Solgte slaktede hurtigtester - stoppet umiddelbart

Flere aktører i Oslo har solgt og reklamert for hurtigtestene som Norge har brukt 280 millioner på, som har fått slakt i en fransk studie – og som Helsedirektoratet ikke har kvalitetssikret ennå. Nå kan Børsen dokumentere hvordan en av dem snudde.

HURTIGTESTER: Amerikanske Abbott er blant legemiddelgigantene Norge har kjøpt hurtigtester fra. To streker betyr at man har testet positivt for coronaviruset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HURTIGTESTER: Amerikanske Abbott er blant legemiddelgigantene Norge har kjøpt hurtigtester fra. To streker betyr at man har testet positivt for coronaviruset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden publiserte Statens Serum Institut i Danmark en fransk studie, der en ekspertgruppe slaktet antigen-hurtigtestene som Norge har brukt 280 millioner kroner på.

Den franske studien slår fast at hurtigtestene har lavere treffsikkerhet enn hva produsentene selv oppgir, og ligger på mellom 50 og 60 prosent. Selv hevder produsentene at treffsikkerheten ligger på mellom 85 og 95 prosent.

For å møte Verdens helseorganisasjons (WHO) minstekrav til antigen-hurtigtester må testene påvise «signifikant flere tilfeller enn de som ikke påvises (sensitivitet ≥80 prosent sammenliknet med PCR) og ha høy spesifisitet (≥97-100 prosent)», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sine retningslinjer.

I forbindelse med studien tok Dagbladet kontakt med Helsedirektoratet 11. november, og viste til at flere aktører i Oslo solgte og reklamerte for hurtigtestene. Dagbladet spurte om hvordan direktoratet stilte seg til dette, men lyktes ikke med å få svar.

Nå kan Børsen imidlertid fortelle at en av aktørene har oppdatert sine nettsider, ikke lenger selger og reklamerer for hurtigtestene alene - og hvordan aktøren ble bedt om å snu.

CORONAVIRUSET: Statsminister Erna Solberg om vaksinen mot coronaviruset. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Foto: NTB / Vidar Ruud Vis mer

«Revolusjonerende test»

Oslo Helse er blant aktørene som Børsen nå kan vise til. 11. november skrev privatklinikken på sine nettsider at de kunne tilby en «ny revolusjonerende test som avslører covid-19-viruset på 15 minutter.»

«Denne nye testen kalles antigentest. WHO har kjøpt 500 millioner av antigentester, og Norge har kjøpt 5 millioner slike tester. Du kan ta en slik test hos oss! Denne testen koster 1500 kr. Testen bør tas i tidsrommet: 1 til 2 dager før du blir syk, eller 4 til 6 dager etter du har blitt syk», skrev privatklinikken, som ligger sentralt i Oslo sentrum.

Om treffsikkerheten til testene skrev de:

«Antigentester oppdager mellom 96,5-97,1% av smittetilfellene. Dermed er det en liten risiko for falskt negativt prøvesvar (at du tester negativt, men egentlig er smittet).»

Daglig leder Kambiz Persley bekrefter overfor Børsen at nettsidene deres ble oppdatert 13. november.

- Grunnen til at vi oppdaterte nettsidene våre, var at vi måtte kvalitetssikre resultatet for antigen-hurtigtestene. Det så vi på som nødvendig da det foreløpig ikke finnes en norsk retningslinje for bruk av testene, slik at vi kan forsikre at klienter er smittefrie og et negativt prøvesvar definitivt er negativt, sier Persley.

Nå skriver Oslo Helse følgende på sine nettsider:

«Det har kommet en ny revolusjonerende test som avslører covid-19-viruset på 15 minutter. Denne nye testen kalles antigentest. WHO har kjøpt 500 millioner av antigentester og Norge har kjøpt 5 millioner slike tester. FHI evaluerer antigentester i Oslo ved å dobbeltteste ca. 4000 personer i Oslo-området i løpet av november. Man vil da sammenlikne resultat fra PCR-tester med svar fra antigentester. Resultat fra denne evalueringen vil forhåpentligvis bli publisert i begynnelsen av desember. Så lenge sikkerhet for antigentestene ikke er kartlagt, vil også vi utføre dobbelttesting.»

Oslo Helse tilbyr nå en pakke med antigen- og PCR-test for 2000 kroner.

«Det er ikke mulig å bare ta en antigentest uten kontroll med PCR-test hos oss», skriver privatklinikken på sine nettsider.

UTPRØVES: Helsebyråd Robert Steen i Oslo (t.v.) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad var til stede da utprøvingen av hurtigtestene for coronaviruset startet på Aker teststasjon tidligere i november. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTPRØVES: Helsebyråd Robert Steen i Oslo (t.v.) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad var til stede da utprøvingen av hurtigtestene for coronaviruset startet på Aker teststasjon tidligere i november. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Usikker på salgstall

- Hvor mange hurtigtester anslår dere at dere solgte før dere oppdaterte sidene deres?

- Det har jeg ikke nøyaktige tall på, men vi utførte alltid dobbel testing av symptomatiske personer, enten de mistenkte smitte, var nærkontakter av smittede eller testet positivt ved en antigentest, hevder Persley.

Børsen er kjent med at Oslo Helse også i april ble kontaktet av myndighetene grunnet salg og reklamering av hurtigtester, denne gangen for antistoffpåvisning. I starten av måneden begynte privatklinikken å sende testene hjem til privatpersoner, men etter kontakt med FHI og Legemiddelverket, stanset privatklinikken dette.

- Vi fikk ytterligere opplysninger som gjorde at vi ikke kunne selge disse som hjemmetester, bekrefter Persley.

Antistofftester og antigen hurtigtester må ikke forveksles, da førstnevnte søker å påvise gjennomgått sykdom, mens sistnevnte er laget for å påvise pågående sykdom.

FHI understreker på sine nettsider at det foreløpig bør tas forbehold ved bruk av hurtigtester for antistoffpåvisning.

- Inntil man får mer kunnskap om antistoffenes rolle som surrogatmarkør for beskyttelse, bør man være tilbakeholden med å bruke antistoffanalyser til å identifisere personer som er beskyttet mot en ny infeksjon med SARS-CoV-2, skriver FHI.

Det påpekes videre i retningslinjene:

- Negative prøveresultater tidlig i sykdomsforløpet vil kunne gi en falsk trygghet, nettopp i den fasen man trolig er mest smittsom.

RASKT SVAR: Om få uker vil hurtigtester være tilgjengelig for de aller fleste i landet, sa Espen Rostrup Nakstad på en pressekonferanse 2. november ved Aker sykehus i Oslo. Video: Madeleine Liereng/Emilie Rydning. Vis mer

Følger opp aktører

Kommunikasjonssjef hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Liv Asta Ødegaard, bekrefter overfor Børsen at de har blitt varslet om reklamering og salg av antigen-hurtigtester.

- Vi har fått melding om en virksomhet i vårt område som i starten av november reklamerte for antigen-hurtigtester på sine nettsider og gjennomførte testing uten at pasientene ble tilleggstestet med ordinær PCR-test. Da var vi i kontakt med virksomheten, som stoppet testingen umiddelbart og fjernet reklamen fra sine sider, sier Ødegaard.

Ødegaard viser til at de 13. november videreformidlet et brev fra Helsedirektoratet til alle kommuner angående status for hurtigtester i Norge. Der framgår det at resultatene fra evalueringen av den såkalte Oslo-piloten vil foreligge cirka 1. desember, og at de nasjonalt innkjøpte hurtigtestene ikke skal distribueres for rutinebruk og vanlig diagnostikk før evalueringsrapporten foreligger.

Det åpnes imidlertid for bruk av hurtigtester ved lokale større utbrudd av covid-19, der det er behov for rask avklaring og sannsynlig smitte.

- Fylkesmannen ser fram til å få evalueringen av piloten med hurtigtester, slik at vi får avklart om de vil kunne tas i bruk. Fram til dette er avklart, følger vi opp aktører som selger eller reklamerer for denne type tester, sier kommunikasjonssjefen.

- Hva slags konsekvenser kan det få for aktører som selger og reklamerer for hurtigtestene før Helsedirektoratets evaluering foreligger?

- Vi vurderer tilsynsmessig oppfølging i denne type saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer