Gjenåpning i Storbritannia

- Som å slippe ut av fengsel

Britene inntok serveringssteder rundt om i landet da flere av de strenge restriksjonene ble lettet fra mandag.

GJENÅPNING: En fullpakket gate i bydelen Soho i London mandag kveld. Veiene var stengt for trafikk for å gjøre plass til gjester utenfor bydelens serveringssteder. Foto: Matt Crossick / Pa Photos / NTB
GJENÅPNING: En fullpakket gate i bydelen Soho i London mandag kveld. Veiene var stengt for trafikk for å gjøre plass til gjester utenfor bydelens serveringssteder. Foto: Matt Crossick / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Etter måneder med høye smittetall og streng nedstenging markerte britene mandag et stort skritt mot en mer normal hverdag.

For mange inkluderte det en etterlengtet tur på landets puber og serveringssteder, som er blant virksomhetene som har fått åpne - riktignok for utendørsservering.

Ifølge BBC var gatene i bydelen Soho i London fullpakket med folk. Veiene var stengt for trafikk for å gjøre plass til spisende og drikkende gjester.

- Helt ærlig, det føles så bra. Det kjennes som å være ute av fengsel, sier en av pubgjestene til kanalen.

For Diana, som uttaler seg til Sky News, var gjenforeningen med venninnene etterlengtet, men også preget av nervøsitet.

- Jeg var faktisk ganske nervøs og engstelig i dag, etter så mange måneder hjemme. Det har gitt meg litt sosial angst, sier hun.

Kanalen melder også om at pubgjester i Newcastle trosset kulda for å nyte årets første utepils - iført lag på lag med klær for å holde varmen.

SOL: Gjestene kunne nyte sola på uteserveringer i Manchester mandag. Foto: Jon Super / AP / NTB
SOL: Gjestene kunne nyte sola på uteserveringer i Manchester mandag. Foto: Jon Super / AP / NTB Vis mer

Minst 2000 puber har stengt dørene

Gjenåpningen oppleves allerede bittersøt for flere pub- og restauranteiere. Ikke alle har store utendørsarealer som kan benyttes til servering.

- Vi har bare 50 sitteplasser utenfor baren, mens vi vanligvis har kapasitet til å ta imot 450 gjester. Vi tjener ikke penger for øyeblikket, vi reduserer bare tapene, sier Jeremy Joseph, eier av nattklubben G-A-Y i Soho.

Ifølge CNN kommer gjenåpningen for seint for minst 2000 puber, som har måttet stenge dørene for godt det siste året.

Det samme gjelder en rekke ikke-essensielle butikker. British Retail Consortium anslår at britiske butikker har opplevd tap på rundt 30 milliarder pund under landets tre nedstenginger.

Butikker, frisører, treningssentre og biblioteker er også blant virksomhetene som har fått gjenåpne dørene. Allerede før åpningstid sto folk i kø utenfor butikker i flere byer. Frisører har også meldt om lange ventelister for en etterlengtet hårklipp.

- Vi forventer en umiddelbar økning i omsetningen når butikkene først åpner. Den virkelige testen blir å se hvordan det utvikler seg, sier direktør i British Retail Consortium, Helen Dickingson, til CNN.

Utbrudd av sørafrikansk virusvariant

Statsminister Boris Johnson har manet innbyggerne til å opptre ansvarlig, og fortsatt opprettholde ordinære smittevern-vaner som håndvask og sosial avstand.

Til tross for at Storbritannia allerede har nådd målet om å tilby første vaksinedose til alle over 50 år, risikogrupper og personer i helse- og sosialtjenesten, venter fortsatt to av fem voksne på en vaksineringstime.

På selveste gjenåpningsdagen ble det ifølge The Guardian igangsatt omfattende smittesporingstiltak, etter at det har blitt påvist flere titalls nye tilfeller av den sørafrikanske virusvarianten sør i London.

Studier har vist at AstraZeneca-vaksinen har lav beskyttelse mot denne virusmutasjonen.

Regjeringens gjenåpningsplan tar sikte på at alle coronarestriksjonene vil være opphevet innen 21. juni. Neste nedtrapping i tiltakene er ventet 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer