London:

Solgte leilighet på sju kvadrat

Knøtteleiligheten kan blant annet by på kreative løsninger - som mikrobølgeovn under senga. Nå er den solgt for langt over utropspris.

BILLIG LEILIGHET: I denne murbygningen kan du få deg en billig billett til boligmarkedet. Om du ikke trenger å strekke på armene. Foto: MyAuction
BILLIG LEILIGHET: I denne murbygningen kan du få deg en billig billett til boligmarkedet. Om du ikke trenger å strekke på armene. Foto: MyAuction Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En salgsannonse fra London vakte internasjonal oppsikt forrige uke. En times kollektivferd utenfor hovedstadens smørøye finner du Lower Clapton, som har en rekke barer og kafeer å by på. Her finner du også det som ifølge The Guardian og en rekke britiske medier er hovedstadens minste leilighet.

Boltreplassen er på «hele» sju kvadratmeter, og har alt man trenger - bortsett fra kjøkken og sitteplass.

Med kreative løsninger som mikrobølgeovn under senga, en vegghengt bordplate som kan slås ut og muligheten til å dusje mens man gjør sitt fornødne (i et separat rom, til og med!), er leiligheten i beste fall praktisk.

Nær én mill.

Utropsprisen var opprinnelig satt til 50 000 euro. Den voldsomme interessen for mikroleiligheten førte imidlertid til at prisen ble skrudd opp til 75 000 euro.

Onsdag var det duket for salg - der krypinnet til slutt gikk for 90 000 euro - altså 903 000 norske kroner.

«Kuppet» ble beskrevet som en «nylig renovert investeringsmulighet», hvor man kan tjene opp til 9600 pund årlig i utleie, tilsvarende 117 000 kroner.

SENG OG OPPBEVARING: Her kan kjøper nyte et mikromåltid - etterfulgt av en cowboystrekk. Foto: MyAuction
SENG OG OPPBEVARING: Her kan kjøper nyte et mikromåltid - etterfulgt av en cowboystrekk. Foto: MyAuction Vis mer
MULIG HJEMMEKONTOR: Med bord som kan slås ut, er det fullt mulig å både spise og ha kontor i leiligheten. Foto: MyAuction
MULIG HJEMMEKONTOR: Med bord som kan slås ut, er det fullt mulig å både spise og ha kontor i leiligheten. Foto: MyAuction Vis mer

ABC skrev forrige uke at samme leilighet ble solgt for 103 500 pund i 2017, eller 1,26 millioner kroner. Det var derfor ventet at den skulle gå langt over prisantydning også i denne runden.

- Mye oppmerksomhet

Stuart Collar-Brown er medgründer og direktør for My Auction, som var oppdragsansvarlig i salget. Han understreker at det har vært en betydelig interesse fra markedet.

- Hovedsakelig fra investorer som har anerkjent det betydelige avkastningspotensialet. Vi kan aldri forutse hvor mye en eiendom vil gå for på auksjon, men vi visste at denne ville tiltrekke seg mye oppmerksomhet, sier han i en uttalelse.

Hvorvidt det var en investor eller privatperson som til slutt fikk kloa i mikroleiligheten, er ikke offentlig kjent.

DUSJSTOL OG DO I ETT: Leiligheten omtales som en av Londons minste. Foto: MyAuction
DUSJSTOL OG DO I ETT: Leiligheten omtales som en av Londons minste. Foto: MyAuction Vis mer

- Londons minste

Til den nevnte salgssummen sikret kjøperen seg en bolig med en kvadratmeterpris på 129 000 kroner.

Til sammenlikning er Oslos billigste leilighet per nå ute for salg på 15 kvadratmeter. 1-romsleiligheten på Vålerenga har en prisantydning på 1 490 000 kroner. Det gir en kvadratmeterpris på i overkant av 99 000 kroner.

The Guardian, som slår fast at leiligheten er Londons minste, skriver at minimumsstandarden på ettromsleiligheter i England er på 37 kvadratmeter, men at én av 15 leiligheter er under dette.

Forsker på boligpolitikk ved York University, Julia Rugg, sier til avisa at leilighetssalget er foruroligende.

- Det reflekterer et oppblåst boligmarked i London, og det vil være en bekymringsfull utvikling hvis mikroleiligheter blir sett på som en løsning for rimelige boliger, sier hun.

I Norge er minimumsstandarden på 35 kvadratmeter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer