Norges Ukraina-regning:

- Som å pisse i havet

Norges Ukraina-regning i år utgjør en brøkdel av ekstrainntektene fra olje og gass. - Vi tjener så avsindig mye penger på krigen, så nå må man starte planleggingen av å tilbakeføre midlene, mener Rasmus Hansson.

HÅVER INN: Ukraina-regninga utgjør litt over 4 prosent av ekstrainntekten fra petroleumsvirksomheten i 2022. Foto: Carina Johansen / NTB
HÅVER INN: Ukraina-regninga utgjør litt over 4 prosent av ekstrainntekten fra petroleumsvirksomheten i 2022. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, lagt fram torsdag, går det fram at Ukraina-krigen anslås å koste Norge i overkant av 40 milliarder i år.

Et anslått beløp på rundt 40 milliarder i revidert budsjett er flott, mener MDGs Rasmus Hansson.

- Men det som trengs nå er ikke først og fremst at man legger fryktelig mye mer penger på bordet. Regjeringen må gi en offentlig og internasjonal bekreftelse på at Norge erkjenner de helt eksepsjonelle inntektene vi får som en direkte følge av katastrofen som rammer alle ukrainere, sier Hansson.

Håver inn rekordsummer

Mens Europa i ekspressfart har vendt ryggen til russisk energi, har den norske eksporten økt til rekordhøye nivåer i 2022. I samme periode har prisene skutt til himmels, noe som har sørget for at AS Norge soper inn enorme summer.

Utviklinga blir tydelig når man ser på tallene.

Norges inntekter på petroleumsvirksomheten var i 2021 på 335,4 milliarder kroner. I 2022 klatret tallet til hele 1388 milliarder kroner, ifølge norskpetroleum.no. Tallene er oppgitt i 2023-kroner.

Dersom Ukraina-regninga havner på anslåtte 43 milliarder kroner, utgjør dette 4,16 prosent av ekstrainntekten vi fikk på petroleumsvirksomheten i 2022, målt mot 2021, ifølge Børsens beregninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.