Solberg: Bra for motivasjonen

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarer toppbyråkratene som deltok på Nicolai Tangens eliteseminar med at slike arrangementer er bra for motivasjonen.

ELITEFORSVAR: Å delta på seminar som det Nicolai Tangen arrangerte i USA i november i fjor kan være bra for motivasjonen for toppbyråkrater, ifølge statsminister Erna Solberg. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock
ELITEFORSVAR: Å delta på seminar som det Nicolai Tangen arrangerte i USA i november i fjor kan være bra for motivasjonen for toppbyråkrater, ifølge statsminister Erna Solberg. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock Vis mer
Publisert

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, FN-ambassadør Mona Juul, avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad og daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var blant deltakerne som helt eller delvis lot seg spandere på da Nicolai Tangen inviterte til et tre dager langt seminar i Philadelphia i fjor høst.

I etterkant har flere av dem beklaget og gjort det klart at regningene skal betales av arbeidsgiveren.

Nå forsvarer statsministeren deltakelsen.

«Et motivert, effektivt og framtidsrettet embetsverk forutsetter at en vedlikeholder og videreutvikler sin faglige kompetanse, blant annet gjennom deltakelse på relevante arrangementer, kurs, seminarer og lignende,» skriver Solberg i et svar til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Svaret kommer etter at Vedum i et brev viste til det mye omtalte Tangen-seminaret, og spurte Solberg om det er greit at statens embetsmenn deltar på og mottar goder som er inkludert i et slikt arrangement.

Helt feil signal

- Det er litt overraskende at hun velger å argumentere for seminaret. Jeg skjønner jo at det er gøy å bli påspandert god mat, drikke, fly med sengeplass og konsert med Sting. Men jeg syns likevel at satsministeren sender et helt feil signal når hun sier at dette er bra for motivasjonen til statlige embetsmenn, sier Vedum til Børsen.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV. 21. april 2020 Vis mer

- Svaret kan leses som en generell kommentar?

- Det kommer som en innledning på svar til et skriftlig spørsmål der mitt utgangspunkt tydelig er festen som Nicolai Tangen arrangerte. Hvorfor kan hun ikke bare si at det var et feiltrinn å delta. Men hun argumenterer jo for fortsatt deltakelse på denne type festligheter, sier Vedum.

- Respektløst

Solberg skriver også at «dersom statsforvaltningen skal nå de samfunnsmålene som er satt av Storting og regjering, er vi avhengige av at embetsverket anvender sin faglige kunnskap i utøvelsen av arbeidet».

Det er Vedum enig i.

- Og derfor burde Solberg gjøre det klart at toppbyråkrater tenker seg om før de deltar på slike ting. Når disse i ettertid sier at regninga skal betales, så snakker vi fort 150 000 kroner. Det tilsvarer kanskje det en sykepleier betaler i skatt i løpet av et helt år, inkludert en del overtid og ulempetillegg.

Sp-lederen er ikke i tvil om at det faglige innholdet ikke står i stil med regninga.

- Det er ikke denne type ting man bør bruke skattepengene til. Dette er respektløst overfor dem som finansierer denne moroa gjennom hard jobbing og innbetaling av skatt til fellesskapet, sier Vedum.

- Ikke min type

Sp-lederen spurte blant annet også om Solberg har oversikt over hvor mange andre tilsvarende arrangement hennes statsråder har deltatt på de siste seks åra.

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Jeg forventer å få oversikt, sa han til Børsen i forrige uke.

Noen slik liste kan han imidlertid se langt etter.

- Jeg har ikke oversikt over arrangementer som statsråder og embetsmenn har deltatt på i min regjeringstid, skriver Solberg til Vedum, før hun henviser til regjeringens nettsider der det publiseres oversikt over regjeringsmedlemmers utadrettede aktiviteter.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Poenget med det spørsmålet var å sende et signal om at man må vise nøkternhet og tenke seg om. Jeg forventer at statsministeren gjør det overfor sine departementer og underliggende etater.

- Leser du svarbrevet til deg på den måten?

- Nei, hun sier jo det stikk motsatte. Det er litt rart. Nesten litt drøyt. Men kanskje er det en litt annen toleranse for slikt i et parti som Høyre. Man tenker kanskje at dette ikke var så veldig ekstravagant, mener Vedum.

- Ville du blitt motivert om du hadde deltatt på Tangen-seminaret?

- Jeg er nok ikke nærheten av å bli invitert, men så er ikke dette helt min type samling heller.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer