Sanksjoner mot Russland:

- Som «atom-knappen»

Sanksjonene Vesten har varslet så langt, har nok Russland allerede kalkulert med, ifølge norsk ekspert. Dette tror han kan ramme dem hardest.

«ATOMKNAPPEN»: Å utestenge Russland fra den internasjonale betalingstjenesten Swift, kan være en mulighet. Men flere advarer mot å ta det virkemiddelet i bruk. Foto: Alexei Nikolsky / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
«ATOMKNAPPEN»: Å utestenge Russland fra den internasjonale betalingstjenesten Swift, kan være en mulighet. Men flere advarer mot å ta det virkemiddelet i bruk. Foto: Alexei Nikolsky / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands aggresjon mot Ukraina har vakt sterke internasjonale reaksjoner. Nå har en rekke land fulgt etter USA, Storbritannia og EU, med å ilegge landet en rekke økonomiske sanksjoner.

Straffetiltakene er innrettet for å ramme russiske oligarker og andre eliter og banker, og de skal hindre tilgang til vestlig finansiering.

- Skal skape press

Ulf Sverdrup, direktør ved NUPI, sier at sanksjoner skal øke prisen og kostnaden for den som blir sanksjonert, og det skal virke avskrekkende.

- Formålet med sanksjonene er at de er en form for signal for å si at dette synes vi er uakseptabel atferd: «Vi står sammen og fordømmer, vi vet at vi ikke kan stoppe dere, men la oss gjøre prisen litt høyere», sier Sverdrup til Børsen.

Sanksjonene Vesten nå har kommet med, er trolig noe russerne har kalkulert med, sier professor ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø, til Børsen.

- De vestlige sanksjonene har høyst sannsynlig vært påregna fra russisk side, og er ikke egna til å endre kursen. Sannsynligvis tror ikke de som har innført sanksjonene det heller, sier Østbø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.