Krigen i Ukraina:

- Som en sjokkterapi

Flere mener EU ikke har klart å motarbeide Putin, og at unionen må lete etter nye allianser.

KRITIKK: Ukrainas tidligere finansminister mener EU har vært preget av hykleri, naivitet og grådighet i forkant av Ukraina-invasjonen. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB
KRITIKK: Ukrainas tidligere finansminister mener EU har vært preget av hykleri, naivitet og grådighet i forkant av Ukraina-invasjonen. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka samlet verdens finanselite, rikinger og toppolitikere seg i Davos i Sveits på World Economic Forum.

Toppmøtet hadde et dystert bakteppe, med de mørke, økonomiske utsiktene og ikke minst krigen høyt på agendaen.

- For eurosentriske

Tidligere og nåværende ledere slo fast at EU har feilet i å motarbeide president Vladimir Putin. Flere mener at blokken må gå bredere ut og danne nye vennskap og allianser rundt om i verden, ifølge CNBC.

- Vi er for «eurosentriske» når det gjelder denne krisen, i den forstand vi tror dette er Russland mot Vesten - det er mye bredere enn det, sa Alexander Stubb, Finlands tidligere statsminister, under en diskusjon i Davos.

Stubb har også vært både finans- og forsvarsminister i landet. Han mener krigen har sparket i gang en debatt om en ny global verdensorden.

- Det er en ubehagelig debatt for oss europeere og amerikanere, fordi vi er helt på det rene med at vi har mer å tape enn å vinne her, sier han til CNBC.

Han mener mer «fleksible allianser» er svaret framover, noe som innebærer å samarbeide med land man ikke er så komfortable med. Han pekte på en form for «hykleri» blant europeiske ledere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer