- Som å svelge barberblader

Verdens største spritselskap er kinesisk.

POPULÆRT: Det er ikke avløpsåpner, men Kinas mest populære sprit. Det voldsomme salget av Moutai sørget for at den lille byen med samme navn var Nord-Kinas rikeste i 2019, ifølge CNN.
POPULÆRT: Det er ikke avløpsåpner, men Kinas mest populære sprit. Det voldsomme salget av Moutai sørget for at den lille byen med samme navn var Nord-Kinas rikeste i 2019, ifølge CNN. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har hørt om Kinas nest største selskap, Alibaba, seinest på grunn av sjefen Jack Mas siste eskapader.

Og mange har kanskje fått med seg at landets største selskap heter Tencent.

Men selskap nummer tre er nok relativt ukjent. Og i motsetning til de to største, driver de med noe helt annet enn teknologi.

Nemlig sprit.

Verdens største på sprit

Kweichow Moutai Company lyder kanskje ikke kjent. Markedsverdien er på hele 3425 milliarder kroner, ifølge companiesmarketcap.com

Selskapet er med andre ord et av verdens største.

Målt i børsverdi er spritselskapet nesten dobbelt så stort som The Coca-Cola Company, og hele seks ganger større enn Norges oljegigant, Equinor.

Nasjonaldrikk

Selskapet produserer baijiu, et klart og kraftig brennevin som blir kalt for «ildvann», på grunn av at det høye alkoholinnholdet - hele 53 prosent.

I Kina er det spesielle brennevinet omtrent å regne som nasjonaldrikk.

Ifølge Kweichow Moutai Company er det bare i byen Moutai at brennevinet får sin magiske «touch». Drikken kalles derfor Moutai.

Som de franske tungvekterne Champagne og Cognac, kan ekte Moutai bare destilleres fra fødebyen med samme navn, etter tradisjonelle metoder.

BÅNSKI: USAs president Ronald Reagan drikker Moutai baijiu under ei tilstelning i Beijing i 1984. Kinas president Li Xiannian til høyre. Foto: Scott Stewart / AP Photo
BÅNSKI: USAs president Ronald Reagan drikker Moutai baijiu under ei tilstelning i Beijing i 1984. Kinas president Li Xiannian til høyre. Foto: Scott Stewart / AP Photo Vis mer

Diplomatdrikken

- Jeg tror at hvis vi drikker nok Moutai, kan vi løse hva som helst, sa USAs utenriksminister Henry Kissinger til den framtidige kinesiske lederen Deng Xiaoping under et besøk i 1974.

Moutai kalles også «diplomatdrikken», på grunn av på dens naturlige plass på høytidelige møter mellom statsoverhoder.

Produktet strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Idag jobbes det på spreng for å få laget nok. Spriten rives vekk fra butikkhyllene så snart den har ankommet.

Prisen? Cirka 2500 kroner for en halvliter.

LUKSUS: Slike flasker med kinesisk luksussprit selges til en voldsom pris. Foto: China stringer network / Reuters
LUKSUS: Slike flasker med kinesisk luksussprit selges til en voldsom pris. Foto: China stringer network / Reuters Vis mer

Omstridt

Noen mener smaken er «veldig elegant, utsøkt og harmonisk», mens andre hevder det er litt som «å drikke flytende barberblader». For dem som liker sprit som sparker fra seg, er dette kanskje ikke motsetninger.

- Smaksmessig ligger den kanskje et sted midt imellom disse to beskrivelsene, ler Martin Paulsen i Autentico, som importerer drikken til Norge for Vinmonopolet.

Han opplyser at Moutai for øyeblikket ikke er å få tak i her til lands, grunnet produktets høye popularitet i hjemlandet og coronasituasjonen.

- Sær drikk

Det er nemlig stort sett kinesere som drikker det. De står for hele 97 prosent av salget, ifølge CNN.

- Det er en sær drikk, som er uvant for norske ganer. Den er veldig sterk, sier Paulsen.

Selv om firmaet hans importerer produktet, innrømmer han:

- Det er en uhorvelig dyr brennevin.

Prisen på 2500 kroner pr. halvliter skyldes blant annet produksjonsmetoden. Ekte Moutai kan bare produseres på ett bestemt sted: i byen Moutai.

- Der er det et helt spesielt mikroklima, med alle de naturlige forutsetningene som ligger der. Akkurat rundt fabrikken er det 2000 mikroorganismer som setter preg på produktet, sier Paulsen.

Sammenliknes med whisky

Det har blitt forsøkt å flytte produksjonen, ifølge Paulsen. Det har de måttet gi opp, da drikken ville mistet sitt særpreg.

- Vannet der er helt spesielt. Det brukes et vann med en veldig høy andel næringsstoffer.

Modningsprosessen er lang, på minimum fem år. Det er visst en forutsetning for produktets kvalitet.

- Når drikken eldes så blir de runde i kantene. Smaken er råere når den er fersk.

Han trekker paralleller til whisky:

- Det er et voldsomt samleobjekt, og er vanlig å gi som gave.

Ukjent i Norge

Paulsen sier Moutai-spriten er lite kjent blant nordmenn, men at bartendere flest kjenner til det. Han tror den har et kjempepotensial for et norsk marked, for eksempel som ingrediens i drinker.

- Jeg vet det blir laget en whisky sour på det. Det er visst kjempegodt!

Utfordringen er prisen. Når nordmenn drikker sprit ute, er det gjerne i drink, eller som shot.

- En shot Moutai ville vært fryktelig dyrt. Kineserne drikker det i selskaper, eller deler ei flaske på bordet når de er ute på byen. En slik måte å drikke brennevin på er ikke tillatt her til lands, sier Paulsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer