Reiseliv i Lofoten

- Sommeren avgjør skjebnen

Det tegnes et dystert bilde av hva som er i vente dersom en ny smittebølge rammer Lofoten i sommer. - En ny nedstenging vil være helt katastrofalt, sier hotelldirektør Erik Tharaldsen til Børsen.

- TUNGT: Det siste året har vært utfordrende for hotelldriften i Lofoten, ifølge direktør Erik Tharaldsen. Reporter/video: Marlene Lundberg Holm / Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VÅGAN (Børsen): «Stille».

Slik beskriver Line Samuelsen, reiselivssjef i Lofoten, det siste året for turist- og reiselivsnæringen i øyriket i nord.

For da de norske turistene forlot øyriket etter fellesferien i juli, var det stille. De utenlandske turistene, som pleide å feriere i Lofoten langt utover høsten, uteble - og de siste månedene har hoteller og rorbuer i Nord-Norges største turistmagnet stort sett stått tomme.

Derfor blir årets turistsesong avgjørende for turist- og reiselivsnæringen.

- Jeg tror at mange antakeligvis kan oppleve at over halvparten av omsetningen i år skal skje nå i fellesferien i juli, det har vært så stille fram til nå. Det har vært litt opp og ned i år, men jeg tror sommeren vil avgjøre skjebnen til mange, sier hun.

REISELIVSSJEF: Line Samuelsen, reiselivssjef i Lofoten, mener at årets turistsesong blir avgjørende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
REISELIVSSJEF: Line Samuelsen, reiselivssjef i Lofoten, mener at årets turistsesong blir avgjørende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Katastrofalt

Erik Tharaldsen, hotelldirektør for Thon Hotel Svolvær og Lofoten, beskriver det siste året som «katastrofalt». Når Børsen møter ham torsdag ettermiddag - uka før startskuddet for fellesferien går - kan han imidlertid legge bak seg en natt med over 800 gjester på Thon-hotellene i byen.

Utenfor frokostsalen på ett av hotellene sto gjestene i kø torsdag morgen. Begge hotellene Tharaldsen drifter i Svolvær, har nå opp mot 90 prosent belegg langt ut i september, forteller han.

Likevel er de ikke friskmeldt.

For da statsminister Erna Solberg (H) stengte landet 12. mars i fjor, forlot de utenlandske hotellansatte Norge. Mange av danskene og svenskene som pleide å holde hjulene i gang på Thon-hotellene, har ikke kommet tilbake til øyriket, forteller hotelldirektøren.

- Vi var veldig heldig med at hele Norge skulle hit i fjor sommer. Men det verste er alle de ansatte som er borte. Vi sliter med å få nok folk, for mange har skifta bransje og har kanskje ikke turt å komme tilbake på jobb, sier Tharaldsen.

HOTELLDIREKTØR: Erik Tharaldsen, hotelldirektør for Thon Hotel Svolvær og Lofoten, er optimistisk for årets turistsesong. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HOTELLDIREKTØR: Erik Tharaldsen, hotelldirektør for Thon Hotel Svolvær og Lofoten, er optimistisk for årets turistsesong. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Min store skrekk

Hotelldirektøren opplyser at Thon-hotellene mistet omlag 65-70 prosent belegg etter den første nedstengingen i mars, og at de permitterte stort til å begynne med.

Tharaldsen understreker imidlertid at det er de små aktivitetsbedriftene i Lofoten som har blitt hardest rammet. Han tror at en ny nedstenging kan bli kroken på døra for dem.

- Alle småplassene som vi er helt avhengige av, alle små aktivitetsbedrifter, gårder og småleverandørene - de som skaper Lofoten - har slitt mest, sier han og legger til:

- Min store skrekk er at de ikke har god nok omsetning til at de overlever sommeren, sånn at alt det som skaper reiselivet i Lofoten - som er de små - blir borte. Uten dem har ikke vi gjester heller, sier Tharaldsen.

STRENGT: Kaptein på Stella Oseana, Kenneth Tårnes, forteller at de har strenge smittevernregler for å komme om bord på båten i Lofoten i sommer. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Henning Lillegård Vis mer

Utenlandske turister

Fullvaksinerte og personer som har hatt coronaviruset det siste halvåret, slipper nå inn i Norge, så lenge de kan dokumentere det med et coronapass.

- Hva har det å si for omsetningen at utenlandske turister kan komme til Lofoten?

- Det har alt å si for vintertrafikken hos oss. Nordmenn reiser jo ikke på ferie hit i desember, januar og februar, sier Tharaldsen.

- Vi har allerede fått inn noen tyske busser i august, og jeg ser at alle land i Europa begynner å booke rom, så det kan hende at det går fortere enn vi tror. Bare i august har det blitt booket nesten 200 døgn fra Tyskland, sier han.

Sommeren var redningen

Til tross for en mørk periode for næringen i Lofoten de siste månedene, har det vært en optimisme i all elendigheten, forteller reiselivssjef Line Samuelsen.

- Folk vil jo så inni hampen. De har ikke mistet motet. Jeg synes det er beundringsverdig, sier hun - men legger til at en ny nedstenging kan få store konsekvenser:

- Da tror jeg at man vil se at flere kommer til å få økonomiske problemer, hvis de ikke får en veldig god sommer. Det var sommeren i fjor som redda mange fra konkurs, så hvis du får en moderat sommer og en ny kneik til høsten, så tror jeg det blir ille.

Samuelsen er imidlertid optimistisk for at de utenlandske turistene snart vil innta øyriket.

- For utenlandske turister har det vært flest fra Europa, og da flest fra Tyskland. Men det har også vært en stigning fra Asia, spesielt på vinteren, og USA har vokst jevnt og trutt, sier hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer