Solgte 267 barnehager etter lånefest

Et knippe barnehageeiere har innfridd husbanklån for to milliarder kroner, og solgt 267 barnehager til utlandet for nærmere sju milliarder. Nå slåss bransjen for de gullkantede lånene.

AUSTRALIA-SALG: Gnist Bjørkavåg er en av 12 barnehage-eiendommer som Gnist Barnehager i fjor i all stillhet solgte til et australskeid selskap for en ukjent sum - for så å leie dem tilbake. Andre barnehage-kjeder har gjort det samme. Foto: Fridgeir Walderhaug

AUSTRALIA-SALG: Gnist Bjørkavåg er en av 12 barnehage-eiendommer som Gnist Barnehager i fjor i all stillhet solgte til et australskeid selskap for en ukjent sum - for så å leie dem tilbake. Andre barnehage-kjeder har gjort det samme. Foto: Fridgeir Walderhaug

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husbankens omstridte lån til private barnehager er under kraftig press etter at kommunalminister Nikolai Astrup (H) har avviklet dem i statsbudsjettet.

Men i departementet får Dagbladets finansnettsted Børsen opplyst at ordningen kan gjenoppstå - etter at Fremskrittspartiet fikk gjennom at et hurtigarbeidende utvalg skal se på finansieringen av private barnehager.

Det betyr ny kamp om en ordning som siden barnehageforliket i 2003, sammen med offentlige milliardtilskudd, har skapt enorme private formuer.

Styrtrike selgere

Tall fra Husbanken viser at flere store eiere av barnehager siden oktober 2019 har innfridd barnehagelån for to milliarder kroner.

Med denne gjelda betalt, solgte de 267 norske barnehager til Sverige og Australia for en samlet pris på nærmere sju milliarder kroner.

STYRTRIKE PÅ BARNEHAGER: Hans Jacob og Randi Sundby eier Læringsverkstedet, en av landets største kjeder. Her er de hjemme på Jessheim. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STYRTRIKE PÅ BARNEHAGER: Hans Jacob og Randi Sundby eier Læringsverkstedet, en av landets største kjeder. Her er de hjemme på Jessheim. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Blant selgerne er et styrtrikt ektepar på Jessheim, to milliardærbrødre fra Andøya, og et Røros-ektepar som i 2018 tjente 356 millioner kroner på å selge det meste av en barnehagekjede til et oppkjøpsfond.

Som mangeårige låntakere, har disse mye å takke Husbanken for:

Med gunstig rente og ei løpetid på 30 år, kalte økonomiprofessor Ola Grytten i Dagbladet i 2019 Husbankens lånebetingelser for «fantastiske».

- Ikke beregnet gevinst

Da kjeden Læringsverkstedet i august i fjor innfridde lån på 1,1 milliarder til Husbanken, var det som ledd i et salg med tilbakeleie av 138 barnehager.

90 av dem hadde husbanklån, opplyser kjeden som eies av Jessheim-ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby.

Prisen var 4,25 milliarder kroner, med deloppgjør i aksjer i den svenske kjøperen Samhällsbyggnadsbolagen.

Ifølge økonomidirektør Atle Hørlyk fikk Læringsverkstedet «evigvarende» bruksrett til bygningene, som skal leies tilbake for 251,4 millioner årlig. Kjeden skal bekoste forsikring, vedlikehold og eiendomsskatt.

Hørlyk opplyser at det ikke er beregnet gevinst, fordi et salg med tilbakeleie regnes som en finansieringsoperasjon, på linje med et lån.

- Frigjør pengene

- De får frigjort pengene, sier partner Morten Thuve i rådgivningsfirmaet BDO om hva selgerne oppnår ved barnehage-salg med tilbakeleie.

Også for kjøperne er det attraktivt. De kan regne med stabile leieinntekter, trolig i mange år, grunnet barnehagetilskudd fra det offentlige.

Nå sitter Læringsverkstedet igjen med 70 egeneide barnehager. Kjeden har gjenværende husbanklån på 1,3 milliarder kroner, men har innfridd sine obligasjonslån og banklån.

Spådom oppfylt

I en rapport fra 2018 viste BDO hvordan private aktører ved hjelp av offentlige tilskudd hadde bygget opp store eiendomsverdier.

Den forutså at salg ville føre til gevinster «langt ut over den regnskapsførte verdien og historiske kostnader for eiendommene».

Nå er denne spådommen langt på vei oppfylt.

Blant vinnerne er børsnoterte Pioneer Property Group (PPG), dominert av Roger og Kristian Adolfsen fra Andøya i Nordland, nå bosatt i Oslo.

De lå i 2020 på 82. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, med 3,5 milliarder i formue.

Australia-salg nr. 1

I oktober 2019 solgte PPG 170 eiendommer, vesentlig barnehager, til selskapet Whitehelm Capital som opptrådte i spissen for australske pensjonsfond.

VINNERE: Brødrene Kristian og Roger Adolfsen har blitt milliardærer på blant annet barnehager. I 2019 solgte et av deres selskaper 117 norske barnehager til Australia. Foto: Kristin Svorte
VINNERE: Brødrene Kristian og Roger Adolfsen har blitt milliardærer på blant annet barnehager. I 2019 solgte et av deres selskaper 117 norske barnehager til Australia. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Av disse barnehagene var 117 norske. Tilhørende Husbanken-gjeld på 634 millioner kroner ble innfridd i forbindelse med salget.

Med en salgspris på 2,7 milliarder, kom gevinsten alt i alt på 794 millioner kroner.

- For leietakerne våre i alle land har dette salget absolutt ingenting å si, sa Roger Adolfsen til Dagbladet i oktober i fjor.

Samtidig innfridde brødrenes barnehagekjede Norlandia lån i Husbanken på 92 millioner kroner. Nå skylder Norlandia-kjeden Husbanken 66 millioner kroner, mens Pioneer ikke lenger skylder Husbanken noe.

KONSERVATIVE OG LANGSIKTIGE: - Jeg tror at alle kan bli beroliget fra det faktum at investorene vi arbeider med er veldig konservative og langsiktige, sa administrerende direktør Graham Matthews i australske Whitehelm Capital til Børsen i fjor.
KONSERVATIVE OG LANGSIKTIGE: - Jeg tror at alle kan bli beroliget fra det faktum at investorene vi arbeider med er veldig konservative og langsiktige, sa administrerende direktør Graham Matthews i australske Whitehelm Capital til Børsen i fjor. Vis mer

Australia-salg nr. 2

nyåret i fjor solgte Gnist-kjeden 11 barnehager, de fleste på Nordvestlandet, i all stillhet til et selskap som da var overtatt fra PPG av Whitehelm Capital. Seinere er ytterligere en eiendom solgt til Whitehelm.

Slik Børsen skrev i februar i fjor, var salget med tilbakeleie. Eiendommene, som hadde Husbanken-lån, var verdsatt til 409 millioner kroner.

«Vi ønsker ikke å gå ut med salgsprisen», skriver styreleder i Gnist Barnehager, Maria Tallaksen, til Børsen.

Etter innfrielsen av lån på 178 millioner i Husbanken i forbindelse med salget, utgjør Gnist-kjedens lån i den statlige banken 210 millioner kroner.

- Frigir tid

Tallaksen mener langsiktige leieavtaler sikrer forutsigbarhet for videre drift.

«Hverdagen for barn og ansatte er upåvirket av om lokalene er eid eller leiet. Om noe, vil dette frigi tid til å fokusere på å stadig forbedre drift av barnehagen», skriver hun.

Gründerne bak Gnist-kjeden, Bjørn og Kjersti Grønmyr, har tidligere gjort det skarpt på barnehagesalg.

Ifølge DN tjente ekteparet 356 millioner kroner da de i 2018 solgte 80 prosent av kjeden til det svenske oppkjøpsfondet Altor.

Frykter lånekutt

Atle Hørlyk i Læringsverkstedet nevner usikkerhet om rammebetingelser som en av årsakene til overdragelsen, og at å leie bygningene tilbake tillater organisasjonen å fokusere på å drive barnehagene godt.

Han mener at det i dag er et mangfold av eierskap i private barnehager, og er bekymret hvis Husbankens barnehagelån blir avviklet.

«For mindre aktører eller ikke-kapitalsterke eiere vil det bli tilnærmet umulig å finansiere nybygg eller større rehabiliteringer», skriver han.

Yngvar Tov Herbjørnssønn, daglig leder i Norlandia Care, frykter underinvestering i barnehagebygg hvis lånene kuttes.

Spår flere salg

Han mener at en gjennomgang av tilskuddsmodellen for private barnehager er langt på overtid, «framfor å stadig dekomponere og velge ut elementer som synes å passe noens ideologiske kamp i dette».

Også eieren av Trygge barnehager, som med 2,6 milliarder kroner er Husbankens største private låntaker, står bak ønsket om fortsatte barnehagelån.

LOBBER FOR BARNEHAGELÅN: Daglig leder Eli Sævareid i Trygge Barnehager har hatt et digital møte med statsråd Nikolai Astrup, for å overbevise ham om fortsatte barnehagelån fra Husbanken. Foto: Kristin Svorte
LOBBER FOR BARNEHAGELÅN: Daglig leder Eli Sævareid i Trygge Barnehager har hatt et digital møte med statsråd Nikolai Astrup, for å overbevise ham om fortsatte barnehagelån fra Husbanken. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Slik Børsen nylig skrev, møtte gründeren Eli Sævareid i november i fjor statsråd Nikolai Astrup digitalt, for å argumentere for å beholde ordningen.

Morten Thuve i BDO tror det kommer flere salg av barnehager, blant annet på grunn av politisk usikkerhet.

- Jeg kan tenke meg at eierne vil selge ut eiendommer før eventuelle reguleringer kommer, sier han til Børsen.

Drakamp om barnehage-finansiering

I forhandlinger med Fremskrittspartiet trakk regjeringen forslaget i statsbudsjettet om kutt i kapital- og pensjonstilskudd til private barnehager.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har beregnet de reverserte kuttene til 460 millioner kroner i 2021.

Avviklingen av Husbankens lån til private barnehager er opprettholdt.

Nå skal et «hurtigarbeidende utvalg» utrede finansieringen av private barnehager.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer