Ut mot EU-plan:

- Som å åpne en boks med ormer

EU vil benytte seg av fryste russiske verdier, men møter motstand fra Tyskland og Østerrike som peker på skrekkscenario: - Ville vært en katastrofe.

TYSKLAND BEKYMRET: EU-kommisjonen har fryst enorme verdier fra Russland siden invasjonen for 15 måneder siden. Nå starter arbeidet med hvordan midlene kan benyttes. Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via Reuters / NTB
TYSKLAND BEKYMRET: EU-kommisjonen har fryst enorme verdier fra Russland siden invasjonen for 15 måneder siden. Nå starter arbeidet med hvordan midlene kan benyttes. Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Siden februar i fjor har EU forsøkt å skyve den russiske økonomien og krigsmaskinen av sporet ved hjelp av omfattende sanksjonspakker.

Putins innerste krets, russiske selskaper, organisasjoner, banker og medier har alle blitt rammet av hindringer og fått eiendeler fryst.

I slutten av mai bekreftet EU at de også har sikret russiske sentralbankreserver for over 200 milliarder euro, ifølge Bloomberg. Det tilsvarer 2350 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Målet med de svimlende verdiene er å gjenoppbygge Ukraina etter krigen.

- EU har forpliktet seg til å sikre at Russland betaler for ødeleggelsene i Ukraina. EU utforsker derfor måter å bruke fryste russiske eiendeler til det formålet, har EU-kommisjonens talsmann Christian Wigand uttalt.

- Komplekse spørsmål

Nå møter EU imidlertid motstand fra Tyskland, som ber kommisjonen om å tråkke på bremsen. Ifølge Financial Times har høytstående regjeringsrepresentanter uttrykt sterk uro knytter til EUs plan, der frykten er alvorlige juridiske etterdønninger.

En representant i det tyske utenriksdepartementet mener at det å bruke russiske midler til Ukrainas gjenoppbygging løfter «komplekse økonomiske og juridiske spørsmål».

- Det åpner en boks med ormer, sier en kilde til avisa, og legger til at dersom EU gjennomfører planen, vil det kunne danne en presedens ved liknende tilfeller seinere, og illustrerer med Polens enorme erstatningskrav mot Tyskland for skadene under andre verdenskrig.

- Følelsesmessig

Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg har også advart kraftig mot en potensiell kardinalfeil.

- Jeg har full forståelse for det følelsesmessige aspektet i denne debatten, og at vi må sikre disse eiendelene. Men vi er rettsstater. Vi må forsvare en regelbasert internasjonal orden, sa Schallenberg til Bloomberg forrige uke.

Han fortsatte:

- Så hva enn vi foretar oss, må det være absolutt vanntett. Handlingene kan bli utfordret foran en europeisk eller amerikansk domstol. Hvis noen av disse beslutningene skulle bli opphevet av en dommer, ville det være en diplomatisk og økonomisk katastrofe, fortsatte utenriksministeren.

Russlands Vladimir Putin og den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko er ikke spesielt fornøyde med at Storbritannia nå sender ammunisjon med utarmet uran til Ukraina. Reporter. Edward Stenlund / Magnus Paus. Video: AP / ZvezdaNews / Storyblocks / Det amerikanske forsvaret. Vis mer

Storbanker slår alarm

Bloomberg skriver at uroen også har bredt om seg blant flere store, internasjonale banker. Ifølge kilder er frykten at Russland skal hevne seg ved å gå etter «bankenes gjenværende interesser i landet».

En banksjef avisa har vært i kontakt med, er bekymret for at Russland «vil gjøre livet vanskeligere for utenlandske banker og gå etter deres lokale ansatte».

EU har ved siden av verdiene fra sentralbankreservene, frosset private eiendeler til en verdi av 24,1 milliarder euro siden invasjonen av Ukraina for 15 måneder siden. Kommisjonen arbeider nå med å se på mulighetene for bruken av midlene.

Ifølge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil det legges fram et forslag før sommerferien i midten av juli.

- Utfordringen er å prøve å finne ut hva som er juridisk forsvarlig. Det er langt mer komplekst enn noen trodde i begynnelsen, sier en EU-diplomat involvert i diskusjonene, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer