Solgte skilsmisseaksjer for milliarder

Melinda Gates, ekskona til multimilliardær Bill Gates, mottok aksjer for flere titalls milliarder i skilsmisseoppgjøret. Nå har hun solgt unna flere av dem - til en verdi på en milliard dollar.

SKILT: Etter at Bill og Melinda Gates gikk fra hverandre i 2021, fikk sistnevnte aksjer for flere titalls milliarder. Paret var gift i 27 år, og har tre barn sammen. Foto: Shutterstock
SKILT: Etter at Bill og Melinda Gates gikk fra hverandre i 2021, fikk sistnevnte aksjer for flere titalls milliarder. Paret var gift i 27 år, og har tre barn sammen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor gikk multimilliardær og Microsoft-stifter Bill Gates og hans daværende kone, Melinda French Gates, fra hverandre. Etter skilsmissen fikk ekskona overskrevet aksjer med en verdi på over 6,3 milliarder dollar.

Nå skal hun ha solgt nær én fjerdedel av dem til en sum på over en milliard dollar, skriver Forbes. Dette tilsvarer nær ti milliarder norske kroner.

Milliardsalg

Ifølge Bloomberg Billionaires Index er Melinda French Gates den 170. rikeste i verden. Siden desember 2011 skal hun ha solgt aksjer for over 1,44 milliarder dollar før skatt, viser tilsynsdokumenter Forbes har fått tilgang til.

På slutten av fjoråret solgte hun 3,6 millioner aksjer i bilforhandlerselskapet AutoNation til en verdi av 429 millioner dollar. Hun skal også ha solgt Coca-Cola FEMSA-aksjer for 3,6 millioner dollar.

Det seineste salget, som skal ha skjedd i juli, skal ha vært av 4,6 millioner aksjer i selskapet Canadian National Railway. Dette ga French Gates en inntekt på 538 millioner dollar. Hun har tidligere solgt ut aksjer for 468 millioner dollar i samme selskap, og eierandelen hennes har gått ned til 2,2 prosent fra 3,3.

Skal fortsatt gå til veldedighet

Hva Melinda French Gates skal gjøre med pengene, er usikkert. Tidligere i år meldte The Wall Street Journal at hun ikke lenger forplikter seg til å gi mesteparten av formuen sin til The Gates Foundation.

The Gates Foundation ble stiftet av Bill og Melinda French Gates i 2000. Stiftelsen har som mål å forbedre grunnleggende helsetjenester og redusere ekstrem fattigdom. Det tidligere ekteparet har allerede donert flere titalls milliarder til dette arbeidet.

French Gates har imidlertid understreket at hun fortsatt skal donere majoriteten av formuen til veldedighet, men at det vil bli fordelt på flere organisasjoner og stiftelser. Dette skriver Bloomberg.

- Jeg innser absurditeten i at så mye rikdom er konsentrert i hendene til én person, og jeg tror at det eneste ansvarlige man kan gjøre med en formue på denne størrelsen, er å gi den bort - så betenksomt og kraftfullt som mulig, skriver French Gates i et Giving Pledge-brev.

The Giving Pledge ble laget på intiativ fra Bill Gates og Warren Buffett i 2010, og er en kampanje der verdens rikeste lover å donere mesteparten av sin formue til veldedighet. Flere nordmenn er medlemmer av stiftelsen. I 2017 undertegnet Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig kampanjen, og i 2019 fulgte Nicolai og Katja Tangen etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer