Sommerjobb-tall overrasker

- Langt unna friskmelding.

JOBB: Fikk du ikke sommerjobb, er det alltids gratis å hoppe i sjøen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
JOBB: Fikk du ikke sommerjobb, er det alltids gratis å hoppe i sjøen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Optimismen brer seg forsiktig blant norske bedrifter på vei ut av coronapandemien. Dermed kan det se litt lysere ut for ungdom som er på jakt etter sommerjobb.

Den siste medlemsundersøkelsen utført av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) avdekker at 22 prosent av bedriftene ansetter færre sommervikarer nå enn de gjorde i 2019.

- Dette forteller to ting. Vi er langt unna friskmelding. Samtidig er disse tallene faktisk bedre enn vi hadde grunn til å frykte for kort tid siden, sier Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun er administrerende direktør i NHO service og handel, som representerer bransjer og butikker som ofte tar inn mange sommervikarer.

3300 NHO-bedrifter har svart på undersøkelsene der de vurderer situasjonen på vei ut av pandemien.

- Fortsatt muligheter

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, sier at det fortsatt er muligheter for unge på jakt etter sommerjobb - selv om nåløyet altså er trangere enn før corona.

- Nå som det har åpnet opp mer, betyr det større muligheter for at unge kan få sommerjobb. For mange unge er sommerjobben det første møte med arbeidslivet. Det gir verdifull arbeidserfaring, sier Melsom.

Hun oppfordrer de bedriftene som kan, til å ta inn unge mennesker for et sommervikariat.

Også direktør for handel i NHO service og handel, Linda Vist, mener også at det er muligheter der ute:

- Det er fortsatt gode muligheter for sommerjobber. Særlig viktig for mange er varehandel, som har et løpende, stort behov for hjelp, sier hun.

Nav: 40 prosent økning

Sommerjobber formidles ofte i direkte kontakt mellom arbeidsgiver og sommerjobb-søker, enten det er via en annonse, kontakter eller kjente.

Men et betydelig antall formidles også gjennom Nav, og statistikken derfra gir ytterligere en indikasjon på hvordan sommerjobb-markedet ser ut nå.

Fra januar til mai i år ble det lyst ut 32 500 sommerjobber via Nav, noe som er nesten 40 prosent økning fra 23 500 utlyste sommerjobber i 2019, får Børsen opplyst.

Nesten halvparten av disse jobbene er innen helse, pleie og omsorg, som også har den største økningen. Også innen serviceyrker, jordbruk, skogbruk og fiske er det en økning i ledige feriejobber sammenliknet med 2019.

Samtidig presiseres det at selv om arbeidsledigheten har falt kraftig fra de rekordmange over 400 000 ledige i starten av pandemien, er ledigheten fortsatt på et høyt nivå.

Corona-sommerjobb

Nytt av året er det også at regjeringen har bevilget midler til et ekstraordinært arbeidsmarkedstiltak - nemlig en ordning der bedriftene kan få tilskudd dersom de gir sommerjobb til personer «under 30 år som trenger ekstra hjelp og tilrettelegging for å komme i arbeid».

Målet er å hindre økt utenforskap blant unge og gi flere muligheten til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring, ifølge Kjell Hugvik, arbeids- og tjenestedirektør i Nav.

- Så langt har vi inngått 340 avtaler om sommerjobb, og rundt 400 er på gang. Dette er en kjempefin mulighet for mange av våre unge arbeidssøkere til å få prøvd seg, og vist seg fram i arbeidslivet. Samtidig er det en god ordning for mange arbeidsgivere som trenger ekstra hjelp i sommer, sier Hugvik til Børsen.

I denne ordningen er det mulig for bedriftene å søke tilskudd helt fram til 31. august, understreker han.

Økt optimisme

Tilbake til løypemeldingene fra NHO-bedriftene, så sier nå nær halvparten av virksomhetene innen varehandel at de opplever markedssituasjonen som god. Det er en klar forbedring fra forrige NHO-undersøkelse i mai.

Det er også færre bedrifter som frykter konkurs og langt færre som har permitterte i juni enn det var i mai.

Innenfor handel- og servicebransjen er det likevel store forskjeller.

- Kantiner og vektere på flyplasser er fortsatt ikke ute av hengemyra. Så selv om det går bedre for norsk økonomi, er det fortsatt utfordringer for mange. Her vil støtteordningene fortsatt være viktige for mange framover, sier NHO-topp Kaltenborn.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer