Arne Fredly

«Som Onkel Skrue»: Milliardær slår tilbake

Den oppsiktsvekkende skiltinga skaper harme blant turgåere.

FIKK NOK: Milliardæren har sett seg lei av turgåere, hundeeiere og japanske turister som tror eiendommen hans er en skulpturpark. På treet bak er det også hengt opp skilt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FIKK NOK: Milliardæren har sett seg lei av turgåere, hundeeiere og japanske turister som tror eiendommen hans er en skulpturpark. På treet bak er det også hengt opp skilt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et par olympiske spydkast unna den gamle flyplassen på Fornebu i Bærum, ligger en enorm luksuseiendom kalt Munkebakken.

Den tilhører milliardær og investor Arne Fredly (56). Tvers igjennom eiendommen går ei flere hundre meter lang strandlinje.

Der har milliardærens skilting fått flere fra lokalbefolkninga til å reagere.

Lokalavisa Budstikka omtalte saken først.

MILLIARDÆR: Arne Fredly bor til vanlig i Monaco, men skal benytte seg av Munkebakken som feriebolig. Nå har han satt opp skilt der det står «privat eiendom» på kinesisk og ni andre språk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MILLIARDÆR: Arne Fredly bor til vanlig i Monaco, men skal benytte seg av Munkebakken som feriebolig. Nå har han satt opp skilt der det står «privat eiendom» på kinesisk og ni andre språk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Som Onkel Skrue

For området er nemlig populært blant joggere og turgåere. Flere reagerer nå kraftig på skiltinga som møter dem når de er ute på tur, ifølge Budstikka.

Ett skilt opplyser om at kyststien er tilgjengelig for allmennheten. Fredly har imidlertid satt opp skilt som ikke akkurat innbyder til turgåing.

På det aktuelle skiltet heter det «privat eiendom» på kinesisk og ni andre språk.

- Dette er en vits. Det ser ut som Onkel Skrue sine skilt på gressplenen utenfor pengebingen, uttaler en av tipserne til avisa.

SKILTING: Milliardær Arne Fredly har satt opp skilt der det står privat eiendom på kinesisk og ni andre språk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKILTING: Milliardær Arne Fredly har satt opp skilt der det står privat eiendom på kinesisk og ni andre språk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Slår tilbake

Fredly selv avfeier kritikken overfor avisa og framholder at kyststien verken er eid av kommunen eller staten. Det er han selv som frivillig har tilbudt ferdselsmuligheten, men nå har begeret rent over som følge av turgåernes gjentatte regelbrudd.

Ifølge Fredly er skiltene myntet på de utenlandske hotellgjestene på Fornebu. Investoren hevder han opplever japanere som tror eiendommen er en skulpturpark, folk som setter opp telt, griller og leker med hunder på eiendommen.

- Ved ett tilfelle kom en Schæferhund hoppende på min nieses toåring slik at hun ble skrapet litt opp i ansiktet, sier investoren til avisa.

- Feig

Arne Fredly tar kontakt med Børsen etter at saken er publisert.

- Her er det noen som prøver å lage misforståelser og det er ingen disputt her, sier Fredly til Børsen.

Han mener den anonyme tipseren som kaller ham for «Onkel Skrue» er «for feig til å stille opp med eget navn».

- Dette er egentlig en gladsak. Det er jeg som er grei, og tillater ferdsel på et område som både er privat og fredet. Kyststien er ikke eid av staten eller kommunen, men privat eiendom.

Fredly framholder at kommunestyret, formannskap og riksantikvaren vedtok tilbake i tid at eiendommen er innmark, mens Natur og Idrett hos Bærum kommune mente det var utmark.

- En hyggelig gest

- Allikevel åpnet jeg opp for å gjøre en gest og noe hyggelig for allmennheten. Jeg bekostet skilt og oppmerking i samarbeid med Natur og Idrett og samtlige skilt er satt opp av meg, også de som viser hvor det er lov å gå.

Nå mener han det fremstilles det som han har satt opp egne skilt på annens manns eiendom og tatt seg til rette.

- De nye skiltene er satt opp for å hindre folk i å gå opp til huset og holder seg langs vannkanten. De gamle skiltene er bare på norsk og det er for mye tekst til at man kan skrive de på flere språk.

Han legger til:

- Problemet er at mange ikke gidder å lese på det store skiltet som er satt opp i samarbeid med Natur og Idrett og dermed går steder som ikke er lov. Som også Gunleiksrud påpeker, gir loven også adgang til å stenge hvis publikum ikke oppfører seg. Noen ødelegger dermed for de mange som følger skiltingen. Så enkelt er det, sier Fredly.

- Har lov

Eilev Gunleiksrud, avdelingsleder for park, landbruk, natur og kulturvern i Bærum kommune, bekrefter at Fredly og Natur og idrett for cirka 15 år siden «hadde en god dialog som førte til at Fredly satte inn portene og merket kyststien gjennom eiendommen sin».

Riksantikvarens konklusjon den gang var at eiendommen ned til strandsonen er å regne som innmark.

- Grunneier har lov til å nekte folk å gå på deres eiendom når den ansees som innmark jf. friluftslovens § 3 og når folk ikke utøver god ferdselskultur, jf. friluftslovens §§ 11, 15 og 16, skriver Gunleiksrud til Børsen.

Han legger til:

- Kommunen har gjenopptatt dialogen med Fredly, der vi håper å bli enige om tiltak som kan kanalisere folk langs strandsonen på en måte som gjør at eier slipper at folk tar seg til rette rundt hus og hageanlegg.

LUKSUS: Arne Fredly solgte Munkebakken til Kjell Inge Røkke for 175 millioner i 2007, men skal ha angret seg og kjøpte eiendommen tilbake for 200 millioner, noen måneder seinere. Her er eiendommen avbildet i 2003. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LUKSUS: Arne Fredly solgte Munkebakken til Kjell Inge Røkke for 175 millioner i 2007, men skal ha angret seg og kjøpte eiendommen tilbake for 200 millioner, noen måneder seinere. Her er eiendommen avbildet i 2003. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Norges dyreste

Investorprofilen har 2 000 kvadratmeter boltreplass i hovedhuset, som ligger på en 77 måls tomt. Han skal ha kjøpt Munkebakken for 200 millioner kroner i 2007. Det var i sin tid, ifølge Finansavisen, Norges dyreste bolig.

Ordførersønnen fra Molde har en formue på 3,8 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer