Finansminister Trygve Slagsvold Vedums såkalte «monsterskatt» skapte debatt. Den skulle sørge for at det ikke skal lønne seg å eie blant annet boliger og hytter gjennom selskaper, og samtidig bruke dem privat.
Inntil videre er den lagt på is, fordi forslaget ikke var utredet nok.
Dersom det blir noe av, kan hans egen søster risikere skattemessige konsekvenser, basert på et salg av Vedum selv.
Nettstedet Estate Nyheter omtalte saken først.

Etter NRK-reality: - Rystet
Ingen tilknytning
Finansministeren solgte i fjor hytta si i Trysil. Han solgte hytta til søsterens selskap Vedum Consulting AS.
De foreslåtte skattereglene, som advokater omtaler som en monsterskatt, kan dermed få konsekvenser for søsteren. Det skjer hvis hun bruker hytta privat.
Søsteren Kjersti Slagsvold Vedum sier til Dagbladet at hytta er en bedriftshytte og eies av selskapet.
- Bruken av denne hytta er i henhold til gjeldende regelverk som gjelder for bedriftshytter, sier Kjersti Slagsvold Vedum.
Hun driver selskapet sammen med en partner/kollega.
- Min bror har ingen tilknytning til selskapet, og hytta ble kjøpt av han på markedsmessige vilkår, sier hun.

Krisemøter
Til markedspris
Forslaget om monsterskatten ble sendt på høring fra Vedums departement i mai.
Vedum kalte reglene et viktig steg på veien for å unngå ulovlig skattetilpasning. Det er ingen grunn til å tro at skattetilpasning har foregått i denne saken.
Finansministeren gjør det klart overfor Dagbladet at han ikke har noen tilknytning til søsterens selskap. Han har heller ikke disponert hytta etter salget.
- Jeg solgte hytta mi fordi jeg kjøpte ei ny hytte i samme bygd. Det var min søster som kjøpte hytta av meg til markedspris, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Nå er også Vedum i krise
Solgt med gevinst
Vedum kjøpte hytta i Trysilfjell hytteområde i 2015, for 1,7 millioner kroner. Hytta ble solgt i fjor med en gevinst på 975.000 kroner, skriver Estate Nyheter.
Hytta har et areal på 53 kvadratmeter, og den tilhørende tomten er på drøyt 1,1 mål.
Høringsforslaget dekker bedriftseiere som eier eller disponerer en bolig, fritidseiendom, båt, fly og helikopter og som disponerer den hele året.
«Den skattepliktige fordelen som disposisjonsretten utgjør, fastsettes sjablongmessig. Sjablongene foreslås satt høyt, slik at det ikke vil lønne seg å eie formuesobjektene i selskap til privat konsum», skriver Finansdepartementet i forslaget.