Solberg deler selvangivelser

Den tidligere statsministeren har torsdag latt Dagbladet Børsen se de omstridte dokumentene.

SVINGTE: Erna Solberg og Sindre Finnes har felles økonomi, og derfor har hun hatt oversikt over utviklingen i Finnes' formue. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVINGTE: Erna Solberg og Sindre Finnes har felles økonomi, og derfor har hun hatt oversikt over utviklingen i Finnes' formue. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sindre Finnes skal ha tjent 1,8 millioner kroner på kjøp og salg av aksjer mens ektefellen var statsminister, ifølge Erna Solberg, Sindre Finnes og Høyre.

Ektefellene har felles økonomi, som vil si at Solberg har hatt oversikt over utviklingen i Finnes' formue gjennom selvangivelsen.

Gir innsyn

Erna Solberg har torsdag gitt innsyn i de omstridte dokumentene fra tida som statsminister, etter forespørsel fra Børsen. Dermed gis det mulighet til å ettergå svingningene i hennes formue i åra ektemannen kjøpte og solgte aksjer.

Første år Solberg kunne se formuen til ektemannen på skattemeldingen, var i 2017 (på grunn av regelendring). Da hadde han formue på 6 millioner. I 2018 hadde han en formue 5,8 millioner, mens den steg til 6,48 millioner i 2019 og 7,91 millioner i 2020.

I 2021 hadde formuen steget til 9,359 millioner kroner. Fra 2020 til 2021 hadde gjelden til Finnes økt med cirka 1 million kroner.

- Burde kanskje ettergått det mer

På spørsmål fra Dagbladet Børsen forrige uke om Finnes' likning, vedgikk Solberg at hun et hun burde sjekket skattemeldingen bedre.

- I likningen som kom sommeren 2021 var det et større formueshopp som jeg kanskje skulle stilt noen spørsmål ved, men det har jeg altså ikke gjort etter de åra hvor det ikke har vært noen grunn til å stille de spørsmålene. På det tidspunktet burde jeg kanskje ha ettergått det mer, sa Solberg og fortsatte:

- Da må jeg bare si at i 2021 så tror jeg at jeg sendte min selvangivelse, holdt på med en pandemi, gikk inn i valgkamp og tenkte ikke noe særlig over akkurat hvordan utviklingen var.

- Du har god kontroll på det meste annet, men ikke på dette?

- Jeg kunne ha bedt om innsyn i Sindre sin likning. Det har jeg aldri gjort før og ikke hatt noen grunn til å mistro at han har gitt meg feilopplysninger. Men så har jeg sett formuesutviklingen på vår felles formvurdering - særlig de siste fem åra har det vært ganske tydelig. Der har stort sett all bevegelse i formue vært helt forklarbart. For eksempel økte hans formue fordi jeg overførte 300 000 til han og han kjøper bil eller da han fikk forskudd på arv, sa Solberg.

- Ikke reagert

Sindre Finnes hadde store svingninger i skattbar inntekt gjennom tida Erna Solberg var statsminister.

- Den har økt, men ikke noe spesielt annet enn akkurat i 2020 til 2021, har Solberg sagt til NTB.

Ifølge en gjennomgang Aftenposten har gjort svingte Finnes' inntekt med 100 000 kroner fra et år til et annet i hele sju av de siste ti åra.

Dette til tross for at han i hele perioden har hatt samme jobb i Norsk Industri.

Fra 2019 til 2020 økte Finnes' skattbare inntekt med 417 000 kroner til 1,3 millioner kroner. Likningsformuen økte med 1,1 millioner som tilsvarer 45 prosent.

Solberg har forklart at Finnes i skattemeldingen for 2020 har et større hopp i formuen enn deres felles økonomiske disposisjoner skulle tilsi, ifølge NTB.

- Jeg må si at jeg på det tidspunktet ikke har reagert eller sett på det.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer