Krigen i Ukraina:

- Som en sjokkterapi

Flere mener EU ikke har klart å motarbeide Putin, og at unionen må lete etter nye allianser.

KRITIKK: Ukrainas tidligere finansminister mener EU har vært preget av hykleri, naivitet og grådighet i forkant av Ukraina-invasjonen. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB
KRITIKK: Ukrainas tidligere finansminister mener EU har vært preget av hykleri, naivitet og grådighet i forkant av Ukraina-invasjonen. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka samlet verdens finanselite, rikinger og toppolitikere seg i Davos i Sveits på World Economic Forum.

Toppmøtet hadde et dystert bakteppe, med de mørke, økonomiske utsiktene og ikke minst krigen høyt på agendaen.

- For eurosentriske

Tidligere og nåværende ledere slo fast at EU har feilet i å motarbeide president Vladimir Putin. Flere mener at blokken må gå bredere ut og danne nye vennskap og allianser rundt om i verden, ifølge CNBC.

- Vi er for «eurosentriske» når det gjelder denne krisen, i den forstand vi tror dette er Russland mot Vesten - det er mye bredere enn det, sa Alexander Stubb, Finlands tidligere statsminister, under en diskusjon i Davos.

Stubb har også vært både finans- og forsvarsminister i landet. Han mener krigen har sparket i gang en debatt om en ny global verdensorden.

- Det er en ubehagelig debatt for oss europeere og amerikanere, fordi vi er helt på det rene med at vi har mer å tape enn å vinne her, sier han til CNBC.

Han mener mer «fleksible allianser» er svaret framover, noe som innebærer å samarbeide med land man ikke er så komfortable med. Han pekte på en form for «hykleri» blant europeiske ledere.

- Tok feil av Putin

Som Finlands statsminister har Stubb truffet Putin flere ganger. Da Dagbladet snakket med ham i april, omtalte han den russiske presidenten som «alltid godt forberedt», «analytisk, kald og rasjonell».

Han sa imidlertid at han var overrasket over at Putin valgte å gå til krig.

- Vi tok feil av Putin. Selv om Russland har gjort mange aggressive framstøt tidligere, trodde jeg at han skulle gi seg med en «stillestående, fryst konflikt» i Ukraina, sa han til Dagbladet.

- Sjokkterapi

EUs Josep Borell har tidligere tatt til orde for at Vesten må løfte blikket og vende seg mot resten av verden, inkludert Kina, for å overbevise disse landene om å fordømme Russland for invasjonen.

Beijing har ikke gjort det. Det har heller ikke India eller De forente arabiske emirater. Brasil har også vært forsiktige. Økonomiministeren i landet fordømte krigen i april, men sa samtidig at de er imot sanksjonene, ifølge Reuters.

Alexander Schallenberg, utenriksminister i Østerrike, mener EU har vært «naive» i tida fram mot Russlands invasjon.

- Det har vært som en sjokkterapi, sier han når han beskriver krigens innvirkning på EU-landene.

Flere europeiske land har på tross av advarsler, satset tungt på økonomisk samarbeid med Russland de siste åra. Tyskland har blant annet gjort seg svært avhengige av den russiske gassen. Dette til deres store fortvilelse nå mens EU jobber med å gjøre seg uavhengige av russisk energi.

Milliardprosjektet Nord Stream 2, som skulle frakte mer russisk gass til landet, fikk grønt lys i 2015, bare et år etter at Russland hadde annektert Krim. Det ble seinere skrinlagt som følge av krigen.

- Hykleri, naivitet og grådighet

I det samme Davos-panelet satt Natalie Jaresko, Ukrainas tidligere finansminister.

- Du har sagt hykleri, du har sagt naivitet, og jeg vil si at noe av det bare er grådighet, sa Jaresko og fulgte opp:

- Fordi vi har fått mange advarsler siden sikkerhetskonferansen i München [i 2007] hvor Putin kunngjorde sin krig mot den liberale orden, til krigen i Tsjetsjenia ... han invaderte Georgia, han invaderte Ukraina ... hva mer trengte vi å vite om hans uttalte publiserte intensjoner?

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer