Russiske oligarker:

Solgte til oligarker: - Ute av kontroll

Eiendomsmegler Andrew Langton solgte London til oligarkene. Nå angrer han.

PRAKTBYGG: Dette herskapshuset kjøpte Roman Abramovitsj gjennom megleren Andrew Langton i 2011. Nå er dørene låst og den tidligere Chelsea-eieren forduftet fra London. Foto: Mark Thomas / Shutterstock / NTB
PRAKTBYGG: Dette herskapshuset kjøpte Roman Abramovitsj gjennom megleren Andrew Langton i 2011. Nå er dørene låst og den tidligere Chelsea-eieren forduftet fra London. Foto: Mark Thomas / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før kjøpte man et hus for å ha tak over hodet og en seng å sove i. Og for de aller fleste er det fortsatt slik. Men for dem som har formuer som ikke kan stikkes under madrassen, har det blitt vanlig å sette kapitalen i luksuriøse eiendommer.

På 1970-tallet dro eiendomsmekler i Aylesford, Andrew Langton, til Dubai for å selge eiendom i London. På vei hjem hadde han med seg ingen ringere enn sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubais øverste leder.

Han kjøpte leiligheter og hus til svimlende summer, og etter hvert rettet også andre rike øyne seg mot England. Da de nyrike oligarkene begynte å vifte med lommebøkene var ikke eiendomsmeklerne vanskelige å be - «no questions asked».

I et lengre intervju med Børsen forteller han om «oligarkboomen» som oppsto.

- Etter Sovjetunionens fall og etter Jeltsins styre (tidligere president i Russland, journ.anm.) kom det en bølge av penger til London, sammen med omtrent 10-15 individer. Det var ganske mye penger når man snakker om «nye penger». Alle var interesserte i å involvere seg, og det var et par hus som de likte, forteller Langton til Børsen.

Solgte til Abramovitsj

Han mener oligarkene investerte pengene sine utenlands på grunn av den finansielle risikoen i hjemlandet og måten de hadde skaffet seg pengene på. Langton solgte hus og eiendommer til flere av oligarkene som de siste månedene har tatt opp mye spalteplass.

EIENDOMSMEKLER: Andrew Langton solgte til oligarker. Hans egen rolle i å etablere det som etter hvert har blitt kjent som «Londongrad» plager ham den dag i dag. Foto: Aylesford
EIENDOMSMEKLER: Andrew Langton solgte til oligarker. Hans egen rolle i å etablere det som etter hvert har blitt kjent som «Londongrad» plager ham den dag i dag. Foto: Aylesford Vis mer

Belgravia Square 5 ligger nå tom og forlatt i en av Londons mest prangende gater. For noen uker siden ble herskapshuset okkupert av demonstranter som fordømte krigen i Ukraina. Der er det angivelig Oleg Deripaska, som tjente seg søkkrik som aluminiumsprodusent, som har hatt residens.

- Det er uunngåelig, tror jeg. Folk er veldig sinte etter å ha sett det som foregår i Ukraina. Det kommer ut av kontroll, men jeg tror det kommer flere husokkupanter, sier eiendomsmekleren.

UBUDNE GJESTER: Belgravia Square 5 i London ble kjøpt av Deripaska gjennom Langton. Bygningen ble overtatt av husokkupanter i midten av mars. Foto: Jonathan Brady / PA Photos / NTB
UBUDNE GJESTER: Belgravia Square 5 i London ble kjøpt av Deripaska gjennom Langton. Bygningen ble overtatt av husokkupanter i midten av mars. Foto: Jonathan Brady / PA Photos / NTB Vis mer

Deripaska er ikke lenger ønsket i Storbritannia, og har måttet se seg nødt til å holde seg unna etter å ha blitt svartelista som følge av krigen. Han kan verken reise inn i landet, eller benytte eiendommen på noe vis. Det vil si at han heller ikke kan selge eller leie den ut.

Han er ikke den eneste oligarken som får sine luksushjem dekorert med spindelvev om dagen. Også Roman Abramovitsj, verdens kanskje mest kjente oligark, har fått livet snudd på hodet. Han er blant annet kjent som eieren av fotballaget Chelsea, som han nylig ble nødt til å selge.

Også han har fått fryst eiendelene sine i Storbritannia, og han er derfor langt unna å slenge seg på sofaen i Kensington-villaen vest i London. Den kolossale bygningen inneholder 15 soverom, og ble solgt av Langton til Abramovitsj i 2011.

- Da han først kom til London var ikke engelsken hans god i det hele tatt. Han virket veldig snill, som et normalt menneske. Han virket som en vanlig fyr du kunne prate med, minnes eiendomsmekleren.

Mystiske dødsfall

Andre oligarker han var i kontakt med var mer tilbaketrukne, mystiske, varsomme. En av dem var metallmagnaten Alisjer Usmanov, som Langton beskriver som «så tett på Putin som noen».

- Da oligarkene kom, ble man instinktivt mer forsiktig, og møtte dem ofte med tolker. Det var folk som virket å ha tette forbindelser, og de sto selv i bakgrunnen. Man ble ikke kjent med dem, og instinktet fortalte at de ikke ønsket at du skulle nærme deg. Hvis du selger noen et dusin hus, så blir du kjent med dem, du forstår livene deres og hvorfor de kommer til England. Med oligarkene var det ingen dialog, og de var veldig beskytta, sier Langton.

(FILES) In this file photo taken on July 14, 2017 Russian President Vladimir Putin (R) and founder of USM Holdings Alisher Usmanov (R) look on at the control center of the new workshop producing hot briquetted iron at Lebedinsky Mining and Processing Combine (Metalloinvest MC LLC) in the Belgorod Region. - The entire politics desk of one of Russia's top daily newspapers, Kommersant, quit on May 20, 2019, in protest over censorship after two veteran reporters were fired. The walkout at the newspaper controlled by pro-Kremlin tycoon Alisher Usmanov is a rare form of protest in the Russian media industry where nearly all print outlets toe the government line. (Photo by Michael Klimentyev / Sputnik / AFP)
(FILES) In this file photo taken on July 14, 2017 Russian President Vladimir Putin (R) and founder of USM Holdings Alisher Usmanov (R) look on at the control center of the new workshop producing hot briquetted iron at Lebedinsky Mining and Processing Combine (Metalloinvest MC LLC) in the Belgorod Region. - The entire politics desk of one of Russia's top daily newspapers, Kommersant, quit on May 20, 2019, in protest over censorship after two veteran reporters were fired. The walkout at the newspaper controlled by pro-Kremlin tycoon Alisher Usmanov is a rare form of protest in the Russian media industry where nearly all print outlets toe the government line. (Photo by Michael Klimentyev / Sputnik / AFP) Vis mer

«Han var så tett på Putin som noen», sier eiendomsmegleren om oligarken Alisjer Usmanov.

Det var ikke bare oligarkenes framtoning og tilstedeværelse som var mystisk. Plutselig begynte flere russere å dukke opp døde, under mistenkelige omstendigheter. Advokaten Stephen Curtis døde under en helikopterkrasj i 2004, etter å ha jobbet med Putin-kritikere som oligarken Mikhail Khodorkovskij.

Den tidligere KGB-obersten Aleksandr Litvinenko ble forgiftet på et hotell i London i 2006 og døde tre uker seinere.

I 2013 ble oligarken Boris Berezovskij funnet død på sitt eget bad - tilsynelatende som følge av selvmord. Men Putin-opposisjonen og det selvpålagte eksilet i London som følge av frykt for regimet, samt et par mistenkelige detaljer rundt dødsfallet, gjør at mange tror han ble drept.

- Vi hadde ni drap i London i den perioden. Ingen av dem ble løst. Folk som falt ut av vinduer, forgiftet, helikopterkrasjer. Alle snakket om det som om det var en Netflix-film. De var ute av kontroll. Ingen gjorde noe med det. Kommentarene var som regel «disse russerne altså». Den ene saken ble avløst av en annen, sier Langton, og legger til:

- Det eneste positive med alt som skjer nå er at alle innser hva slags monstre de er.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Angrer på oligark-hjelp

Hans egen rolle i å etablere det som etter hvert har blitt kjent som «Londongrad» plager ham den dag i dag. Selv om ingen kunne forutsett oligarkenes rolle i det som skulle bli en brutal krig i Europa, klandrer han seg selv for å ha bidratt til at de rike russerne fikk plassert verdier i London.

- Ingenting har påvirket meg så mye de seinere åra enn dissekreringen av Ukraina. Her går vi ut på middag, neste dag ser vi en fotballkamp. Der er det folk i kjellere uten mat. Disse barbarene voldtar og stjeler og gjør ting som er ubeskrivelige. Det er grunnen til at jeg skulle ønske at jeg ikke hjalp noen av dem. Det var bare skitne penger. På det tidspunktet tenkte jeg ikke på det. Jeg forsto ikke opprinnelsen av det hele, sier han.

Hva som skjer med oligark-eiendommene framover er uvisst. Eiendomsmilliarder ligger fryst over hele Vesten. Langton også er naturligvis nysgjerrig på hva som kommer til å skje med prakteiendommene han solgte for et tiår siden.

Disse barbarene voldtar og stjeler og gjør ting som er ubeskrivelige. Det er grunnen til at jeg skulle ønske at jeg ikke hjalp noen av dem. Det var bare skitne penger. - Andrew Langton, eiendomsmegler

- Hva er det neste? Kommer de til å gjenvinne eiendommen gjennom rettens vei? Da støter de på et nytt problem - advokater har ikke lov til å jobbe for en sanksjonert oligark. Kommer myndighetene til å tvangsselge eiendommene? Hva skjer i så fall med pengene, blir de fryst? Vi håper jo at pengene blir sendt til å gjenoppbygge Ukraina, og hjelpe dem som har mistet hjemmene sine med å få et hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer