Solgte ulovlige krabber for 3,5 millioner

Første siktede får tilståelsesdom i krabbenettverket.

NORD-TROMS TINGRETT: Økokrim-aktor Erlend Stenberg og forsvarsadvokat Thomas Hansen i retten i dag. Foto: Ola Strømman / Dagbladet
NORD-TROMS TINGRETT: Økokrim-aktor Erlend Stenberg og forsvarsadvokat Thomas Hansen i retten i dag. Foto: Ola Strømman / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Børsen): Straffesaken mot en mann i 50-årene fra Troms går i dag som en tilståelsessak i Nord-Troms Tingrett. Han er siktet for å ha kjøpt og videreformidlet ulovlig kongekrabbe fra Finnmark.

Den siktede ga en uforbeholden tilståelse og erkjenner straffskyld. Han angrer det han har gjort og ville gjerne vært det foruten.

- Når jeg ser hva dette har påført meg og familien har det ikke vært verdt det, sa mannen.

Han har tilstått å ha kjøpt 7000 kilo ulovlig fanget kongekrabbe fra en leverandør i Finnmark til en samlet verdi av minst 3,5 millioner kroner.

Pågått i ti år

Kongekrabbene ble fraktet via Tromsø til Sørlandet for salg til sluttbruker. Handelen foregikk fra 2009 og fram til han ble pågrepet i november i år.

Politiadvokat Erlend Stenberg la ned en påstand om ett år og fem måneders ubetinget fengsel for heleri av verdier til 3,5 millioner kroner.

- Heleriet har hatt et profesjonelt preg og gjelder store kvanta kongekrabbe, sa aktor Stenberg.

Han mener videre at påtalemyndigheten har tatt hensyn til at siktede har samarbeidet under etterforskningen og at siktede har avgitt full tilståelse i saken. Det er lagt til grunn en tilståelsesrabatt på sju måneder.

I tillegg til fengsel ba aktor også om inndragning av 280 000 kroner fra salg og 268 000 kroner i kontanter som ble beslaglagt ved pågripelsen.

Siktede mente i sin forklaring at det første beløpet vil være urimelig og at det burde vært satt opp mot hans netto overskudd av salget, ikke brutto fortjeneste.

Forsvarsadvokat Thomas Hansen mente påtalemyndigheten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til tilståelse og samarbeid med politiet.

Tidligere ustraffet

- Siktede er ikke tidligere straffet eller bøtelagt og er ingen hovedmann i denne saken. Strafferabatten som er gitt sammenliknes med det som er gitt i tidligere saker med ulovlige varer. Kongekrabbe er i utgangspunktet en fullt lovlig vare og strafferabatten bør være større, sa forsvarsadvokaten.

Han påstod i retten at siktede bør ha en strafferabatt for sin samarbeidsvilje på mer enn en tredjedel og at straffen bør ligge på rett over ett års fengsel.

Dagbladet erfarer at det er en av de første som ble varetektsfengslet i saken som skal ha levert kongekrabbene. Siktede vil ikke oppgi hvem han har hatt som leverandør.

DELIKATESSE: Kongekrabber har blitt ulovlig fisket og fraktet til blant annet Østlandet. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DELIKATESSE: Kongekrabber har blitt ulovlig fisket og fraktet til blant annet Østlandet. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Så langt har ikke Økokrim villet si noe om hvor mange personer de har siktet i saken. Mannen i dag er den første som får sin dom. Men det er grunn til å tro at det kommer flere saker.

Flere politidistrikter har vært involvert i saken som er rullet opp av Finnmark Politidistrikt og Økokrim. I tillegg har politiet hatt et samarbeid med Mattilsynet, Kystvakten og Fiskeridirektoratet.

KONTANTER: Store kontantsummer ble beslaglagt av Finnmark Politidistrikt under aksjonen i november. Foto: Politiet
KONTANTER: Store kontantsummer ble beslaglagt av Finnmark Politidistrikt under aksjonen i november. Foto: Politiet Vis mer

Etter aksjonen i november har Finnmark politidistrikt siktet i alt 16 personer, hvorav tre personer fortsatt sitter i varetekt. Alle er mistenkte for brudd på havressursloven og for å ha drevet med ulovlig fangst om omsetning av kongekrabbe for store millionbeløp.

Politiet har beslaglagt store mengder med kongekrabbe og flere hundre tusen kroner i kontanter. Deler av kongekrabben skal ha blitt fraktet med biler fra forskjellige steder i Finnmark til mottak i Sør-Norge.

Dom i saken forventes i løpet av uken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer