Konkursbeskyttelse:

Søknaden er godkjent

Domstolen som behandler SAS' konkursbeskyttelsessøknad i USA, har godkjent søknaden. SAS får dermed beskyttelse og kan drive som vanlig under prosessen.

I RETTEN: Tirsdag søkte SAS om konkursbeskyttelse i USA. Torsdag var første dag i retten. Foto: Johan NILSSON / TT News Agency / AFP / NTB
I RETTEN: Tirsdag søkte SAS om konkursbeskyttelse i USA. Torsdag var første dag i retten. Foto: Johan NILSSON / TT News Agency / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka søkte ledelsen i SAS om konkursbeskyttelse i USA, såkalt chapter 11. Det er en juridisk prosess for finansiell omstrukturering under tilsyn av en amerikansk, føderal domstol.

Torsdag var første høring i saken, bekrefter kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS til Børsen.

- Det er en rettslig prosess så vi spekulerer ikke utfall, vi kommer til å rapportere løpende fra den prosessen, skriver Sund i en e-post.

Godkjent

Domstolen som behandler SAS' konkursbeskyttelsessøknad i USA, har godkjent søknaden, og SAS får dermed beskyttelse og kan drive som vanlig under prosessen, melder NTB.

Konsernsjef Anko Van der Werff i SAS sier i en pressemelding at domstolens godkjennelse bekrefter at selskapets virksomhet kan fortsette som vanlig under konkursbeskyttelsesprosessen.

- Vi kommer fortsatt til å gi våre kunder servicen de er vant med, samtidig som vi akselererer arbeidet med å gjennomføre viktige deler av vår omfattende endringsprosess SAS forward, sier han.

700 millioner

Ifølge rettsdokumentene vil kreditorene i denne første høringen be retten om tillatelse til å foreta visse handlinger på vegne av selskapet, i dette tilfellet SAS og flere av deres datterselskaper, som de mener er nødvendige for å opprettholde god forretningsdrift.

- Akkurat nå har selskapet rundt 700 millioner dollar (7,4 milliarder svenske kroner, red anm.) på hånda, svarte SAS’ advokat Gary T. Holtzer i høringen, ifølge Dagens Næringsliv.

Mandag gikk 900 SAS-piloter ut i streik i Norge, Sverige og Danmark etter brudd i forhandlingene med ledelsen. Partene er uenige om hvordan ansettelsesforholdene i SAS skal være.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Vrøvl

Som Børsen tidligere har omtalt, viser imidlertid rettsdokumenter som danske TV 2 har fått innsyn i, at SAS har forberedt en søknad om konkursbeskyttelse i flere måneder, ifølge kanalen.

I en pressemelding sendt ut av fagforeninga Dansk Metal tirsdag, anklager de ledelsen i SAS for å bruke pilotstreiken som en unnskyldning for å søke om konkursbeskyttelse i USA.

- Vi må nok si at forhandlingene har vært et spill for galleriet fra SAS' side, for å kunne framtvinge en Chapter 11-prosess, sier Keld Bækkelund Hansen til dansk TV 2.

Styreleder i SAS, Carsten Dilling, avviser påstandene.

- Det er vrøvl. Vi har forhandlet med reelle hensikter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer