Solgte slaktede hurtigtester - stoppet umiddelbart

Flere aktører i Oslo har solgt og reklamert for hurtigtestene som Norge har brukt 280 millioner på, som har fått slakt i en fransk studie – og som Helsedirektoratet ikke har kvalitetssikret ennå. Nå kan Børsen dokumentere hvordan en av dem snudde.

HURTIGTESTER: Amerikanske Abbott er blant legemiddelgigantene Norge har kjøpt hurtigtester fra. To streker betyr at man har testet positivt for coronaviruset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HURTIGTESTER: Amerikanske Abbott er blant legemiddelgigantene Norge har kjøpt hurtigtester fra. To streker betyr at man har testet positivt for coronaviruset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden publiserte Statens Serum Institut i Danmark en fransk studie, der en ekspertgruppe slaktet antigen-hurtigtestene som Norge har brukt 280 millioner kroner på.

Den franske studien slår fast at hurtigtestene har lavere treffsikkerhet enn hva produsentene selv oppgir, og ligger på mellom 50 og 60 prosent. Selv hevder produsentene at treffsikkerheten ligger på mellom 85 og 95 prosent.

For å møte Verdens helseorganisasjons (WHO) minstekrav til antigen-hurtigtester må testene påvise «signifikant flere tilfeller enn de som ikke påvises (sensitivitet ≥80 prosent sammenliknet med PCR) og ha høy spesifisitet (≥97-100 prosent)», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sine retningslinjer.

I forbindelse med studien tok Dagbladet kontakt med Helsedirektoratet 11. november, og viste til at flere aktører i Oslo solgte og reklamerte for hurtigtestene. Dagbladet spurte om hvordan direktoratet stilte seg til dette, men lyktes ikke med å få svar.

Nå kan Børsen imidlertid fortelle at en av aktørene har oppdatert sine nettsider, ikke lenger selger og reklamerer for hurtigtestene alene - og hvordan aktøren ble bedt om å snu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.