SAS-streiken:

- Som å bli bedratt

Som følge av pilotstreiken risikerer kabinansatte i SAS nå å bli permittert. Kabinansatt Hilde Cecilie Jordsjø sier at de likevel støtter pilotene i streiken.

PERMITTERINGSVARSEL: Hilde Cecilie Jordsjø (innfelt) arbeider som kabinansatt for SAS. Nå risikerer hun å bli permittert igjen. Foto: Privat
PERMITTERINGSVARSEL: Hilde Cecilie Jordsjø (innfelt) arbeider som kabinansatt for SAS. Nå risikerer hun å bli permittert igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det brudd i forhandlingene mellom SAS og pilotene i selskapet. Nå har 900 piloter gått ut i streik.

Dette vil gå utover mellom 250 og 300 daglige flyginger og titusener av reisende, men også en annen yrkesgruppe, nemlig de kabinansatte. SAS har nylig sendt ut permitteringsvarsel til flere ansatte, melder TV2.

Hilde Cecilie Jordsjø (59) har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år. Nå er hun bekymret for selskapets framtid.

«SAS Disconnect»

- Det er veldig trist at partene ikke kunne bli enige. Vi i kabinen stiller oss bak pilotene, også i denne situasjonen, sier Jordsjø til Børsen.

Hun trekker fram at saken pilotene har kjempet, hovedsakelig ikke dreier seg om lønn, men retten til å få tilbake jobben etter å ha blitt permittert i forbindelse med koronapandemien.

SAS etablerte datterselskapene SAS Connect og SAS Link, og disse har andre ansettelsesvilkår enn moderselskapet. Piloter og kabinansatte som ble oppsagt under pandemien, må søke jobb på nytt i disse selskapene.

- For spøk kaller vi det bare for SAS Disconnect, for det er det de gjør - de fjerner seg fra oss ansatte, sier Jordsjø.

Bakteppet for konflikten er at pilotene beskylder SAS for å «gå til krig» mot dem ved å opprette to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter, skriver NTB. Pilotene mener selskapet forsøker å omgå sine forpliktelser til å hente de oppsagte pilotene tilbake igjen.

SAS deler ikke pilotenes oppfatning, og mener selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

SAS-sjef Anko van der Werff benyttet også anledningen til å lange ut mot pilotene da streiken var et faktum like etter klokka 12 mandag:

- Det er skamfullt at dette er måten pilotene velger å gi tilbake til alle generøse og tålmodige skattebetalere der ute, sa han.

KONSERNSJEFEN I HARNISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs om pilotstreiken i SAS. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vi har blå hjerter

Jordsjø mener at SAS har vært steile i forhandlingene.

- Det oppleves som om de ikke verdsetter år med erfaring og kompetanse, og kjærligheten vi har for selskapet. Vi som jobber i SAS, sier at vi har blå hjerter, som er selskapets farge. Det er ikke fordi vi er kalde, men nå føles det som å bli bedratt av noen du elsker, sier hun, og legger til:

- Jeg er fremdeles like glad i jobben min, kollegaene og passasjerene.

Likevel mener hun at de kabinansatte lenge har blitt nedprioritert i forhold til jobben de gjør.

- Sikkerheten for passasjerene er selvsagt det viktigste. Vi skal kunne slokke brann, redde liv, trøste, hjelpe og bistå. Det er først og fremst derfor vi er der. Service og servering er selvsagt veldig hyggelig, men kommer i andre rekke.

Også de kabinansatte står overfor tarifforhandlinger. I utgangspunktet skulle disse foregå i vår, men ble utsatt fordi pilotenes forhandlinger gikk foran.

Vil bli permittert

Pilotstreiken vil føre til at flere kabinansatte blir permittert. Allerede har SAS sendt ut et varsel, og Jordsjø venter nå å bli permittert.

- Så lenge vi ikke har piloter, vil de kabinansatte bli permittert. Jeg selv har vært ansatt i 33 år. Men det går jo mest utover de yngste, som nettopp har fått jobben tilbake. De blir også de første til å bli sagt opp, da jobben vår går på ansiennitet, sier hun.

- Tror du at denne streiken vil føre til at SAS går konkurs?

- Jeg håper selvfølgelig ikke det, men det ser ut som det er en reell fare for at det blir en rekonstruksjon, sier hun.

Jordsjø tror at hun i så fall vil kunne skaffe seg jobb i et annet flyselskap, men er tydelig på at hun ikke ønsker å gi seg i SAS uten kamp.

- Jeg har vært her så lenge at de ikke blir kvitt meg, og jeg føler at jeg ennå har mye å gi til både passasjerer og kolleger.

Frykter å miste jobben

Martinus Rokkum, styreleder i SAS Norge kabinforening (SNK), måtte haste ned på Gardermoen som følge av streiken. Han hadde ikke sett for seg at pilotene ville gå til streik, og sier at han tolket utsettelsene som var, som positive.

Han tror imidlertid at situasjonen vil løse seg etter hvert.

- Det er alltid en bekymring at selskapet har en utfordrende økonomi. Jeg velger å være optimistisk og tro at det blir en løsning til slutt, sier Rokkum til Børsen.

SNK har mottatt permitteringsvarsler fra SAS, men Rokkum sier at det foreløpig ikke er noen permitteringer blant de fagorganiserte i SNK.

- De kabinansatte skal møte på jobb som vanlig og være behjelpelige i avgangshallen og liknende, opplyser han.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Flere ansatte er likevel bekymret for å miste jobben dersom selskapet går konkurs som følge av streiken.

- Det er selvfølgelig en viss bekymring for hva som kan skje i framtida. Men jeg ønsker ikke å spekulere på det, for utgangspunktet vårt er at det skal gå bra, sier han og legger til:

- Vi har akkurat vært gjennom en pandemi, og mange ansatte har vært permitterte tidligere. De vet hvordan systemet med permittering funker, og at man må søke andre jobber og sånn. Men jeg håper at vi ikke kommer dit, det er noe vi ikke ønsker.

Den største utfordringen er nå å få alle de ansatte hjem fra de ulike byene i Norge. Ifølge Rokkum ligger flere hundre på hotell, og det er en del praktiske spørsmål rundt det å få alle hjem til sin base.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer