones sa i radioprogrammet InfoWars.

Han ble saksøkt av slektningene til barna som ble drept under skytingen. Størrelsen på erstatningskravet er foreløpig ikke satt.

Sandy Hook-massakren er betegnet som USAs nest verste skolemassakre. 20 førsteklassinger og seks voksne ble drept på barneskolen i den lille byen Newtown i Conneticut.

Gjerningsmannen, Adam Lanza (20), drepte først sin egen mor før massakren. Han tok sitt eget liv etter det grufulle angrepet på barneskolen.

5G: Det finnes grupper som ikke mener raskere nett blir den største konsekvensen av 5G-utbyggingen i Norge. Vi har sett nærmere på noen av de mest utbredte konspirasjonsteoriene rundt 5G. Video: Faktisk.no Vis mer

Spredte «Pizzagate»

InfoWars er kjent for å spre konspirasjonsteorier, blant annet «Pizzagate» som hevder at det er et nettverk av pedofile i det demokratiske partiet i USA. Ifølge teorien samlet politikerne seg på pizzeriaen Comet Ping Pong, hvor de også utførte satanistiske ritualer. Teorien oppsto opprinnelig på en Reddit-tråd i 2016.

Påstanden la grunnlaget for den høyreradikale internettgruppa QAnon, som var sterkt representert under storminga av Kongressen i fjor. Den ville konspirasjonsteorien har også høy oppslutning i USA, hele 15 prosent svarte i 2021 at de trodde at landet var styrt av djeveldyrkende pedofile.

Jones finansierte også arrangementet som endte med storminga, men InfoWars hevdet i kjølvannet at det var Antifa som sto bak. Han er også kjent for å være Trump-støttespiller, og har også blitt berømmet av den tidligere amerikanske presidenten.

InfoWars og Alex Jones ble i 2018 permanent utestengt fra Twitter etter en rekke brudd på retningslinjene, blant annet ved å oppfordre tilhengerne til å gripe til våpen i kampen mot mediene. InfoWars har også blitt utestengt fra flere podkast-apper, samt stengt ned flere Facebook-sider. Også YouTube har tatt grep for å bekjempe konspirasjonsteoriene.

Jones er også blant dem som mener terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer